Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

  • După ascultarea pledoariilor avocaților, judecătorii au anunțat că verdictul va fi pronunțat la data de 19 aprilie 2024.

Litigiul dintre Habitat și Ambient SA și Municipiul Constanța prin Primar, legat de un teren de circa 30.000 de metri pătrați, din stațiunea Mamaia, a fost analizat de judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța.


După ascultarea pledoariilor avocaților, judecătorii au anunțat că verdictul va fi pronunțat la data de 19 aprilie 2024.


Așa cum arătam în edițiile anterioare, Habitat și Ambient SA, una dintre firmele beneficiare ale retrocedărilor din Constanța ce au făcut inclusiv obiectul Dosarului Retrocedărilor soluționat de judecători prin desființarea mai multor dispoziții de primar, a fost dată în judecată de municipalitate.

Municipiul Constanța prin Primar s-a adresat instanței în legătură cu un teren de aproape 30.000 de metri pătrați din Mamaia, asupra căruia municipalitatea vrea să fie menționată drept singurul proprietar, invocând decizia definitivă din Dosarul Retrocedărilor.

Inițial, procesul s-a desfășurat la Judecătoria Constanța, instanță care a respins plângerea municipalității, așa că acum Tribunalul este așteptat să pronunțe decizia finală.


Cazul a ajuns în atenția judecătorilor după ce Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța a respins cererea municipalității de a fi trecut unic proprietar pe teren, menționând cota ½ pentru municipalitate și ½ pentru Habitat și Ambient SA.

Municipiul Constanța prin Primar a formulat la Judecătoria Constanța plângere împotriva încheierii de carte funciară, în contradictoriou cu SC Habitat și Ambient SA, dosarul primind indicativul de instanță 4077/212/2023.


Ce s-a cerut în proces


După cum arătam și în edițiile anterioare, în Hotărârea 5575/2023 a Judecătoriei, se arată că Municipiul Constanța prin Primar, în contradictoriu cu SC Habitat și Ambient SA, a cerut desființarea încheierii de respingere și „admiterea cererii de intabulare cu privire la imobilul cu nr. cadastral 216344 înscris în CF 216344 UAT Constanța, în favoarea UAT Constanța, cota de 1/1 asupra întregului imobil în suprafață de 28489,72 mp“.


Astfel, s-a arătat că OCPI Constanța i-a comunicat primăriei faptul că „s-a admis cererea cu privire la imobilul cu nr. cadastral 216344 înscris în CF 216344 UAT Constanța, în favoarea UAT Constanța, în cotă de 1/2 în favoarea Municipiului Constanta, menținând-se înscris dreptul de proprietate asupra cotei de 1/2 în favoarea SC Habitat și Ambient SA“.

Reprezentanții municipalității au vorbit despre istoricul dobândirii dreptului de proprietate de catre SC Habitat și Ambient SA, dar și despre Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 32/2019 (nr., sentința din Dosarul Retrocedărilor) prin care s-a anulat Dispozitia de Primar nr. 796/2004, prin care firma intrase în posesia terenului, prin retrocedare.

Au spus reprezentanții primăriei că „terenul de 28489,72 mp face parte din terenul dc 72682,53 mp ce a făcut obiectul Dispoziției de Primar 796/2004, prin care cota de 1/2 a fost stabilită în favoarea SC Habitat și Ambient SA, în raport de terenul de 72682,53 mp“.

În continuare, acetia au explicat că „în urma partajul, cota de 1/2 din terenul de 72682,53 ce i se cuvenea lui SC Habitat și Ambient SA s-a transpus în suprafața de 28489,72 mp, situat în statiunea Mamaia, Bulevardul Mamaia, nr. 564, dobândit în deplină proprietate și posesie“.

Reprezentanții primăriei au spus că „anularea Dispoziției de primar în raport de Decizia nr. 32/2019 pronunțată de ICCJ în dosarul nr. 6536/2/2008 produce efecte asupra întregii cote detinute de SC Habitat și Ambient SA, care inițial a fost de 1/2 din terenul de de 72682,53 mp și mai apoi ca efect al partajului suprafața de 28489,72 mp, în cota de 1/1“.

Așa cum am precizat anterior, Judecătoria Constanța a respins cererea Municipiului Constanța prin Primar.
 

De ce a respins Judecătoria cererea


În motivarea deciziei de respingere, judecătorii au arătat, printre altele, că „cercetând dosarul și documentația depusă de intimată, instanța reține că registratorul de carte funciară a efectuat înscrierile cuvenite în baza Deciziei Înaltei Curți de Casaţie si Justiţie nr. 32/2019 s-a anulat Dispoziţia de Primar nr. 796/2004“.

Judecătorii au mai spus că „cercetând sentința penală amintită, instanța reține că Înalta Curte de Casație și Justiție nu a făcut nicio mențiune cu privire la anularea actelor subsecvente încheiate ulterior dispoziției de primar amintite“.

În motivarea deciziei instanțe se arată că „registratorul de carte funciară, în procedura amintită mai sus, nu este obligat să procedeze la alte verificări în afara celor impuse de lege, care nu prevăd necesitatea verificării legalității hotărârii, a caracterului dobândirilor subsecvente ale bunurilor imobile sau alte astfel de aspecte ce privesc fondul dreptului în cauză“.

„În concret, instanța reține că registratorul de carte funciară a procedat într-o manieră legală, acesta neavând un drept de opțiune cu privire la posibilitatea de a înscrie sau nu un act judecătoresc prezumat legal, ci având obligația de a îl înscrie în măsura îndeplinirii condițiilor prevăzute de Legea nr. 7/1996“, conform Judecătoriei Constanța.

„Suplimentar, instanța reține că registratorul nu poate decide cu privire la anularea actelor subsecvente, în absența existenței unei mențiuni exprese în hotărârea judecătorească amintită sau într-un alt instrument“, au spus judecătorii.

De asemenea, aceștia au mai precizat că „revine sarcina reclamantului de a utiliza pârghiile ce îi sunt puse la dispoziție pentru a lămuri situația juridică a imobilului, acest lucru neputându-se realiza în procedura curentă dedusă judecății“.

În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța.

 

Despre Habitat și Ambient SA

Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 5 aprilie 2024, Habitat și Ambient SA (inactivă fiscal), a fost fondată în decembrie 2003, are sediul social în Bucureşti, se ocupă de cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, iar pentru anul 2021 compania a raporat pierderi de 33.757 de lei.

Firma are un punct de lucru în Constanța, pe strada Avram Iancu.Asociații Habitat și Ambient SA figurează Masterjob Consultanță SA, din Bucureşti, Sectorul 1, cu 93,33 % și Valentin Gheorghe Ionescu, cu 6,67 %, cel din urmă fiind condamnat definitiv în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

Lichidatorul judiciar este Rominsol IPURL (fosta Rominsol SRL).

Masterjob Consultanță SA mai apare în Compania de Servicii și Consultanță SA și în Sisteme Internaționale de Afaceri SA.La rândul său, Habitat și Ambient SA figurează în Alba Imobiliare SRL din Ovidiu, județul Constanța.

Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Habitat și Ambient SA
Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sute de metri pătrați în zona Hotelului Metropol Primăria Constanța recuperează un teren din Mamaia, vizat de Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

26 May 2024 363

Primarul din Constanța, recurs pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia! Tribunalul a vorbit despre „exces de putere“ din partea autorității publice locale (MOTIVARE)

24 May 2024 672

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu, demers la Curtea de Apel contra municipalității pentru un teren din Mamaia!

12 May 2024 605

Imobil de 15 etaje, în Mamaia Seaview Advertising SRL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, la Curtea de Apel! Firma cere revizuirea unui caz mai vechi

12 May 2024 527

Teren la intrare în Mamaia, revendicat drept plajă de către Apele Române! Dosarul, amânat pentru toamnă

10 May 2024 806

Teren în Mamaia, disputat de Habitat și Ambient SA și Primăria Constanța! Judecătorii au nevoie de mai mult timp pentru deliberări

07 May 2024 569

Judecătorii explică de ce administrația Chițac nu poate recupera 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu calculat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (MOTIVARE)

07 May 2024 626

Dosarul Retrocedărilor! Judecătorii explică de ce Giurgiucanu a pierdut procesul cu Municipiul Constanța pentru terenul din zona Cazino, Mamaia (MOTIVARE)

28 Apr 2024 746

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 724

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 4520

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3920

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 1006

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 726

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3801

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 800