Instanța a rămas în pronunțare, în procesul pentru simbolurile stațiunii Mamaia! (DOCUMENT)

  • Este vorba despre dosarul 7474/118/2017, în care Apele Române se judecă pentru terenurile din zona Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) şi Complex Cazino, adevărate simboluri ale staţiunii Mamaia!
  • Disputa asupra terenurilor se poartă între Apele Române, pe de o parte, şi, respectiv, Consiliul Local Constanţa, Municipiul Constanţa şi compania Mehmetoglu SRL, de partea cealaltă.
  • În vară, instanța a acordat un termen după vacanța judecătorească, pentru a se răspunde la o altă excepție invocată în proces, iar ieri, 21 septembrie 2022, completul s-a retras pentru deliberări, anunțând că pronunțarea se va face pe data de 4 octombrie 2022.
  • Încheierea instanței din 11 mai 2022 poate fi accesată în Secțiunea Document.
Așteptare tensionată la Tribunalul Constanța, unde judecătorii s-au retras pentru deliberări în cauza ce privește soarta simbolurilor stațiunii Mamaia!
 
Este vorba despre dosarul 7474/118/2017, în care Apele Române se judecă pentru terenurile din zona Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) şi Complex Cazino, adevărate simboluri ale staţiunii Mamaia!
 
Disputa asupra terenurilor se poartă între Apele Române, pe de o parte, şi, respectiv, Consiliul Local Constanţa, Municipiul Constanţa şi compania Mehmetoglu SRL, de partea cealaltă.
 
În proces, judecătorii au respins deja excepția de inadmisibilitate ridicată de municipalitate în legătură cu o posibilă constatare a nelegalității mai multor hotărâri de consiliu – constatare solicitată de către reprezentanții ANAR-ABADL.
 
În vară, instanța a acordat un termen după vacanța judecătorească, pentru a se răspunde la o altă excepție invocată în proces, iar ieri, 21 septembrie 2022, completul s-a retras pentru deliberări, anunțând că pronunțarea se va face pe data de 4 octombrie 2022.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, dosarul se află pe rolul instanţei încă din anul 2017, însă procesul a fost suspendat pentru a se aştepta soluţia pronunţată de instanţa penală în dosarul în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, alături de Sorina Gina Hortolomei Moscu, dar şi de companiile Mehmetoglu, Millenium Global Development şi Bulevard SA au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.
 
Latura penală
 
Acuzaţiile ce li se aduceau de către procurorii anticorupţie suspecţilor din dosar erau de abuz în serviciu, în cazul fostului primar, şi, respectiv, de spălare de bani, în cazul restului suspecţilor.
 

În comunicatul DNA nr. 672/VIII/3 din 03.04.2015 al DNA se arată că „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
 
În continuare, procurorii DNA mai spun că „la data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.

 
„Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina“, au spus procurorii DNA.
 
Pe de altă parte, în procesul penal, prima hotărâre pronunţată de Tribunalul Constanţa a fost una de condamnare pentru suspecţi, dar, la începutul acestui an, Curtea de Apel Constanţa, în completul format din magistraţii Marius Cristian Epure şi Adriana Ispas, au decis achitarea tuturor celor acuzaţi.
 
Astfel, fostul primar Mazăre şi ceilalţi suspecţi din dosar au fost găsiţi definitiv nevinovaţi.
 
În actualizarea comunicatului DNA se arată că „prin decizia penală nr. 25 din 18.01.2021, Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea inculpaților Mazăre Radu Ștefan, Hortolomei Moscu Sorina Gina, SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege“.
 
Dosare conexate
 
În acest context, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța a decis în toamna anului trecut redeschiderea procesului civil în care Administrația Națională Apele Române a revendicat terenurile pe care administrația Mazăre le-a vândut către compania Mehmetoglu.
 
Pe parcursul judecării dosarului, acestuia i-a fost alipit un alt dosar în care, de data aceasta, compania Mehmetoglu era cea care solicita anularea contractului de vânzare încheiat cu municipalitatea, în contextul sentinței definitive pronunțate de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
 
Ce solicită Apele Române
 
În încheierea din luna mai 2022, prin care Tribunalul Constanța a respins excepția se arată că „prin cerea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa sub nr 7474/118/2017, astfel cum a fost precizată ulterior, reclamanta Administraţia Naţionala Apele Romane prin AdministraţiaBazinala de Apă Dobrogea - Litoral (ANAR-ABADL), a formulat acţiune in revendicare a dreptului de proprietate publica în contradictoriu cu Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanta prin Primar si Consiliul Local Constanta, în calitate de pârâţi şi Statul Roman prin Ministerul Finanţelor Publice, prin care au solicitat: restituirea imobilului teren- plaja litoralului romanesc, în suprafaţă de 12167 mp situata in Staţiunea Mamaia, ########## #########, ####### #########, în patrimoniul public al Statului Roman si in administrarea ANAR - ABADL; rectificarea cărtii funciare nr.206445 aferente Municipiului Constanta în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris in favoarea Mehmetoglu SRL asupra terenului în suprafaţa de 12.167 mp, constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare cumpărare nr.435/28.02.2007“.
 
Ce a spus instanța despre hotărârile CLC
 
Legat de susținerea municipalității potrivit căreia ar fi indamisibil ca Apele Române să invoce nelegalitatea hotărârilor Consiliului Local Constanța, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului au arătat următoarele, prin aceeași încheiere:
 
„Faţă de împrejurarea că prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Constanţa atacate s-au inclus în domeniul public al Municipiului Constanţa anumite terenuri, care în opinia reclamantei fac parte din domeniul public al statului, actele administrative atacate au caracter individual, întrucât privesc drepturi sau obligaţii în sarcina mai multor persoane dinainte determinate“.
 
„Aşadar“, a spus instanța, „aactele atacate reprezentate de nr.566/23.12.2004, HCL nr.109/28.02.2005, HCL nr.543/23.09.2005, HCL nr.9/20.01.2006, HCL nr.307/05.12.2013 având caracter individual, se impune ca instanţa să respingă exceptia inadmisibilitatii şi să treacă la examinarea cauzei pe fond“.
 
„Pentru motivele arătate mai sus, va fi admisă excepţia inadmisibilităţii invocată cu privire excepţia de nelegalitate a HCL nr.39/29.01.2005, fără a se mai impune examinarea excepţiei lipsei de interes invocată de pârâta Mehmetoglu SRL, cu atât mai mult cu cât argumentul adus în susţinerea acestei excepţii vizează tocmai o condiţie legală de admisibilitate a excepţiei de nelegalitate, şi anume legătura acesteia cu fondul cauzei“, potrivit Încheierii din 11 mai 2022.
 
Oricare va fi decizia pe care Tribunalul Constanța o va lua la finalul procesului, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța de către părțile care se arată nemulțumite.
 
Încheierea instanței din 11 mai 2022 poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Încheiere din 11.05.2022, dosar 7474/118/2017
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
Exclusiv!
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1074

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 298

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 562

Razie a polițiștilor în municipiul Constanța. A „curs” cu amenzi

17 Mar 2024 616

Mai multe puncte de lucru din Constanța ale Tomidana Prodcom SRL au fost închise

17 Mar 2024 455

Firmă nouă în domeniul consultanţei pentru afaceri şi management, în Constanța

16 Mar 2024 680

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 488

Destinația Mamaia Constanța, în atenția francezilor la Salonul Mondial de Turism din Paris

16 Mar 2024 361

Afaceristul Florin Enuc, dat în judecată de asociația de proprietari din clădirea St. Vlas Apartments Mamaia. Motivul disputei sunt spațiile comune ale imobilului!

15 Mar 2024 816

Firme Constanța Societatea Mamaia SA, convocată în Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor

15 Mar 2024 516

Justiție Constanța Decizie de ultimă oră privind investiția W Titanic Resort SRL din Mamaia Nord!

15 Mar 2024 624

Județul Constanța Pericol în trafic! Șoferiță sub influența substanțelor interzise, depistată la volan la Năvodari

15 Mar 2024 567

APM Constanța Imobil de 9 etaje în Mamaia Nord! Documentația, depusă

15 Mar 2024 495

CT BUS Linia 5-40, deviată în acest weekend din cauza unor lucrări din municipiul Constanța

15 Mar 2024 666

Caelia Mamaia SRL, proces cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

14 Mar 2024 619