Social
Ce este gripa porcina si cum ne ferim de ea
30 Apr, 2009 03:02
2011
Stefania CHERMANEANU
Potrivit Direcţiei
Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, gripa porcină a
apărut pentru prima dată în 1919, în Statele Unite ale Americii.
Tot în SUA a făcut prima victimă - un copil de
23 de luni, din Texas. „Boala era considerată o entitate clinică nouă pentru
această specie şi evolua în paralel cu pandemia de gripă umană, fiind caracterizată
de o simptomatologie asemănătoare cu cea a gripei umane, motiv pentru care a
fost denumită influenţă/gripă suină. Ea se caracterizează prin contagiozitate
înaltă, este corelată cu sezonul rece şi afectează toate categoriile de vârstă.
Agentul etiologic este reprezentat de mai multe subtipuri ale virusurilor
gripale A, respectiv: H1N1, H1N2 şi H3N2", a declarat Gheorghe Dincă,
reprezentant al DSVSA Constanţa. Este exclus riscul ca oamenii să se poată
infecta prin consumul de carne de porc.
Dar transmiterea gripei porcine de la porc la om se datorează contactului
direct cu animalele infectate, la fel ca şi în gripa aviară. „Informaţiile
recente de specialitate menţionează că virusul gripal porcin, izolat recent în Mexic, SUA şi Canada, este o combinaţie de
virus porcin, aviar şi uman, iar modul în care a avut loc mutaţia nu este
cunoscut", se precizează în comunciatul remis de Direcţia Sanitar-Veterinaă
Constanţa.
În
continuare, prezentăm cele mai importante măsuri de profilaxie generală:
-
respectarea condiţiilor de
biosecuritate a fermelor; hrana, apa, sistemele de hrănire şi adăpare
constituie parte integrantă a sistemului de biosecuritate al unei ferme;
-
limitarea pe cât este posibil a contactului direct al oamenilor cu
animalele; evitarea accesului vizitatorilor în ferme;
-
menţinerea animalelor în adăposturi curate, igienice; efectuarea
periodică de dezinfecţii, dezinsecţii şi deratizări;
-
folosirea echipamentelor de protecţie; îmbrăcămintea şi
încălţămintea de protecţie trebuie curăţată, spălată sau eliminată după
utilizare; evitarea manipulării furajelor cu acelaşi echipament folosit la
manipularea dejecţiilor;
-
evitarea contactului direct şi indirect al animalelor de fermă cu
păsările şi animalele sălbatice;
-
accesul interzis în ferme al personalului care manifestă simptome
ce pot fi atribuite gripei umane sau altor boli transmisibile şi transmiterea
acestor date către autoritatea de sănătate publică;
-
transportul animalelor cu mijloace adecvate, care să nu permită
răspândirea bolilor;
-
animalele nou introduse să nu vină în contact direct cu efectivul
existent decât după minim 14 -21 de zile de supraveghere;
-
detectarea timpurie şi raportarea animalelor bolnave este
esenţială pentru prevenirea izbucnirii unor epidemii;
În paralel, Direcţia de Sănătate
Publică Judeţeană (DPSJ) Constanţa are obligaţia de a depista cazurile de gripă
şi pneumonii severe în cadrul sistemului de supraveghere prin cabinetele
medicale individuale şi internarea lor în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.
Cazurile suspecte de
gripă şi pneumonii severe vor fi anunţate telefonic, imediat, la Direcţie, de
luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, la telefoanele: 0241/481630;
0241/481631; 0241/481620, după ora 16.00, sâmbăta, duminica şi în zilele de
sărbători legale - serviciu permanenţă DSPJ: 0241/480939; 0241/480940;
0241/480945.
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: