Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

  • Din anul 2022, avocatul Alexandru Bajdechi este doctorand la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București. Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, acum avocat în București, a dat în judecată Ministerul Educației.
  • Potrivit portalului instanțelor de judecată, până la acest moment nu a fost stabilit primul termen de judecată.
 
 
Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, acum avocat în București, a dat în judecată Ministerul Educației. Tânărul avocat și actual doctorand la ASE București solicită Ministerului Educației bursa pentru doi ani, adică 76.800 lei (3.200 de lei pe lună).
 
Pe rolul Curții de Apel Constanța, Secţia de contencios administrativ și fiscal, pe data de 08.04.2024, a fost înregistrat dosarul cu indicativul 193/36/2024 și obiectul -  anulare acte administrativ cu caracter normativ Despăgubire, Ordinul nr. 6901/2023.
 
Părțile dosarului care este în stadiul procesual de fond sunt  Alexandru Bajdechi – reclamant și Ministerul Educației  - pârât.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, până la acest moment nu a fost stabilit primul termen de judecată.
 

 
 

„Am solicitat obligarea Ministerului Educației la plata, cu titlul de despăgubire, a sumelor constând în bursă doctorală“


 
 
Din anul 2022, avocatul Alexandru Bajdechi este doctorand la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București. „Am fost admis la studiile doctorale din cadrul ASE – Școala doctorală Drept în anul 2022 cu finanțare la buget, la studii cu frecvență, și înmatriculat în anul I în anul universitar 2022-2023. La admiterea în cadrul studiilor universitare de doctorat, subsemnatul nu am beneficiat de bursă doctorală. În urma aprobării raportului de progres, subsemnatul am promovat anul I și în prezent sunt anul II la studiile doctorale, în anul universitar 2023-2024. În anul 2023 a intrat în vigoarea Legea Învățământului superior nr. 199/2023, care prevede că toți doctoranzii la buget au dreptul la bursă, adică 3.200 de lei pe lună. Dar ASE și Ministerul Educației au răspuns că eu nu am dreptul la această bursă“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, Alexandru Bajdechi.

 
„Solicit instanței de judecată ca prin hotărârea pe care o va pronunța să dispună anularea parțială a Ordinului nr. 6901/2023, respectiv a sintagmei „cu bursă” / „și bursă” din art. 6 alin. (1) și (2) din metodologia anexată, precum și sintagma „locuri cu bursă” din Anexa nr. 2 a metodologiei anexate („Ordinul atacat”). De asemenea, solicit obligarea Ministerului Educației la plata către mine, cu titlul de despăgubire, a sumelor constând în bursă doctorală începând cu intrarea în vigoare a Legii nr. 199/2023, sume indexate cu rata inflației la care se adaugă și dobândă legală penalizatoare, până la încetarea calității de student în cadrul studiilor doctorale. În plus, solicit obligarea Ministerului Educației la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces“, se spune în cererea de chemare în judecată, formulată de Alexandru Bajdechi.
 

Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023 și prevede următoarele: „Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență redusă” (art. 63 alin. 5). Astfel, fondul de burse nu mai este unul distinct, ci bursa pentru doctorand se include în grantul pentru doctorat, fiind reglementate două situații: studentul de la buget, cu frecvență – care include bursă; precum și studentul de la buget, cu frecvență redusă – care nu include bursă. Adică, nu mai există student cu finanțare de la buget, cu frecvență, fără bursă, deoarece grantul include bursa pentru toți studenții.
 
După intrarea în vigoare a noii legi a învățământului superior, Ministerul Educației a aprobat un nou ordin de ministru referitor la bursele doctorale, iar cuantumul bursei doctorale a fost majorat.
 
„Având în vedere această situație, respectiv schimbarea criteriilor și eliminarea discriminărilor între studenții care au fost admiși cu bursă și cei fără bursă, am solicitat unității de învățământ superior și Ministerului Educației clarificări și punerea în plată a bursei.

Prin răspunsul din 7 martie 2024 (Anexa nr. 1 la prezenta), Ministerul Educației mi-a comunicat că: Ordinul de ministru  nr. 6.494/2023 se aplică studenților doctoranzi care au dobândit statutul de bursier conform legislației aflate în vigoare la data admiterii la studii”, a precizat avocatul Alexandu Bajdechi.
 
”Ministerul Educației refuză să dea curs plângerii prealabile, afirmând că solicitarea mea ar fi o aplicare retroactivă a legii învățământului superior. Având în vedere răspunsul vădit neîntemeiat al Ministerului Educației precum și faptul că acest răspuns împiedică acordarea bursei doctorale, am formulat  cerere de chemare în judecată“, a mai adăugat Alexandu Bajdechi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Firme Constanța: Quartet Consulting SRL, fondată de constănțeanul Alexandru Bajdechi, a fost preluată de un asociat unic
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Reacția Ministrului Educației, Ligia Deca

21 Mar 2024 660

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 1135

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 945

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 879

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 767

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 786

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 734

Alegeri inteligente pentru viitor! Oferta educațională pentru 2024 - 2025 a liceelor cu care colaborează Asociața Firmelor Constănțene

21 Nov 2023 970

Asociația Elevilor din Constanța arată cu degetul „Ministerul Educației legalizează fondul clasei!”

13 Oct 2023 1089

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1444

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1197

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine revendicările profesorilor şi demersurile de continuare a grevei

05 Jun 2023 1022

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1168

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 985

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1331