Eveniment

10 ani ancheta, 114 milioane de euro prejudiciu, 3.000.000 de lei cheltuieli Cât „ne costă“ Dosarul Retrocedărilor. Și pentru ce (rechizitoriu)



Trei ani de cercetări penale, 114 milioane de euro - prejudiciu estimat de DNA, alte 30 de miliarde de lei vechi - costul anchetei propriu-zise, circa 40 de inculpaţi, aproape 80 de termene de judecată şi... şapte ani de proces! Care încă se numără, căci dosarul nu a ajuns încă nici măcar la o primă sentinţă. Este bilanţul nefericit al celebrului dosar care priveşte retrocedările de la Constanţa, în care fostul primar, Radu Ștefan Mazăre, a fost deferit instanţei de către procurorii Anticorupţie.
 
Să o luăm metodic: în 2005, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis dosarul penal cu numărul 29/P/2005, în care primarul Constanţei de la vremea respectivă, Radu Ștefan Mazăre, era cercetat pentru modul în care fuseseră restituite terenurile deţinute de foştii boieri ai oraşului şi preluate în timpul regimului comunist.
 
După trei ani de anchetă, DNA a trimis dosarul în instanţă. Prejudiciul estimat: 114 milioane de euro. Acuzaţi: Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei, Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici. În total, 37 de inculpaţi. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. În plus, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că ancheta a costat statul nu mai puţin de 30 de miliarde de lei vechi.
 
„Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 3.000.000 de lei, care, având în vedere participarea la cauzarea prejudiciului, vor fi suportate de inculpaţi, după cum urmează: Mazăre Radu Ștefan - 320.000 de lei, Constantinescu Nicuşor Daniel - 280.000 de lei, Racu Constantin - 280.000 de lei, Dospinescu Daniela Ramona - 320.000 de lei (...)“, se arăta în actul de inculpare întocmit de anchetatori.
 
Cu alte cuvinte, este vorba despre sumele pe care acuzaţii ar fi nevoiţi să le achite, în cazul în care ar pierde procesul. Suma de 3.000.000 de lei este împărţită între cei 37 de acuzaţi, în funcţie de participarea lor la fapte, după cum a apreciat DNA, printre ei numărându-se inclusiv afaceristul Cristian Borcea, fost acţionar al FC Dinamo, pentru care Anticorupţia a stabilit suma „modică“ de 60.000 de lei. Ca o paranteză, Borcea a fost condamnat în alt dosar celebru, cel al transferurilor din fotbal, recent, pe numele său fiind emis un nou mandat de arestare, după ce a fost acuzat că ar fi mituit-o pe judecătoarea Geanina Terceanu, magistrat care, iniţial, a pronunţat o soluţie favorabilă inculpaţilor în dosarul mai sus amintit.
 
Revenind la Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, ar mai fi de spus că, după cei trei ani de anchetă, puţini sunt cei care s-ar fi aşteptat ca procesul în instanţă să dureze mai bine de şapte ani. Care, aşa cum am menţionat mai sus, încă se numără, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti acordând un nou termen tocmai pe data de 19 ianuarie 2016. Făcând matematica în cauză, trei ani de anchetă, plus şapte (şi încă numărăm) de proces înseamnă zece ani de când au fost demarate cercetările în dosar. Cercetări care au vizat fapte despre care se presupune că ar fi fost comise la începutul anilor 2000. În aceste condiţii, nu mare ar fi mirarea dacă, până să ajungă să se pronunţe măcar o primă soluţie în dosar, o (bună) parte din fapte să se prescrie. Context în care aproape 80 de termene acordate numai în prima instanţă ar putea să ridice multe semne de întrebare.
 
În aceeaşi ordine de idei, trebuie menţionat că, multă vreme, dosarul pare să fi făcut mai degrabă ping-pong între judecători decât să fie analizat propriu-zis. După cum arătam şi în ediţiile anterioare, cauza a fost repartizată, iniţial, completului de judecată cârmuit de actuala şefă a Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea (noiembrie 2008 - februarie 2010), după care a ajuns pe masa Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013), în prezent pensionată. Ulterior, procesul a fost condus de magistratul Stan Mustaţă (recent condamnat la zece ani de detenţie, acuzat fiind de comiterea unor fapte de corupţie), dar şi de Florică Duţă. În prezent, magistratul învestit cu soluţionarea celebrei cauze este Corina Cornelia Dăescu. Iar în tot acest bilanţ al judecătorilor cauzei, mai trebuie amintit şi faptul că, timp de un an şi cinci luni, procesul a fost blocat, pur şi simplu, la Curtea Constituţională, unde fusese trimis de judecătoarea Elena Ursulescu, pentru soluţionarea unor excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărare. De menţionat că tot Elena Ursulescu este magistratul care a acceptat efectuarea în prezenta cauză a trei expertize. 
 
În ceea ce o priveşte pe judecătoarea Elena Ursulescu, numele său a fost adus în atenţia presei în legătură cu procesul „Retrocedările Constanţei“ chiar de către Radu Mazăre, unul dintre cei aproape 40 de inculpaţi în dosar. În cadrul unei emisiuni televizate transmise în luna septembrie 2010, fostul primar ar fi afirmat despre magistrat (care era preşedintele completului de judecată) că ar fi un judecător „şantajabil“. Mai exact, potrivit Agerpres, primarul a spus: „Primul semn de întrebare în legătură cu judecarea cauzei a apărut când a fost schimbată judecătoarea ce a primit iniţial acest dosar, în urmă cu un an şi jumătate, prin repartizare aleatorie. Am aflat că pe 18 februarie 2010, în şedinţa Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti, s-a procedat la înlocuirea judecătoarei Lia Savonea cu Elena Ursulescu, fără tragere la sorţi, pe motivul că Lia Savonea are prea mult de muncă. Ulterior, în instanţă, atitudinea magistratului mi-a ridicat mari semne de întrebare şi întâmplarea a făcut, după ce am părăsit sala de judecată, ca un ziarist să-mi atragă atenţia asupra unor motive emoţionale care ar putea să o influenţeze pe judecătoare“. Fostul primar ar fi făcut referire la eventualele probleme de legalitate pe care le-ar fi avut fiul judecătoarei, motiv pentru care Mazăre se întreba: „Oare Elena Ursulescu, mama avocatului milionar Dragoş Alexandru Ursulescu, anchetat de DNA şi prezumtiv de a fi pus sub învinuire şi de a-şi pierde banii şi libertatea, mă va judeca obiectiv şi imparţial în dosarul meu instrumentat de acelaşi DNA? Eu unul nu vreau să fiu judecat de o judecătoare posibil şantajabilă“.
 
În apărarea sa, judecătoarea Elena Ursulescu a afirmat, tot în cadrul unei emisiuni la Antena 3: „Nu consider că sunt într-o incompatibilitate crasă, nu putem să glosăm pe ceea ce nu ştim (...) Dânsul (n.r. Radu Mazăre), dacă afirmă ceva, trebuie să dovedească.“ Judecătorul a continuat, spunând: „Sunteţi departe de adevărul care se întâmplă în Justiţie, nu se dau asemenea telefoane (n.r. de intervenire împotriva cuiva), nu ne-a impus nimeni să condamnăm nici pe domnul Mazăre, nici pe doamna Grecu (n.r. realizatorul emisiunii), nici pe altcineva. (…) Dosarul pus pe masa judecătorului îi aparţine, îl studiază filă cu filă şi judecătorul vede ce-i acolo. Ce se glosează pe ecran şi în presă este departe de ceea ce este în acel dosar. Nu înţeleg să ne judecăm pe ecran. (…) Vă rog să aveţi în vedere tot ce v-am spus, că domnul Mazăre m-a recuzat în acest dosar şi i-a fost respinsă cererea, eu, mâine (n.r. septembrie 2010), am să mă pronunţ cu privire la un aspect din dosar şi faceţi singură legăturile, cu toată această acţiune îndreptată împotriva băiatului meu - pentru care eu nu pot răspunde, e major - faceţi o legătură cu ceea ce am eu de făcut aici“, a conchis magistratul.
 
Revenind în actualitate, aşa cum arătam în ediţiile anterioare, în prezent, procesul bate mai mult sau mai puţin pasul pe loc, ca urmare a nefinalizării expertizelor dispuse în cauză, în nenumărate încheieri de şedinţă menţionându-se, de pildă, conform portalului instanţelor de judecată: „Amână cauza. Soluţia pe scurt: pentru ca expertul să comunice stadiul efectuării expertizei evaluatoare imobiliare.“
 
Rezumând, zece ani de anchetă, dintre care trei de cercetări şi şapte de proces, 30 de miliarde de lei vechi costuri cu ancheta, 114 milioane de euro prejudiciu, 37 de inculpaţi, 80 de termene şi... niciun rezultat. Momentan.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Varujan

07 Dec, 2015 11:48

Pai ce facem domniile voastre? Daca justitia noastra nu in stare sa dea un verdict...Pentru un amarat care fura o paine sa manance ai da 4 ani rapid asa,dar pt alti care fura zeci milioane euro se prescriu faptele....

Articole asemanatoare

Pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânată pentru data de 5 mai

21 Apr 2017 1133

UPDATE. Unii dintre inculpaţi nu vor dormi bine la noapte! Urmează pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! (rechizitoriu)

21 Apr 2017 10483

Gata! Judecata s-a terminat! Când va avea loc pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

10 Apr 2017 8549

# 106 termene Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis azi de judecătoarea Corina Cornelia Dăescu (rechizitoriu)

07 Apr 2017 666

# 105 termene Zi istorică pentru inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. Ultima înfăţişare înainte de pronunţare (rechizitoriu)

05 Apr 2017 8647

# 104 termene Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis. DNA cere pedepse maxime pentru Mazăre şi Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

03 Apr 2017 7794

# 103 termene Judecata în „Dosarul Retrocedărilor din Constanţa“, aproape de final. Azi, o nouă înfăţişare (rechizitoriu)

29 Mar 2017 1514

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa va fi redeschis azi de Corina Cornelia Dăescu

01 Mar 2017 1194

Unul dintre cele mai vechi cazuri ale DNA 100 de termene pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

01 Feb 2017 636

Curtea de Apel Bucureşti va judeca retrocedarea a zeci de mii de hectare de teren din Constanţa (rechizitorii)

31 Jan 2017 3029

Ultimul termen în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa… pe anul 2016 (rechizitoriu)

07 Dec 2016 1424

Cucoară, specialist DNA, şi Frigioiu, fost şef al Finanţelor din Primăria Constanţa, audiaţi în Dosarul Retrocedărilor

25 Nov 2016 3062

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, condamnat la aproape opt ani de închisoare

25 Nov 2016 3177

A achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Geanina Terceanu îşi află azi sentinţa

17 Nov 2016 840

Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Administraţie Publică, va fi audiat azi în Dosarul Retrocedărilor (rechizitoriu)

09 Nov 2016 2097

Începe judecata privind retrocedarea a 25 de hectare din Brătianu. Legături cu cel mai mare dosar de corupţie din România (rechizitorii)

29 Sep 2016 2514

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa - inculpaţii nu pot fi audiaţi din cauza stării de sănătate

24 Sep 2016 1711

Prima decizie definitivă în dosarul privind retrocedarea unui teren de 25 de hectare din Constanţa (rechizitoriu)

06 Aug 2016 924

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, în atenţia judecătorilor de la Curtea Supremă (rechizitoriu)

05 Aug 2016 1947

Ei sunt magistraţii care judecă retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu. Legături cu dosare grele din Constanţa (rechizitorii)

29 Jul 2016 2021

Judecătorul care a achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

28 Jul 2016 1256

Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

26 Jul 2016 2465

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânat dintr-o greşeală

29 Jun 2016 763

Din cauza unei grefiere, procesul lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu a fost amânat

28 Jun 2016 3037

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a fost amânat pentru a 90-a oară!

18 Jun 2016 1023

Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, printre inculpaţi Un nou termen în dosarul Retrocedărilor din Constanţa

15 Jun 2016 1487

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa Una dintre cele mai vechi anchete ale DNA a primit al 89-lea termen de judecată

21 May 2016 2224

DNA redeschide urmărirea penală față de un fost deputat și un fost subprefect

19 May 2016 987

Geanina Terceanu va fi judecată de Bogdan Florin Voinescu! A achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

17 May 2016 1777

Cui a mai retrocedat Mazăre terenurile Constanţei Loc numai bun de bloc pentru firma colegului de dosar Valentin Gheorghe Ionescu

02 Apr 2016 1874

O nouă amânare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Noul termen, al 87-lea, 20 aprilie

23 Mar 2016 944

Judecătorul care a achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, cu demisia pe biroul lui Klaus Iohannis (rechizitoriu)

19 Mar 2016 1547

DNA extinde ancheta și dispune noi acuzații împotriva lui Remus Truică, Prințul Paul, un primar și un prefect

03 Mar 2016 973

Ancheta a costat 30 de miliarde de lei vechi Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânat pentru a 86-a oară (rechizitoriu)

25 Feb 2016 1750

Sentinţă irevocabilă în Dosarul „retrocedărilor suprapuse“! Veste proastă pentru autorităţile municipale

19 Feb 2016 7131

Adevărul.ro UPDATE. Vilă la Saint Tropez, cumpărată dintr-o fraudă cu terenuri din Constanţa. Numele lui Claudiu Palaz, vehiculat în acest caz

08 Feb 2016 2039

Geanina Terceanu, la judecată pentru mită! A achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

06 Feb 2016 2116

Crinuţa Dumitrean şi un evaluator agreat de Primărie, dosar penal pentru un teren de 25 de hectare în Constanţa (rechizitoriu)

29 Jan 2016 3031

Decizie importantă pentru Geanina Terceanu, judecătoarea care a achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

02 Jan 2016 1021

Andrei Hrebenciuc, audiat la DNA Braşov în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri

11 Dec 2015 706

Geanina Terceanu, judecătoarea care a achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa cere să fie pusă în libertate

10 Dec 2015 913

UPDATE Percheziții DNA la locuința din Snagov a omului de afaceri Remus Truică

09 Dec 2015 1569

Cu voia judecătoarei Corina Cornelia Dăescu Sărbători liniştite pentru inculpaţii din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

26 Nov 2015 964

Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, judecaţi de şapte ani în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

28 Oct 2015 1225

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânat pentru a 78-a oară (rechizitoriu)

15 Oct 2015 527

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânat din cauza expertizei imobiliare (rechizitoriu)

01 Oct 2015 1020

Azi, la Curtea de Apel Bucureşti Pronunţare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

29 Sep 2015 1385

Amânare de pronunțare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța

31 Aug 2015 705

Unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, veste bună de la Curtea Supremă

12 Aug 2015 796

Veste bună pentru Stan Mustaţă, fostul judecător al Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

11 Aug 2015 891