Jurnal de Constanta TSD Constanţa pasează problema etnobotanicelor premierului Boc

În urma unei sugestii de la nivel central, tinerii social-democraţi constănţeni trebuiau să demareze o campanie împotriva comercializării produselor etnobotanice. Teoretic, campania a debutat pe 8 decembrie; practic, la nivelul TSD Constanţa, evenimentul s-a redus, cel puţin deocamdată, la o solicitare adresată premierului Emil Boc.

Constatând efectele devastatoare provocate de consumul de substanţe halucinogene şi de plante etnobotanice în rândul tinerilor, dar şi numărul tot mai mare al celor ce ajung în spitale intoxicaţi sau mor din cauza consumului de substanţe încă legale, conducerea organizaţiei TSD Constanţa cere premierului Emil Boc „să intervină urgent şi responsabil, prin pârghiile Executivului, pentru a pune capăt acestui flagel social". Într-un material remis redacţiei noastre de tinerii social-democraţi de la malul mării se menţionează că există peste 200 de firme care comercializează aceste substanţe şi peste 400 de magazine deschise la nivel naţional. În opinia preşedintelui organizaţiei judeţene TSD Constanţa, Radu Babuş, membrii filialei se văd obligaţi să tragă un semnal de alarmă „pentru ca acest Guvern să devină mai responsabil prin a lua măsuri în vederea schimbării cadrului legal în domeniu. „La nivel de administraţie locală, din păcate, nu se poate face nimic într-un cadru legal solid pentru a stopa acest fenomen. În momentul de faţă, România înregistrează un număr de aproximativ 3.000 de tineri consumatori, iar acest aspect trebuie să dea de gândit atât Guvernului Boc, cât şi clasei politice", a declarat liderul filialei judeţene a TSD Constanţa, Radu Babuş.

Vişan nu uită

În fapt, doar două consilii locale, din oraşele Năvodari şi Eforie, au iniţiat şi aprobat hotărâri prin care să fie obstrucţionată activitatea magazinelor de vise pe raza respectivelor unităţi administrativ-teritoriale. Însă, asta nu este suficient, iar amploarea fenomenului le-a reamintit liderilor TSD Constanţa de poziţia publică a europarlamentarului Elena Băsescu pe această temă.

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene a TSD Constanţa, George Vişan, a ţinut să sublinieze „că problema este de fapt la premierul Boc, care ţine cont de opinia domnişoarei Elena Băsescu, cea care, în urmă cu aproximativ un an, susţinea legalizarea drogurilor uşoare". Vişan este de părere că trebuie intervenit imediat asupra Legii 143/2000, scoţând în afara legii comercializarea plantelor nocive şi a substanţelor cu efect halucinogen. „Sunt câţiva urechişti care vor să-şi facă imagine locală, insistând, fără a cunoaşte, că municipalitatea nu are atribuţiuni în verificarea sau autorizarea activităţilor comerciale! O ordonanţă de urgenţă a Guvernului PD-L poate rezolva rapid această situaţie, şi nu o hotărâre a consiliului local!", a subliniat George Vişan, făcând referire la apelul scris al câtorva directori de instituţii deconcentrate (n.r. - membri PD-L) transmis lui Radu Mazăre, primar al municipiului Constanţa şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD.

Deocamdată atât; mai târziu proteste

În cadrul campaniei de care aminteam la început, pe 10 decembrie trebuia să aibă loc un lanţ uman, iar astăzi ar fi trebuit să fie organizată o dezbatere publică referitoare la necesitatea adoptării unui act normativ în vederea înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Produse Aromatice şi de Sinteză, instituţie ce-şi propune să controleze şi să stopeze consumul de plante etnobotanice. La acea dezbatere trebuiau să participe, alături de deputaţii PSD, reprezentanţi ai ONG-urilor şi asociaţiilor care activează în acest domeniu. După cum se poate constata, datele fuseseră stabilite, numai că acţiunile nu s-au mai organizat, sau cel puţin nu am fost noi informaţi şi invitaţi să participăm. Altfel spus, de la vorbe la fapte calea s-a dovedit a fi mult prea lungă ori faptul că se apropie sărbătorile de iarnă le-a acaparat tot timpul liber tinerilor social-democraţi care, preocupaţi probabil cu stabilirea locului în care vor petrece şi cu achiziţionarea vestimentaţiei de rigoare, au trecut pe plan secund... etnobotanicele. Totuşi, în finalul comunicatului primit, cei doi lideri ai TSD Constanţa încearcă să ne convingă că, în cazul în care guvernanţii nu vor acţiona, ei nu vor lăsa această problemă gravă în virtutea inerţiei. „Dacă va fi nevoie, tinerii sociali-democraţi vor apela la toate formele de protest legale pentru a-i determina pe aceşti guvernanţi inconştienţi să ia măsuri prin care să se interzică magazinele de vise şi, implicit, consumul plantelor şi substanţelor cu efect halucinogen", susţin reprezentaţii juniorilor social-democraţi constănţeni.

www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 488

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 468

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 690

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 586

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 547

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 786

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 562

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 669

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 716

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 583

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 557

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14219