Editorial La noi în sat e praf şi întuneric. Constanţa, veşnic (ne)surprinzătoare



Constanţa nu-i ca alte oraşe. Nu a fost niciodată. Şi nici nu are de gând să se alinieze "cerinţelor actuale" în acest sens. Constanţa a avut, în ultimii 14 -15 ani, o administraţia locală "cum n-a văzut Parisul", după cum îi plăcea chiar fostului edil-şef să spună despre urbea sa. Tot Constanţa a avut până acum câţiva ani o stradă principală, ca în mai toate oraşele, numită Ştefan cel Mare. Astăzi, este o ruşine.
 
Dacă în marile oraşe din celelalte ţări civilizate, pe o astfel de stradă ar fi "convieţuit" magazine cu branduri exclusiviste şi cafenele chic, pe strada noastră năpădită de gropi şi noroaie, "supravieţuiesc" magazine de chinezării, de haine second hand şi case de amanet. Tot în oraşele prin care a ajuns civilizaţia, strada aceasta ar fi fost năpădită acum de o feerie de luminiţe şi beculeţe, căsuţe de lemn unde se vând turtă dulce, acadele şi ceai cald. Dar în urbea noastră tomitană, nicio stradă nu are bucuria de a fi luminată de vreun beculeţ de sărbătoare (cu excepţia a 1-2 kilometri pe bulevardul Mamaia), aşa că de unde pretenţii de lumini pe o stradă abandonată de autorităţile locale, de constănţeni şi de bun-simţ?!
 
În alte ţări care au promovat clasa în materie de civilizaţie, mallurile ar fi rămas în această perioadă aproape goale, toţii părinţii preferând să îşi ducă copiii în parcurile frumos amenajate, în orăşele ale copiilor, create doar în această perioadă magică din an.
 
Bine, în alte sate mai civilizate decât primitiva Constanţa, beculeţele de sărbătoare sunt deja la locul lor, inundând uliţele. Ne uităm la noi în judeţ şi vedem locuri cu adevărat frumoase şi îmbrăcate în haine de sărbătoare. Ne uităm în jurul nostru şi vedem doar un oraş gri, prăfuit, fără culoare, în care sărbătorile de iarnă parcă nu sunt deloc binevenite. 

Exceptând câteva luminiţe în Piaţa Ovidiu şi un con verde, montat abia săptămâna asta, nimic nu prevesteşte în Constanţa noastră venirea sărbătorilor. Trist, tern şi prăfuit, iarnă, vară, primăvară sau toamnă, oraşul nostru ţipă mut după puţină culoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 502

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” se pregătește de 1 iunie. A închiriat scenă, ecran led, suntet și lumini. Iată pentru ce sumă (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 587

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Luminiței Gheorghe din cadrul ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 506

Apus de soare impresionant la Constanța! Spectacol de lumini și culoare (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Apr 2024 1078

O firmă din Constanța se ocupă de curățenia de la Grădinița cu Program Prelungit „Luminița“ din comuna Lumina (DOCUMENT)

02 Apr 2024 762

Curentul electric oprit, pe bulevardul Mamaia, în Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 807

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 628

Achiziții de aproape un milion de lei la Teatrul de Stat Constanța. Iată firmele câștigătoare (DOCUMENT)

05 Mar 2024 532

Declarații de avere Constanța Nicu Beca, auditor la Curtea de Conturi, avere și interese. Soția sa lucrează în CJC (DOCUMENTE)

27 Feb 2024 1015

Primăria Constanța a atribuit direct un contract celor de la Fire Sistems SRL. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

22 Feb 2024 739

Firma British International Sch. of Constanţa SRL a fost radiată

07 Feb 2024 600

Grupul de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă Băneasa rămâne fără două silozuri. Licitație la ANAF Constanța (DOCUMENT)

04 Feb 2024 814

Masă rotundă la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cu accent pe contribuția lui Mihail Kogălniceanu la realizarea Unirii Principatelor

21 Jan 2024 680

Ministrul MAE „România se află deja în Schengen! Portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă prin această decizie“

12 Jan 2024 838

Ceața de la trecerea dintre ani a estompat spectacolul cu artificii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 1703