Interviul on line cu şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Christian Gigi Chiru şi cu preşedintele Asociaţiei de Proprietari MF2 - Tiberiu Sebastian Radu s-a terminat (video)

01.jpgDupă ce mai mulţi locuitori ai blocurilor de pe strada Mircea au reclamat începerea unor lucrări pe faleză în dreptul blocurilor MF1 - MF4 de pe strada Mircea cel Bătrân, inspectorii Inspectoratului Judeţean în Construcţii continuă să verifice legalitatea emiterii autorizaţiilor de construire.

Beneficiarul proiectului este Vasile Dumitru, iar constructorul este SC Lukas Maritim SRL.

Chiar dacă pentru această construcţie există autorizaţii, conducerea Inspectoratului Judeţean de Construcţii Constanţa face un apel către municipalitate să stopeze orice lucrare şi să nu mai emită autorizaţii de construire pentru toate zonele aflate în imediata vecinătate a malurilor, până la efectuarea unor lucrări de consolidare. În caz contrar, nu este exclus ca situaţia să ajungă la fel ca pe strada Traian, la Poarta 6, sau la Eforie Sud, unde au avut loc alunecări masive de teren.

În urma controlului şi a examinării zonei de creastă a falezei pe zona blocurilor MF1 - MF4 din strada Mircea cel Bătrân Constanţa, s-a constatat că în zona respectivelor blocuri, faleza prezintă o pantă foarte abruptă, ce se apropie de valoarea critică, iar distanţa dintre aceasta şi blocuri este de aproximativ 35 de metri. Lucrările de consolidare a falezei şi de drenaj din zonă, executate înainte de anul 1985, nu au mai fost întreţinute şi nici verificate, la acel moment din studiul geotehnic reieşind că nivelul apei freatice a fost stabilit la adâncimea de 12 metri faţă de cota terenului actual. Atâta timp cât nu s-au făcut intervenţii în zona de creastă, nu s-a modificat vegetaţia, faleza s-a comportat normal. Prin intenţia de executare a unor construcţii în zona de creastă se introduc o serie de modificări vegetaţiei, se introduc vibraţii artificiale, posibilitatea de pierderi de apă din reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, ceea ce poate favoriza alunecări de teren în zonă. Prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz s-a întânit la rândul său cu reprezentanţii asociațiilor de proprietari de pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 86, 88 și 90, care i-au solicitat sprijinul în găsirea de soluții prin care să se stopeze efectele construirii unui imobil pe faleza plajei Modern. În urma acestui demers, prefectul judeţului a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța să revoce decizia de emitere a acordului de mediu pentru acest proiect iar ITC va verifica lucrările la fața locului. 02.jpg

Joi de la ora 10.00 prin intermediul chat-ului pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro , şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Christian Gigi Chiru împreună cu preşedintele Asociaţiei de Proprietari MF2 - Tiberiu Sebastian Radu vorbesc despre stadiul construcţiei imobilului D+P, locuință unifamilială, propus a fi amplasat pe Strada Mircea cel Bătrân nr. 86A dar şi despre legalitatea avizelor deţinute de beneficiarul construcţiei.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Tema este: „Legalitatea emiterii autorizaţiilor de construire pentru lucrarea de pe Strada Mircea cel Bătrân"  

Întrebările redacţiei:

1. După ce mai mulţi locuitori ai blocurilor de pe strada Mircea au reclamat începerea unor lucrări pe faleză în dreptul blocurilor MF1 - MF4 de pe strada Mircea cel Bătrân, inspectorii Inspectoratului Judeţean în Construcţii continuă să verifice legalitatea emiterii autorizaţiilor de construire. Ce aţi constatat la faţa locului?

CGC: Raspuns video.

2. Proprietarul proiectului este Vasile Dumitru, iar constructorul este SC Lukas Maritim SRL. Beneficiarul lucrării a făcut dovada proprietăţii terenului, a avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie pentru lucrarea de pe strada Mircea?

CGC: Deocamdata nu s-a prezentat si nici nu ne-au transmis spre luare la cunostinta autorizatia de cercetare arheologica in baza careia se incheie contractul de cercetare arheologica. Noi i-am somat sa se prezinta in regim de urgenta. Mai mult am cerut constructorului sa stopeze orice sapatura pana la prezentarea documentelor.

3. La momentul în care aţi efectuat verificările la faţa locului, aţi găsit muncitorii care efectuau săpături arheologice. Există un contract de cercetare arheologică, în acest caz?

CGC: Raspuns video.

4. În zonă există pericolul unor alunecări iminente a falezei, cu sau fără această construcţie, observându-se deja un stadiu avansat de degradare a lucrărilor de consolidare a falezei și chiar fenomene de instabilitate a zonei. Instituţiile care au eliberat avizele proprietarului au cercetat acest fapt? Au făcut recomandări speciale odată cu elinberarea avizelor, s-au deplasat în teren?

CGC: Raspuns video.

5. În ce stadiu se află construcţia şi cât de mult a afectat până în prezent malul falezei?

CGC: Parerea mea este ca se efectueaza deja sapatura fundatiei la umbra unui contract de cercetare arheologica. Nu pot sanctiona dar pot avea o pozitie pe care in ultima vreme mi-am manifestat-o public. Acea autorizatie de construire poate sa fie sursa unor noi probleme - prabusire faleza, alunecari de teren, etc.

6. Discutăm despre un imobil ce urmează să se ridice în spatele blocului lor, pe un spaţiu ce pare verde, însă, de fapt, este destinat construcţiilor. Din informaţiile pe care le aveţi, cum este înregistrat acest teren în evidenţele autorităţilor locale?

CGC:  Este inregistrat ca spatiu verde si este instituita o zona de garda de 35 de metri. Insa legea a fost interpretata in intersesul autoritatilor locale si a unor persoana si nu a protejarii falazei.

7. S-au invocat în această speţă nerespectarea unor prevederi legale la aprobarea documentaţiei de urbanism ,,PUZ pentru teritoriul situat în municipiul Constanţa, delimitat de strada Ştefan cel Mare, prelungirea bulevardul Ferdinand, pe lângă Bl. MF1A, plaja Modern, strada Mircea cel Bătrân", aprobat prin HCLM nr. 258 din 11.11.2010. Care sunt normele încălcate dar aprobate de autoritatea locală în şedinţă de Consiliu Local?

CGC: Lipsa consultarii publicii, respectiv informarea populatiei asupra intentiei de elaborare a PUZ-ului  si a procedurii de avizare de la mediu. 

8. Terenul pe care se ridică imobilul cu două nivele face parte din lotul retrocedărilor, având în vedere că a ajuns în proprietatea lui Dumitru Vasile în baza Legii 10 din 2001?

TSR: Din investigatiile facute de vecinii mei, asa se pare. Am aflat ca mai multe persoane care au avut domiciul pe strada Caramidari au primit in compensare apartamente in alte zone.

9. Situaţia pare serioasă, mai ales că viitoarea locuinţă se va ridica în apropiere de locul unde odinioară a fost strada Cărămidari, căzută în mare din cauza surpării, la mijlocul anilor 60. Prin intenţia de executare a unor construcţii în zona de creastă ce modificări va suferi faleza din zonă şi ce consecinţe pot induce aceste intervenţii?

CGC: Raspuns video.

10. Din informaţiile existente, când s-au efectuat în zona de care vorbim lucrări de consolidare a falezei? Având în vedere degradarea falezelor, s-a dispus un studiul geotehnic în zona respectivă? Cum acţionează pânza freatică în acel perimetru?

CGC: Raspuns video.

11. Care sunt similitudinile în cele două cazuri devenite deja de notorietate strada Traian - strada Mircea cel Bătrân?

CGC: In ambele cazuri interesul imobiliar punand in pericol siguranta zonei si a blocurilor invecinate. Faptul ca una este rezultatul primariei de a emite autorizatie de construire fara a-si lua masurile de precautie necesare cu risc mare de destabilizare a zonei iar cazul strazii Mircea se urmaresc realizarea acelorasi etape, diferenta este ca am fost sesizati la timp.

12. Domnule Chiru există o lege din câte ştim care prin care se interzice orice construcţie pe o distanţă de 35-40 de metri de zona costieră, iar proprietarul intenţionează să construiască ei la nici doi metri de coastă. În această situaţie, toate avizele, PUZ-ul şi certificatul de urbanism nu devin nule de drept????

CGC: Raspuns video. 

13. Domnule Radu, proprietarii au sesizat deja autorităţile, alarmaţi că din cauza şantierului blocurile în care locuiesc s-ar putea prăbuşi în mare. Vecinii dumneavroastră au afirmat că multe blocuri au început deja să se crape. Aţi fost consultaţi în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari în momentul în care au demarat săpăturilor? Vi s-a dat vreo explicaţie?

TSR: Raspuns video.

14. Aţi declarat că Vasile Dumitru are act de vânzare-cumpărare pe un teren care a fost pe strada Cărămidari, la numerele 6, 8 şi 10, dar care a dispărut în mare. Ori el acum vrea să construiască pe loturile 5, 7 şi 9. În baza căror acte normative şi căror dispoziţii s-a făcut acest transfer de teren? Cine şi-a pus semnaătura pe documentul care atesta schimbul de terenuri?

TSR: Suntem in posesia contractului de vanzare cumparare care este facuta pentru strada Caramidari iar emiterea avizelor in vederea ridicarii blocului si cadastrul s-a facut pentru strada Mircea 86 A. Documentul este incheiat de notarul Cristina  Budei. De aceea au facut din 2011 strada Mircea -Caramidari, sunt ne prosteasca pe fata.

15. Înţeleg că la sfârşitul anului trecut o echipă trimisă de proprietar a venit în zonă şi a efectuat un studiu geologic şi v-aţi sesizat adresându-vă primăriei ca să vi se explice dacă pe acest teren va fi construit ceva, ce răspuns aţi primit şi cine v-a oferit informaţiile?

TSR: Raspuns video.

16. Agenţia pentru Protecţia Mediului a decis revocarea deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire imobil D+P, locuinţă unifamilială", propus a fi amplasat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 86A. Înainte de acordarea avizului de mediu s-a solicitat în acest caz de către APMC un studiu de impact????

CGC: Raspuns video.

17. Din informaţiile dvs s-au facut presiuni asupra persoanelor implicate în eliberarea avizelor necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie???

CGC: In cazul meu este imposibil sa se faca asa ceva.
TSR: Deocamdata, nu insa avem informatii ca se incearca.

18. Cum poate retroceda primăria un teren revendicat de pe o stradă care s-a prăbuşit în mare în jurul anului 1960 (strada Cărămidari), care practice nu mai există?

CGC: La aceasta intrebare trebuie sa raspunda primarul Radu Mazare. (atasat contract vanzare-cumpare de bun viitor nr.653 din 4 martie 2010)

19. Domnule Radu am înţeles că anul acesta Serviciul Public de Impozite şi Taxe al Primăriei v-a trecut pe înştiinţările de plată aferente impozitului pe 2011, pe adresă străza Cărămidari, atâta timp cât această stradă nu mai există iar strada Mircea nu a fost niciodată strada Cărămidari??? Ce adresă este stipulată în cartea dvs de imobil???

TSR: Raspuns video.

20. Indignarea dvs ca locatari este cu atât mai mare cu cât, ori de câte ori vecinii dvs fost prinşi în ofsaid, primăria nu i-a iertat. Înteleg că s-au dat amenzi pentru parcarea maşinilor în perimetrul în care acum se înalţă blocul cu pricina şi că aţi fost amendaţi pentru că aţi făcut un grătar pe acelaşi teren iar primăria l-a considerat spaţiu verde. Ce aveţi să-I transmiteţi primarului dumneavroastră care se bate cu pumnul în piept că apără drepturile vârstei a treia????

TSR: Raspuns Video.

21. Domnule Chiru care este următorul pas în acest caz din punctul de vedere al Inspectoratului Judetean in Constructii?

CGC: Astept reactia primarul la socilitarile noastre de a nu emite o autorizatie de construire si de a nu genera o noua zona de risc major. Daca se emite autorizatia vom verifica daca prevederile Legii 50 sunt respectate, daca vom constata deficiente si faptul ca autorizatia a fost eliberata in lipsa unor avize si acorduri conform legii in vigoare vom solicita instantei de constencios anularea acesteia. Daca vom constata ca autorizatia este legal emisa vom solicita inspectorului de zona sa participa la toate etapele de construire a acelui imobil in asa fel incat niciun centrimetru din acea constructie sa nu se realizeze cu nerespectarea sistemului de calitate prevazuta de legea 10 si voi aplica sanctiuni pentur fiecare neconformitate in procesul de constructie. Altceva nu putem face noi cei de la ISJ dar sa speram ca nu se va ajunge acolo.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

chiru gigi

10 Feb, 2011 10:47

@ptr Gigi Chiru: voi dispune verificarea salii de sport a stadionul din Medgidia,voi transmite public rezultatul.multumesc

chiru gigi

10 Feb, 2011 10:42

@Constantean: va pot asigura ca cele doua blocuri turn ce urmeaza a se realiza pe Al.Lapusneanu 175 ,daca nu vor avea Autorizatie de Construire legal obtinuta nu voi permite sa poata fi realizate.Cat priveste sentimentul de deznadejde si dezaprobare pe care-l incercati vizavi de modul in care primaria autorizeaza costructii pe spatiul verde dintre blocuri va asigur ca si eu incerc acest sentiment.Chiru Gigi

Constantean

09 Feb, 2011 22:58

Foamea de spaţiu construibil în buricul Constanţei continuă să facă „victime“ chiar şi pe vremuri de criză. Astfel, blocuri mamut răsar în locuri nepotrivite, în condiţii de maximă înghesuială, luând vecinilor, „parcă în duşmănie, până şi lumina dată de Dumnezeu“. Sumbra perspectivă ca în „sufletul” blocului S4, cu patru scări şi acelaşi număr de etaje, din B-dul Alexandru Lăpuşneanu nr. 175, să se bage două blocuri turn, plus o parcare, le-a dat fiori reci locatarilor, revoltaţi că noile construcţii, dacă vor fi, în ciuda protestelor acestora, finalizate, le vor acoperi ferestrele. Nici vorbă să fi pus gând rău investitorilor imobiliari, dimpotrivă, salută asemenea iniţiative, „care tot în folosul oa-menilor sunt. Însă este incorect ca pe unii să-i bucuri şi altora să le faci viaţa un iad, luându-le şi lumina dată de Dumnezeu! Este inadmisibil să condamni la dispariţie orice palmă de spaţiu verde din acest oraş atât de poluat! Aici e buba, nu că se construieşte, ci unde şi cu ce preţ! Suntem foarte revoltaţi de uşurinţa cu care primăria autorizează tot felul de mastodonţi, iar ca noi sunt mulţi alţi constănţeni!”.

strada Traian

09 Feb, 2011 22:55

DAR PRIMARIA CONSTANTA CAND VA FI ACUZATA SI TRASA LA RASPUNDERE PENTRU DEZASTRUL PROVOCAT LOCATARILOR ?LANGA BLOCUL A5,IN APROPIEREA GROPII,PRIMARIA A INGRADIT VILA ELENA SI INTENTIONEAZA SA RIDICE UN BLOC CU 10 ETAJE.A SE VERIFICA SI A SE LUA MASURI URGENT !!!! DEZASTRUL VA FI GARANTAT !!!!

Coca

09 Feb, 2011 20:58

O stradă a alunecat în mare în periopada interbelică. Se numea Cărămidari şi dubla strada Mircea cel Bătrân. S-a luat in calcul acest aspect?

Autorizatie de mediu????!!!!

09 Feb, 2011 20:57

Proprietarii obţinuseră acord de mediu, însă Prefectura l-a retras. Cine a emis acord de mediu e foarte important de stiut acest lucru?

ptr Gigi Chiru

09 Feb, 2011 20:50

foarte bine,chirule,fa-ti datoria si sa plateasca vinovatii. Cred ca Mazare ar trebui tras la raspundere. Dar nu uita Chirule sa verifici si cladirea Salii de Sport de la Stadion,ca o sa cada cand va fi vre-un meci. Vrei relatii? Intreaba-l pe Moinescu,ca el stie tot ce misca in Medgidia. Snapanii care sunt acum la conducere au tot interesul sa ascunda neregulile."

Lista neagră a străzilor

09 Feb, 2011 20:48

În 1898, străzile cele mai afectate de alunecările de teren erau Mircea cel Mare (acum Mircea cel Bătrân), Mangalia (şoseaua Mangaliei), 11 Iunie, Cărămidari (Mircea cel Bătrân, partea dinspre Piaţa Ovidiu), Epictet, Marc Aureliu (Marcus Aurelius), Plevna (Plevnei), Griviţei şi bulevardul Elisabeta (Regina Elisabeta). prof Mariana Cojoc

Valeriu

09 Feb, 2011 20:47

In ultima sută de ani, Marea Neagră a luat tribut mai multe străzi, înaintând vertiginos către oraş, pentru că malurile nu sunt consolidate. După strada Traian poate veni şi rândul bulevardului Regina Elisabeta şi poate şi mai rău.

elena

09 Feb, 2011 14:32

In sfarsit mazare nu mai face ce vrea el in orasul asta. Ma bucur ca s-a gasit un om care sa-l traga si pe el la raspundere macar pentru o parte din actele de abuz de putere pe care le face.Dnu-le Chiru, sper sa candidati si dvs la functia de primar.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 478

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 464

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 689

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 586

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 545

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 782

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 561

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 669

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 716

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 583

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14217