Despre corupţie şi răspunderea magistraţilor Ce au discutat şefii Justiţiei la Mamaia

justitie.jpgCu un mesaj clar „Zero toleranţă faţă de lipsa de integritate", transmis de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, conducerea Curţii de Apel Constanţa nu consideră solicitările procurorilor anticorupţie ca dosarele de mare corupţie să nu se judece la instanţele constănţene drept un „semnal" în legătură cu eventuale bănuieli ce ar putea plana asupra magistraţilor de la aceste instanţe.

Informaţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în cursul zilei de ieri în Mamaia de preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, împreună cu ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, şi cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă. „În perioada 16-18 iunie 2011, la Curtea de Apel Constanţa, ca instanţă organizatoare, s-a desfăşurat cea de a treia întâlnire între preşedinţii şi vicepreşedinţii Curţilor de Apel din ţară, ministrul Justiţiei şi preşedintele CSM", a declarat judecătorul Nicolae Stanciu la începutul conferinţei de presă. Acesta a mai spus că a fost vorba despre o întâlnire de lucru a „elitei din justiţie", care a vizat în principal implementarea noului Cod civil, ce urmează să intre în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

Obiectiv comun

De asemenea, preşedintele instanţei supreme din Constanţa a menţionat faptul că discuţiile au vizat şi statutul preşedinţilor curţilor de apel, dar şi răspunderea magistraţilor. La rândul său, ministrul Justiţiei a declarat: „Avem un obiectiv comun, noi cei de la Ministerul Justiţiei, alături de colegii noştri de la CSM şi de preşedinţii curţilor de apel, anume să avem o justiţie fără erori judiciare, fără tergiversări nelegale". Şeful Justiţiei din România a mai spus că pe parcursul întâlnirii de lucru s-a discutat despre întărirea autorităţii preşedinţilor curţilor de apel, „pentru o asumare a rolului de lider al jurisdicţiei judiciare". Totodată, ministrul s-a arătat foarte vehement cu privire la problema corupţiei din justiţie, vorbind despre necesitatea întăririi integrităţii şi a combaterii corupţiei, sens în care, spun oficialii, s-a luat în calcul creşterea autonomiei Inspecţiei Judiciare, dar şi a exigenţelor privind disciplina profesională a magistraţilor. „Mesajul pe care l-am transmis tuturor preşedinţilor curţilor de apel din ţară a fost clar: «Zero toleranţă faţă de lista de integritate». Trebuie să implementăm o nouă mentalitate în justiţia română", a declarat Predoiu.

Noi abateri disciplinare

Nu în ultimul rând, Horaţiu Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat faptul că s-au discutat şi probleme „dificile", cum ar fi proiectul de lege privind răspunderea civilă şi profesională a magistraţilor, dar şi introducerea erorilor disciplinare ca abatere disciplinară. Totodată, şeful CSM a mai spus că instituţia pe care o conduce este pe cale să elaboreze un plan de acţiuni anticorupţie. Întrebat dacă solicitările procurorilor de strămutare de la Constanţa a cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi şefii autorităţilor publice locale constituie un semnal de care ar trebui să se ţină seama în lupta anticorupţie, preşedintele Curţii de Apel a respins această idee. Magistratul a menţionat că acesta este un demers legal al procurorilor, pe care legea îl conferă tuturor părţilor implicate în dosar, inclusiv anchetatorilor. De asemenea, acesta a mai spus că cererea de strămutare a procesului în care mai mulţi directori din Primăria Constanţa sunt judecaţi pentru fapte de corupţie (nr, acesta fiind cazul la care a făcut referire întrebarea venită din partea mass-media) nu trebuie să fie considerată un semnal, dat fiind că a fost făcută la modul general. „Cererea a fost formulată în termeni generali, nu a fost vizat sau menţionat niciun magistrat al Curţii de Apel Constanţa în solicitarea procurorilor anticorupţie", a conchis preşedintele.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ghita

18 Jun, 2011 08:58

sa verifice averile de milioane ale unor procurori si judecatori-theodor nita statea la garsoniera acum are vila de milioane cartier hoti de benzina,masini de lux de milioane euro-mercedes ultimul tip ct 10 atp-bmw audi a3 si a6 si a8 jeepuri peugeot etc valentin stefan-bmw seria 7 terenuri afceri pe numele unor cetateni turci-kurzi-si afacerea mall inchis in cartier palas era un dosar penal de milioane euro-evaziune- l a ascuns-sri george maior,dna daniel morar cristian predoiu ministru jusitie,horatiu dumbrava csm marius iacob stiu-dga sri dna sipa csm -tac-cine ia spaga?al quida la constanta

Articole asemanatoare

Cătălin Predoiu „ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”

31 Mar 2024 391

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 574

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 538

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 675

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 701

Ministrul Cătălin Predoiu - „Drogurile sunt o amenințare la adresa securității naționale“ (VIDEO)

24 Jan 2024 6281

Cătălin Predoiu La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem obligaţia de a apăra România de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale

24 Jan 2024 580

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 858

Zeci de mijloace tehnice necesare misiunilor de salvare în dotarea IGSU, IGJR și Salvamont. Predoiu, prezent la eveniment (DOCUMENT)

12 Jan 2024 712

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu despre protestul transportatorilor „Forțele de ordine nu fac altceva decât să respecte legea”

11 Jan 2024 1002

Cătălin Predoiu, despre Sea Schengen „Portul Constanța devine mult mai atractiv”

05 Jan 2024 798

Ministrul Cătălin Predoiu „2023 a fost și anul în care am văzut pacea devenind, în Europa, mai fragilă ca oricând“

31 Dec 2023 757

Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

23 Dec 2023 798

Cătălin Predoiu, declarații la evenimentul de recepționare a 15 autospeciale de stingere intrate în dotarea ISU (VIDEO)

18 Dec 2023 884

Cătălin Predoiu, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcției pentru Imigrări București și Serviciului pentru Imigrări Ilfov

08 Dec 2023 973