Secret Service, în acţiune la Constanţa Procurorii DIICOT Mehedinţi au destructurat un grup specializat în fraude informatice

Activitatea infracţională a grupării ar fi vizat peste 24 de ţări. Cei luaţi în colimator ar fi compromis peste 50.000 de date de cărţi de credit
 
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat, ieri, aproape 40 de percheziţii domiciliare pe raza a 17 judeţe, printre care şi Constanţa, la imobilele membrilor unei grupări infracţionale specializată în fraude informatice.
Prejudiciul a fost estimat până în acest moment la 2.500.000 de dolari, iar acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. De asemenea, în cauză s-a cooperat cu United States Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti.
La Constanţa, procurorii DIICOT au efectuat trei percheziţii, la finele cărora trei persoane au fost duse la audieri.
 
Acţiunea de ieri a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 13 suspecţi, care, în perioada 2009-2013, împreună cu alte persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiunii informatice prin metoda phishing.
În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate.
Conform organelor de anchetă, grupul infracţional era structurat pe mai multe paliere, în funcţie de rolul deţinut. „Astfel, liderul grupării, împreună cu alte două persoane, obţineau date de identificare ale unor cărţi de credit, date ce permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice. Datele erau obţinute prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate ce poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice, fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice (psihing). Alţi cinci membri ai grupării, împreună cu alte persoane, aveau rolul de a cumpăra datele de cărţi de credit de la liderul grupării şi de la o altă suspectă, obţinute ilegal, pe care ulterior le comercializau la un preţ mai mare decât cel de achiziţie.

O altă parte dintre membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică. Acestea erau folosite personal de către suspecţi, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line) sau erau încredinţate altor persoane în vederea folosirii lor.
Ultimul palier al grupării infracţionale era reprezentat de persoanele care, în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate obţinute de la persoanele care le contrafăceau. Sumele sau bunurile obţinute erau remise celorlalţi membri ai grupării”, conform DIICOT. Membrii grupului acţionau de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin, unde îşi au domiciliul principalii lideri ai grupării, precum şi din alte oraşe din România. Activitatea infracţională a grupării ar fi vizat peste 24 de ţări. Prin activitatea infracţională, ar fi fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit.
Prejudiciul a fost estimat până la acest moment la 2.500.000 de dolari.
După cum arătam şi mai sus, în cauză s-a cooperat cu United States Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti.
 
Spălare de bani

 
Cei luaţi în colimator sunt urmăriţi penal, printre altele, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, acces, fără drept, la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate şi interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice care nu este publică, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 461

Parchetul Tribunalului Constanța pune la bătaie patru posturi de execuție pentru promovarea procurorilor (DOCUMENT)

29 Apr 2024 521

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 522

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 590

Dosarul Mineriadei Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare – a refuzat să dea declarații

26 Apr 2024 513

Știri justiție Constanța Doi procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanța, delegați la PJ Hârșova

26 Apr 2024 487

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 607

Caz șocant în București „Maestru spiritual” și instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane și viol

25 Apr 2024 527

Emanuel Sergiu Codruț Popescu, delegat șeful Parchetului Judecătoriei Măcin pentru încă șase luni

24 Apr 2024 337

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 394

Justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, schimb de robe!

24 Apr 2024 529

Oficial, cu unanimitatea CSM Andra Georgiana Vasile, fostul adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, delegată procuror șef în DIICOT Constanța!

23 Apr 2024 512

Oana Andreea Schmidt Hăineală a fost delegată șef în DIICOT, pe combaterea traficului transfrontalier de droguri

23 Apr 2024 417

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 756

Andra Georgiana Vasile, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, pe cale să devină șeful Biroului de combatere a traficului de droguri din DIICOT

22 Apr 2024 713