Doar 75 de revolutionari si-au primit certificatele preschimbate

Curatenie printre "luptatori"

# Legea nr. 341/2004 elimina din randul revolutionarilor, personajele devenite peste noapte eroi si luptatori de seama * Pentru a beneficia de noile certificate, revolutionarii aveau obligatia sa-si completeze dosarele cu documente solide, acte originale sau copii legalizate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor * Pana in acest moment, din cei 1300 de revolutionari inregistrati la nivelul judetului, doar 75 si-au primit certificatele preschimbate

Prin intermediul Legii nr. 341/2004, reprezentantii Guvernului doresc sa faca "curatenie" printre miile de revolutionari. Vechile certificate isi pierd anul acesta valabilitatea, in locul lor fiind emise documente noi, "veridice". Conform actului normativ, persoanele implicate in Revolutia din 1989 trebuiau sa-si revizuiasca dosarele si sa le completeze cu documente probatorii din care sa rezulte gradul de implicare in evenimentele petrecute in urma cu 16 ani. Noile dosare trebuie sa contina acte originale sau copii legalizate, eventual copii certificate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Pana in acest moment din cei 1300 de revolutionari constanteni doar 75 si-au primit noile certificate preschimbate. Inca de la aparitia actului normativ, asociatiile de revolutionari locale au contestat aplicabilitatea sa. La momentul respectiv, presedintele Asociatiei Luptatorilor Revolutionari din 22 Decembrie 1989, Constantin Vasilescu, afirma ca legea este greoaie si neconforma realitatii, iar cetatenii nu pot intra in posesia documentelor solicitate. Totodata, conducerea asociatiei mentionate ameninta ca daca revolutionarii nu isi vor primi certificatele preschimbate, pierzandu-si astfel calitatile, vor actiona in judecata institutiile statului. In fapt, actul normativ elimina din randul revolutionarilor persoanele devenite luptatori peste noapte, consilieri si politicieni care au profitat de oportunitatile oferite categoriei. Presedintele "Asociatiei Revolutia din 1989 Constanta", Gheorghe Turcu, sustine ca din randul revolutionarilor ale caror certificate au fost preschimbate in judet fac parte, in special, urmasii eroilor martiri, ranitii grav, invalizii si martirii cu fapte deosebite. Desi secretarul de stat pe problemele revolutionarilor, Petrisor Morar, avertiza in ultima vizita in teritoriu ca au fost descoperite o serie de certificate false in judetul Constanta, Gheorghe Turcu considera ca padure fara uscaciuni nu exista. In alta ordine de idei, Turcu sustine ca un revolutionar fals nu va compromite calitatile celorlalti luptatori si, "oricum, in judet nu exista astfel de personaje".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 656

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 519

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 732

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 619

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 555

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 829

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 577

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 680

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 722

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 546

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 591

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 559

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 798

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3410

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14291