Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

  • Judecătorii bucureșteni au arătat, printre altele, că „în condițiile în care domeniul public din zona costieră nu este delimitat, nu se poate stabili daca imobilul revendicat face sau nu parte din acesta“.
Judecătorii de la Curtea de Apel București au motivat hotărârea prin care au stabilit că terenul din Faleză Nord, pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, pe vremea când era primar, la cererea unui investitor privat, nu se poate întoarce în proprietatea statului.
 
Judecătorii bucureșteni au arătat, printre altele, că „în condițiile în care domeniul public din zona costieră nu este delimitat, nu se poate stabili daca imobilul revendicat face sau nu parte din acesta“.
 
Acesta este motivul pentru care „Curtea constată că reclamanta (nr, ANAR-ABADL) nu a dovedit că statul este titular al dreptului de proprietate publică asupra imobilului și, implicit, reclamanta ar avea dreptul de administrare asupra acestuia“.
 
Judecătorii din Capitală au ajuns la concluzia că Apele Române nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul, au admis excepția lipsei calității procesuale active și au respins acțiunea în revendicare.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020, cauză în care reclamant era Administrația Națională Apele Române prin Adminstrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar pârâți erau Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și actualul proprietar al terenului, Mihai Valentin Florin.
 
În primă instanță, la Tribunalul Constanța, ANAR-ABADL câștigase terenul, dar procesul a fost strămutat la Curtea de Apel București, instanță care a admis apelul declarat de proprietarul actual al terenului.
 
În Hotărârea 1541/2023 prin care Curtea de Apel București i-a dat dreptate proprietarului, se arată că în proces s-a făcut referire inclusiv la decizia definitivă din Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Judecătorii au precizat însă: „Curtea constată, cu privire la acest aspect, că în dispozitivul dec.civ.nr.32/A/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr 6536/2/2008, instanţa a menţionat, expres, care sunt suprafeţele de teren care aparţin domeniului public al Statului Român şi, contrar susținerilor, terenul în litigiu nu figurează între acestea“.
 

„Pentru aceste considerente, Curtea constată că reclamanta nu are calitate procesuală activă și, față de această constatare nu se impune analizarea celorlalte susţineri ale părților“, conform judecătorilor din Capitală.
 
Ce stabilise Tribunalul Constanța

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, sentința schimbată de judecătorii din București fusese pronunțată în cursul verii 2022 de către Secția I Civilă a Tribunalului Constanța.
 
La momentul respectiv, proprietarul actual al terenului fusese obligat „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Prin aceeași hotărâre, judecătorii din Constanța dispuseseră „rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, pentru acest teren, în cadrul unor procese anterioare, judecătorii dispuseseră amendarea fostului primar Decebal Făgădău, în legătură cu emiterea PUZ-ului pentru imobilul de șapte etaje pe care actualul proprietar intenționează să-l ridice în zonă.
 
Terenul în cauză provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
În cauză, se mai poate declara recurs, situație în care procesul va ajunge la Curtea Supremă.
 
Sursa motivare:  Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren la intrare în Mamaia, revendicat drept plajă de către Apele Române! Dosarul, amânat pentru toamnă

10 May 2024 780

Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)

03 May 2024 803

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3413

Caelia Mamaia SRL, proces cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

14 Mar 2024 965

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1108

„Apele Române” organizează licitația pentru 48 de subsectoare de plajă de pe litoral. Mai mult de jumătate sunt din stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1292

Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, recâștigat de Apele Române, ajuns în atenția Curții de Apel. Când se judecă apelul

07 Dec 2023 1002

Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

23 Nov 2023 1219

Teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, revendicat de Apele Române! Decizia luată de Curtea de Apel (MINUTA)

16 Nov 2023 1769

Proces pe terenul de la Cazino Sud, recâștigat de Apele Române! Municipalitatea și Consiliul Local, nemulțumite de taxa de timbru (MINUTA)

13 Nov 2023 997

Apele Române Râu din țară, poluat cu un produs petrolier! (FOTO)

26 Oct 2023 806

Oficial! Municipiul Constanța și CLC au dus la Curtea de Apel dosarul pentru terenul de la Cazino Sud, din Mamaia

20 Oct 2023 1032

Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, vândut de Municipiul Constanța companiei Mehmetoglu, ajunge la Apele Române! Consiliul Local, nemulțumit

16 Oct 2023 1671

Definitiv! Apele Române au pierdut procesul deschis fostei firme a lui Ciprian Marica. „Instanța nu poate stabili cadrul procesual“

25 Sep 2023 1283

Motivarea unei victorii de răsunet! Tribunalul Constanța - terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, nu putea fi vândut, căci este plajă! (DOCUMENT)

21 Sep 2023 4778