Urmașii unui fost ministru al Industriilor din perioada interbelică, procese la Constanța pentru moștenirea răpită de regimul comunist

  • Dosarul 1732/118/2022,  ajuns recent pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanțam, face trimitere la un alt dosar civil, înregistrat încă din anul 2019 pe rolul instanțelor din oraș.
  • Ambele cauze fac referire la situația unui fost ministru din perioada interbelică, respectiv Ion Bujoi, închis în timpul regimului comunist, cu bunurile confiscate de stat și decedat în închisorile comuniste.
  • Ion Bujoi a fost reabilitat după 40 de ani.
  • Moștenitorii săi încearcă acum să obțină compensațiile pentru terenul aflat la intrare în stațiunea Mamaia pe care regimul comunist l-a preluat abuziv, instanțele stabilind că sunt îndreptățiți la măsuri compensatorii.
 
Se spune uneori că viața bate filmul, iar pe rolul instanțelor din Constanța chiar există din plin exemple care să susțină această afirmație.
 
O poveste de viață despre ce a însemnat regimul comunist în România, cu implicațiile sale de la Constanța este cuprinsă între filele dosarului cu indicativul 1732/118/2022, dosar ajuns recent pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța și care face trimitere la un alt dosar civil, înregistrat încă din anul 2019 pe rolul instanțelor din oraș.
 
Ambele cauze fac referire la situația unui fost ministru din perioada interbelică, respectiv Ion Bujoi.
 
Fost ministru al Industriilor și Comerțului, acesta a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
 
În dosarul din 2019, fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, solicita ca municipalitatea constănțeană să îi restituie un teren de 573,09 mp, situat la intrare în stațiunea Mamaia.
 
În septembrie 2020, judecătorii de la Curtea de Apel au dat o hotărâre în favoarea moștenitoarei fostului ministru, și, prin decizia 122 din 16 septembrie 2020, Curtea a obligat municipalitatea să îi acorde măsuri compensatorii moștenitoarei pentru terenul ce îi aparținuse tatălui său, decizia fiind definitivă.
 
Lupta însă nu s-a terminat în instanță, moștenitorii fiicei fostului ministru fiind acum în proces cu reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor, în dosarul 1732/118/2022, noul proces vizând obligarea CNCI la soluționarea cu prioritate a dosarului de compensații.
 
Obligarea pârâtei la soluționarea dosarului

 
La Tribunal, nepoții ministrului au primit câștig de cauză din partea instanței civile, însă cazul a ajuns la Curtea de Apel după ce reprezentanții CNCI au declarat apel împotriva primei hotărâri.
 

Se arată în Hotărârea 1940/2022 a Tribunalului Constanța, citată pe Portalul Național al Jurisprudenței, că moștenitorii fostului ministru au cerut „instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să se dispună, în temeiul art.34 alin.5 lit.b din Legea nr.165/2013, modificată prin Legea nr.103/2016 şi OUG 98/2016, obligarea pârâtei la soluționarea dosarului de despăgubiri nr. 68490/CC/2022 referitor la  mobilul situat în Constanţa, staţiunea Mamaia, lotul 6, careul 27, #### ######### ############ ##### ## ######### ## ###,09 mp“.
 
În speță, este vorba despre un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.
 
În procesul inițial, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, care a murit la începutul acestui an, arătase că a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.
 
Reabilitat după 40 de ani
 
Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene, a fost plătită în februarie 1936.
 
Moștenitoarea spune că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
 
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.
 
Tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.
 
După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.
 
Notificare respinsă
 
În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.
 
Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură, hotărârea rămânând definitivă la Curtea de Apel Constanța, în septembrie 2020.
 
Proces pentru urgentarea acordării despăgubirilor
 
Prin Dispoziţia  nr. 6185/30.12.2021 a Primarului Municipiului Constanța, s-a decis acordarea de măsuri reparatorii familiei fostului ministru interbelic.
 
În luna februarie 2022, însă, fiica ministrului a decedat, iar la mijlocul lunii martie 2022, copiii acesteia au dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, solicitând obligarea CNCI să soluționeze dosarul de despăgubiri, moștenitorii afirmând că instituția „ refuză în mod nejustificat soluționarea acestui dosar“.
 
Pe data de 2 iunie 2022, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța a admis acțiunea moștenitorilor ministrului Ion Bujoi și a obligat CNCI să soluționeze cu prioritate dosarul.
 
Așa cum am afirmat anterior, însă, cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța pentru că reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor au declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Constanța.
 
În prezent, dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată de la Curte și se va stabili data primei înfățișări în apel.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea nr. 1940/2022, www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Distins cu Legiunea de onoare
Fiica unui fost ministru din perioada interbelică a revendicat un teren din fosta zonă militară Mamaia. Moștenirea fusese preluată de regimul comunist

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 284

Înalta Curte a fixat primul termen pentru anul 2023 în dosarul privind retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța

09 Jan 2023 914

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1301

Avantech Cont trebuie să facă PUD dacă vrea să construiască un imobil de patru etaje în Tomis Nord

08 Jan 2023 718

Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

21 Dec 2022 1266

Cererea de pensionare a procurorului care a instrumentat Dosarul Retrocedărilor, admisă cu unanimitate!

23 Nov 2022 933

Un teren din Portul Constanța ar fi fost supraevaluat la peste 3 milioane de euro! Începe procesul

19 Nov 2022 1197

Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor! Ce au făcut judecătorii din București

12 Nov 2022 1298

Chițac cere aproape 4,5 milioane de dolari de la „echipa Mazăre“ pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate. Un judecător de la Curtea de Apel s-a abținut!

05 Nov 2022 4914

Uraganul imobiliar pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor ar putea reîncepe, la București! Se așteaptă hotărârea instanței

31 Oct 2022 1496

Definitiv Judecătorii au șters mențiunile legate de Dosarul Retrocedărilor din certificatul unui teren dintr-o cunoscută zonă din Mamaia

29 Oct 2022 1286

Constanța Tower, zgârie-norul cu 500 de locuri de parcare, la Poarta 2 Constanța! Cum explică judecătorii „reactivarea“ PUD-ului pentru imobil (MOTIVARE)

27 Oct 2022 2123

Ave Tebia SRL a intrat în insolvență!

24 Oct 2022 1653

Constanța retrocedată! Curtea Supremă menține sechestrul în dosarul celor 25 de hectare din Anadalchioi

22 Oct 2022 4260

Ave Tebia SRL, deținătoarea unui teren din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, ar putea intra în insolvență

10 Oct 2022 1595