Oficial! Municipiul Constanța și CLC au dus la Curtea de Apel dosarul pentru terenul de la Cazino Sud, din Mamaia

Curtea de Apel Constanța
  • În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Adriana Lepădatu, a stabilit că terenul aparține Statului Român, fiind în administrarea ANAR-ABADL.
  • Dosarul cu indicativul 7474/118/2017 a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, urmând ca acesta să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în judecarea apelului.
  • În total, sunt vizați peste 12.000 mp Mamaia, Complex Cazino Sud, Lotul 2, suprafață ce a fost vândută în 2007 de către municipalitate companiei Mehmetoglu SRL.
Dosarul în care Apele Române au recâștigat terenul de peste 12.000 mp din Mamaia, Complex Cazino Sud, Lotul 2, pe care Primăria Constanța îl vânduse companiei private Mehmetoglu SRL, a ajuns la Curtea de Apel.
 
Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța au atacat în apel hotărârea Tribunalului prin care terenul a revenit în proprietatea statului și administrarea ANAR-ABADL.
 
Acum, dosarul cu indicativul 7474/118/2017 a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, urmând ca acesta să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în judecarea apelului.
 
Până la acest moment, compania Mehmetoglu SRL nu figurează ca fiind apelant în cauză.
 
Cazul a fost deschis în instanță în urmă cu circa șase ani de către Administrația Națională Apele Române, care a revendicat terenului de 12.167 mp vândut în 2007 de către municipalitate companiei Mehmetoglu SRL.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 14, prezidat de magistratul Adriana Lepădatu, a admis cererea ANAR-ABADL.
 
Instanța a constatat nelegalitatea mai multor hotărâri ale Consiliului Local Constanța vizând terenul, dar și a contractului de vânzare-cumpărare prin care acesta a ajuns în proprietatea Mehmetoglu SRL.
 
De asemenea, instanța a decis radierea din cartea funciară a imobilului a dreptului de proprietate intabulat de Municipiul Constanța și a obligat pârâții să restituie terenul în proprietatea publică a Statului Român și administrarea ANAR-ABADL.
 

Referiri la Dosarul Retrocedărilor
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei favorabile ANAR-ABADL, Tribunalul Constanța a făcut referire pe larg la decizia penală definitivă pronunțată de Curtea Supremă a României în Dosarul Retrocedărilor, anume Decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, în dosarul 6536/2/2008.

 
Tribunalul a arătat astfel, printre altele, că „se va reține că în cauză, prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, instanța a stabilit cu putere de lucru judecat regimul juridic al terenului în litigiu, respectiv apartenența acestui teren la domeniul public al statului, cu destinația de plajă a litoralului românesc conform art.3 din Legea Apelor nr.107/1996, precum și faptul că trecerea  dreptului de proprietate asupra acestuia în domeniul privat al municipiului Constanța s-a realizat în lipsa oricărui titlu legal“.
 
Cu alte cuvinte, judecătorii de la Tribunalul Constanța au spus că, în decizia definitivă din Dosarul Retrocedărilor, s-a arătat că terenul în discuție reprezintă plaja litoralului românesc, aparținând astfel Statului Român.
 
De asemenea, au mai arătat judecătorii că „pornind de la regimul juridic menționat, tribunalul urmează să admită excepția de nelegalitate invocată de reclamantă și să constate că HCLM Constanţa nr.566/23.12.2004, dar și hotărârile de consiliu local subsecvente HCLM Constanţa nr.109/28.02.2005, HCLM Constanţa nr.543/23.09.2005 rectificată prin HCLM Constanţa nr.9/20.01.2006, HCLM Constanţa nr.307/05.12.2013, sunt nelegale în privinţa menţiunilor referitoare la imobilul-teren în suprafaţă de 12.167 mp. situat în intravilanul Municipiului Constanţa, Staţiunea Mamaia, Complex Cazino Sud, Lotul 2, jud. Constanța, înscris în Cartea Funciară nr.206445 (nr.vechi 52755) a Municipiului Constanţa cu nr.cadastral 206445 (nr.vechi 18557/29) în favoarea SC Mehmetoglu SRL, în condițiile în care au avut ca efect și au confirmat schimbarea regimului juridic al acestui teren (prin inventariere sau aprobarea înstrăinării), prin trecerea lui din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului Constanța cu încălcarea unor norme legale imperative, sancţionate cu nulitatea absolută, respectiv în lipsa unei hotărâri de guvern care să aprobe această trecere“.
 
Cu alte cuvinte, instanța a constatat că HCL Constanța prin care terenul fusese trecut din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului fuseseră nelegale, întrucât terenul reprezenta plaja litoralului românesc (conform Deciziei penale 32/A/07.02.2019, potrivit Tribunalului), iar trecerea se putea face prin hotărâre de guvern.
 
„În considerarea acestor prevederi legale imperative și a regimului juridic al terenului înstrăinat astfel cum a fost stabilit cu putere de lucru judecat prin decizia penala nr. 32/A/07.02.2019, tribunalul urmează să admită acțiunea reclamantei sub acest aspect și să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.435/28.02.2007 (...), în condițiile în care acest contract a avut ca obiect un bun aparținând domeniului public al statului și, deci, inalienalibil în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, cum a reținut de altfel și instanța penală prin hotărârea mai sus menționată“, au mai spus judecătorii.
 
Acum, această decizie a fost atacată de Consiliul Local Constanța, iar dosarul va merge pe rolul Curții de Apel.
 
Despre Mehmetoglu SRL
 
Mehmetoglu SRL a fost înființată în 1991, are sediul social în Constanța, pe strada Pescarilor, nr. 96 și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
 
În 2022, societatea a declarat 0 angajați, pierderi peste 60.000 de lei și cifra de afaceri 0.
 
Mehmetoglu SRL este deținută de Ioan Mădălin Moscu (30%) și Georgiana Andreea Șerban (70%), care este și administrator, ambii fiind copiii Sorinei Gina Hortolomei Moscu, actuală Florina Moscu (potrivit Monitorului Oficial al României, la data de 16 iunie 2021, Sorinei Gina Hortolomei Moscu i-a fost eliberat noul act de identitate, cu numele Florina Moscu https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/imobiliare/hortolomei-moscu-vrea-sa-ridice-o-cladire-cu-doua-etaje-in-zona-peninsulara-rezultatul-consultarii-publice-document-825552.html ).
 
În prezent, Sorina Gina Hortolomei Moscu, actuală Florina Moscu, figurează în Contest SRL Constanța (cu sediul în Parc Aqua Magic) și Mega Development SRL (cu sediul la aceeași adresă cu Mehmetoglu SRL), în ultima fiind și administrator.
 
Georgiana Andreea Șerban este administrator al Contest SRL, asociat și administrator al Aqualand SRL, Clubo Galactic SRL, Galactica House SRL și Millenium Global Development SA și asociat în Alremi SRL.
 
Ioan Mădălin Moscu este asociat în Galactica House SRL și Clubo Galactic SRL.
 
Dosarul penal a suspendat dosarul civil
 
Sorina Gina Hortolomei Moscu (actuală Florina Moscu) și Mehmetoglu SRL au fost deferiți instanței alături de fostul primar Radu Mazăre, de către procurorii DNA Constanța, în aprilie 2015, în legătură cu vânzarea a două terenuri din Mamaia.
 
Dosarul penal astfel format a dus la suspendarea, în 2018, a dosarului civil 7474/118/2017 privind revendicarea terenului din Mamaia de către Statul Român și ANAR-ABADL.
 
Pe 18 ianuarie 2021, Curtea de Apel Constanța a pronunțat în dosarul penal o decizie definitivă de achitare https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/exclusiv-radu-mazare-si-sorina-gina-hortolomei-moscu-achitati-definitiv-737893.html , după ce prima instanță, Tribunalul Constanța, hotărâse condamnarea acuzaților.
 
Achitările https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/coronavirus-ultimele-stiri-despre-epidemia-de-coronavirus/ce-spune-codul-de-procedura-penala-despre-achitarea-definitiva-a-lui-radu-mazare-si-a-sorinei-gina-hortolomei-moscu-737936.html  au fost pronunțate în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
 
După achitare, așa cum am precizat anterior, Sorina Gina Hortolomei Moscu a devenit Florina Moscu, în urma schimbării numelui.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel în urma judecării apelurilor declarate în cauză, ea va putea fi atacată mai departe, în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
După ce a fost achitată într-un dosar alături de Radu Mazăre și-a schimbat numele
Florina Moscu vrea să ridice o clădire cu două etaje în Zona Peninsulară. Rezultatul consultării publice (DOCUMENT)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3709

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 800

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 658

Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, recâștigat de Apele Române, ajuns în atenția Curții de Apel. Când se judecă apelul

07 Dec 2023 967

Proces pe terenul de la Cazino Sud, recâștigat de Apele Române! Municipalitatea și Consiliul Local, nemulțumite de taxa de timbru (MINUTA)

13 Nov 2023 968

Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, vândut de Municipiul Constanța companiei Mehmetoglu, ajunge la Apele Române! Consiliul Local, nemulțumit

16 Oct 2023 1637

Motivarea unei victorii de răsunet! Tribunalul Constanța - terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, nu putea fi vândut, căci este plajă! (DOCUMENT)

21 Sep 2023 4734

Victorie de răsunet în instanță! Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, revine în proprietatea Statului Român (MINUTA)

05 Oct 2022 7467

Instanța a rămas în pronunțare, în procesul pentru simbolurile stațiunii Mamaia! (DOCUMENT)

22 Sep 2022 1799

Procese pentru simbolurile stațiunii Mamaia! Ce a făcut compania Mehmetoglu, proprietara terenului de la Casino și Palatul Regal, din Mamaia

14 Apr 2022 2370

Exclusiv! Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

18 Jan 2021 17231

Pronunțare amânată în dosarul lui Radu Mazăre, de la Curtea de Apel Constanța

21 Dec 2020 2563

Radu Mazăre, termen azi la Curtea de Apel Constanța

26 Nov 2020 2137

Procesul lui Mazăre, un nou termen la Curtea de Apel Constanța

24 Oct 2020 2806

Radu Mazăre, termen mâine la Curtea de Apel Constanța

22 Oct 2020 2003