Liderul de opinie Bolnavii de cancer îşi aşteaptă sfârşitul - Radioterapie cu aparatură... mortală

Viaţa bolnavilor de cancer din toată ţara, care fac radioterapie, este pusă sub semnul întrebării din cauza „sărăciei" Ministerului Sănătăţii, incapabil să doteze spitalele şi institutele de oncologie cu aparatură ultraperformantă. Nici judeţul Constanţa nu face excepţie. Peste 1.000 de bolnavi din judeţul nostru, dar şi din Tulcea şi Ialomiţa, care fac radioterapie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) sunt trataţi cu ajutorul unui aparat depăşit, cu sursă de cobalt, renegat de celelalte ţări europene pe motiv că face mai mult rău decât bine. „Ne-ar trebui un accelerator cu un alt sistem de planning, dar acesta costă în jur de un milion de euro. Ne străduim să le oferim bolnavilor un tratament conform standardelor, dar acest aparat vechi ne limitează foarte mult", a declarat dr. Cora Gache, medic primar radioterapie. În plus, „bătrânul" aparat face ca terapia să fie greu de suportat şi afectează grav organe precum rinichii sau ficatul. Un accelerator modern ar înjumătăţi efectele negative ale radioterapiei, ar proteja organele şi ţesuturile anexe, lucrând direct pe tumoare, şi ar duce la creşterea calităţii vieţii bolnavului.

Biopsiile, imposibile în cancerul de sân

De mai bine de un an, Clinica de Oncologie a SCJU nu are medic care să efectueze biopsiile în cazul cancerului la sân. Astfel, pacientele aflate în această situaţie se văd nevoite să se deplaseze la Bucureşti. „Medicul respectiv s-a pensionat, ori noi nu putem institui o terapie fără a şti cu exactitate diagnosticul anatomo-patologic", a declarat medicul primar oncolog, dr. Laura Mazilu. Şi chiar dacă specialistul ar exista, bolnavele ar fi obligate să ia drumul Capitalei, pentru că „nu avem logistica necesară". Potrivit specialistului în radioterapie, dr. Gache, nu există aparatul de Curie-terapie, absolut necesar pentru tratamentul complet al cancerelor de sân. „După terapia la suprafaţă, trebuie intervenit cu acest aparat, care acţionează direct asupra tumorii, în profunzime. Practic, acumulează o doză mult mai mare în tumoră", a explicat dr. Cora Gache.

Măşti "pasate" şi instrumente vechi

Bolnavii care suferă de cancer în sfera ORL au nevoie de o mască specială - sistem de contenţie, pe care se marchează zona de acţiune a radioterapiei. Razele trebuie să cadă mereu în acelaşi loc. În caz contrar, efectele terapeutice scad îngrijorător, iar vindecarea este compromisă. Această mască indispensabilă este personalizată şi costă 580 de lei. Din păcate, nu este inclusă în programul oncologic, aşa că fiecare bolnav trebuie să scoată banii din buzunar şi să şi-o cumpere. Pacienţii împrumută măştile celor care nu au bani să le cumpere. Aşa se face că o mască a ajuns să fie utilizată chiar şi de trei pacienţi. Aceleaşi sisteme de contenţie există şi pentru celelalte tipuri de cancer, dar sunt mult prea scumpe. Pentru ca razele să cadă mereu în acelaşi loc, bolnavii sunt „tatuaţi" şi mâzgăliţi cu marker-ul. Nici „uneltele" de protecţie în timpul terapiei nu sunt foarte sigure. Deşi ar fi trebuit personalizate, acestea sunt... unice şi foarte vechi. Plumbii de protecţie care se aşază pe diverse organe datează din 1960. Şuruburile s-au slăbit şi există pericolul să cadă şi organele să fie expuse iradierii. Nici din punct de vedere financiar, situaţia nu este „roz". „Decontarea per bolnav de la Casa de Asigurări de Sănătate este mult prea mică - 48 lei şedinţa. Costurile implicate sunt mult mai mari. Este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile", a mai precizat dr. Cora Gache, medic primar radiologie. În evidenţele secţiei sunt înregistraţi mii de bolnavi de cancer. Anual, în judeţul Constanţa sunt depistate 2.400 de noi cazuri, incidenţa fiind în creştere.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 566

APIA autorizează la plată Ajutoarele Naționale Tranzitorii - specia bovine, Campania 2023

06 Apr 2024 465

APIA primește cereri de plată pentru anul 2024

04 Apr 2024 502

Până la data de 24 martie 2024 APIA primește cereri de plată pentru bunăstarea animalelor

28 Feb 2024 576

Peste 396 milioane lei autorizate la plată de către APIA

27 Feb 2024 503

Licitație organizată de APIA Constanța, contestată la CNSC. Ce decizii s-au luat?

26 Feb 2024 624

APIA A fost deblocată autorizarea la plată a ANT-urilor aferente sectorului vegetal pentru anul de cerere 2023

22 Feb 2024 621

Directorul general al APIA, demis din funcție de ministrul Agriculturii

20 Feb 2024 827

APIA Se pot depune cereri de acordare a grantului direct producătorilor agricoli din sectorul vegetal

25 Jan 2024 703

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 760

Recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei. Anunțul guvernatorului Bogdan Bulete

19 Jan 2024 708

Banii fermierilor români APIA a efectuat plăți semnificative în această săptămână

19 Jan 2024 720

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1516

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (VIDEO)

15 Jan 2024 863

APIA, în decembrie S-au efectuat efectuat plăţi de peste 487 milioane de euro pentru 91% dintre fermierii eligibili

29 Dec 2023 661