Arhiepiscopia Tomisului, în litigiu cu Primăria Costineşti. Miza - un teren de 8.000 de metri pătraţi

06_proces_Arhiepiscopia.jpgArhiepiscopia Tomisului a dat în judecată Primăria Costineşti. Dosarul de judecată a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Mangalia sub numărul 2410/254/2012 în data de 9 iulie a.c. şi pretinde anularea unui act administrativ emis de Primăria Costineşti. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a explicat că Arhiepiscopia Tomisului solicită anularea unui act de vânzare-cumpărare prin care Primăria a cedat un teren în suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi din vecinătatea Mănăstirii Sfânta Elena de la mare. Terenul a fost cumpărat de Petre Stancă, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi de fiica acestuia Mihaela Sofia Stancă. Potrivit purtătorului de cuvânt Călin Gavrilaş, Arhiepiscopia Tomisului a încheiat o înţelegere scrisă cu Primăria Costineşti prin care a fost de acord să facă un schimb de terenuri, pentru ca Primăria să poată administra perimetrul din vecinătatea mănăstirii. Schimbul s-a făcut, potrivit lui Gavrilaş, cu condiţia ca în apropierea mânăstirii să fie construită o staţie de epurare. „Primăria nu a mai făcut staţia de epurare, ba din contră a trecut suprafaţa de pământ din domeniul public în cel privat şi a vândut terenul familiei Stanca, fără să-i înştiinţeze pe reprezentanţii Arhiepiscopiei. Pentru că s-a încălcat protocolul, Arhiepiscopia Tomisului cere în instanţă anularea actului de vânzare-cumpărare şi anularea înţelegerii încheiate între Primărie şi Arhiepiscopia Tomisului", a explicat Călin Gavrilaş. Arhiepiscopia doreşte să redobândească terenul şi să îl înapoieze pe cel primit la schimb, acuzând că vânzarea suprafeţei de pământ din vecinătatea mănăstirii este abuzivă.

„Am vândut terenul pentru bani!"

Viceprimarul comunei Costineşti, Marin Băduică, a explicat că proiectul privind construcţia staţiei de epurare există în continuare şi că aceasta va fi construită pe un alt teren din vecinătatea mănăstirii, explicând că suprafaţa de pământ luată în administrare de la Arhiepiscopie a fost vândută întrucât Primăria nu avea bani. Cu banii luaţi de pe teren, viceprimarul susţine că a fost amenajat în zonă iluminatul public şi alimentarea cu apă. De asemenea, viceprimarul neagă că ar fi fost încălcată înţelegerea avută cu Arhiepiscopia Tomisului. „Nu s-a încălcat niciun protocol. Am realizat racordarea la utilităţi a mănăstirii, aşa cum ne-am angajat", a menţionat Marin Băduică. Întrebat dacă terenul putea fi vândut atât timp cât exista un protocol cu Arhiepiscopia Tomisului şi dacă vânzarea s-a făcut în condiţii de legalitate, viceprimarul a replicat că sunt lucruri care îl depăşesc şi ne-a ajutat să luăm legătura cu departamentul juridic pentru alte lămuriri. În mod paradoxal, consilierul juridic a refuzat să-şi decline identitatea şi să ne ofere detalii despre cum s-a realizat vânzarea terenului din vecinătatea mănăstirii, solicitându-ne să facem o adresă scrisă, asigurându-ne că în 30 de zile vom primi un răspuns! Ieri am transmis adresa, aşa cum ni s-a solicitat, suntem curioşi dacă vom primi şi răspunsul.

„Trebuie să fie nebună Primăria să nu aibă actele în regulă!"

Contactat telefonic, Petre Stancă a declarat că nu-l afectează cu nimic litigiul dintre Primăria Costineşti şi Arhiepiscopia Tomisului. „Dacă Primăria va pierde procesul, mă va despăgubi, îmi va da banii plătiţi pe teren", a declarat Petre Stancă, spunând că a intrat în posesia celor 8.000 de metri pătraţi în anul 2008, în urma unei licitaţii publice. „Trebuie să fie nebună Primăria să nu aibă actele în regulă! Nu cred că Primăria va pierde procesul", a punctat Petre Stancă, refuzând să declare de ce a cumpărat terenul şi cum îl exploatează.

Primarul Traian Cristea nu a fost de găsit. Dacă va avea un punct de vedere cu privire la litigiul dintre Primăria pe care o reprezintă şi Arhiepiscopie, îl vom face public.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primul cadru de reglementare al UE pentru independența mass-media

07 May 2024 441

Studiu Pericolul din spatele cumpărăturilor online

04 May 2024 520

Decizie CNSC O licitație organizată de Drumuri Județene Constanța SA, contestată de Almatar Trans SRL

04 May 2024 528

„Cu 2MAI puțini“, acțiune în memoria tinerilor pieriți în tragedia de la 2 Mai, în Vama Veche

02 May 2024 544

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 901

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 577

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 500

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 385

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 496

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 801

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 517

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 472

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 445

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 538

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 527