Incinerator langa blocurile din cartierul Badea Cartan

Dezbateri publice la Casa de Cultura

In cladire vor fi distruse deseuri sanitare si veterinare, inclusiv ale celor care provin de la cabinete medicale * Locatarii au sustinut ca distanta de 52 de metri la care se afla incineratorul fata de blocuri si gradinita este insuficienta * Acestia au mai precizat ca nu au nici o certitudine ca in incinerator vor fi arse organe umane sau animale * Ei sunt hotarati ca, in cazul in care nu se va hotari desfiintarea acestuia, sa blocheze intrarea in cladire si sa nu permita desfasurarea activitatii * Datorita numarului mare de cabinete medicale, DSP considera necesar acest incinerator

In ultimul timp, toata lumea protesteaza. Indiferent ca este vorba despre sindicalistii din marile confederatii sau asociatiile de locatari, toti au cate ceva de spus. Mai nou, locatarii din zona Badea Cartan, nu vor nici in ruptul capului sa fie de acord cu construirea unui incinerator langa casele lor. Oamenii isi sustin cu fermitate pozitia, fara sa tina cont de faptul ca acest incinerator este necesar si ca este la standarde occidentale, fara riscuri de poluare, ecologic si cu dispozitive de siguranta. DSP acorda autorizatie sanitara numai in cazul in care ITM elibereaza aviz de mediu. La randul sau, ITM sustine ca ultimul cuvant il are DSP.

La Casa de Cultura a Sindicatelor a avut loc, joi, o dezbatere publica referitoare la construirea unui incinerator in cartierul Badea Cartan. Locatarii blocurilor din zona sunt nemultumiti de faptul ca acesta este in apropierea unei gradinite. La dezbateri au fost prezenti reprezentanti ai Inspectoratului de Protectie a Mediului, seful compartimentului Igiena din cadrul Directiei de Sanatate Publica din Constanta, Anca Claponea, reprezentanti ai Institutului de Igiena din Bucuresti, precum si ai SC Full Management SA, careia ii apartine incineratorul. Lucrarile de constructie a incineratorului au fost demarate deja, fiind investite, pana in prezent, mai mult de patru miliarde de lei. Directorul societatii, Sorin Pasat, a sustinut ca in cladire vor fi distruse deseuri sanitare si veterinare, inclusiv a celor care provin de la cabinete medicale. El a precizat ca incineratorul este la standarde occidentale, fara riscuri de poluare, ecologic si cu dispozitive de siguranta. Acesta are doua trepte de ardere, de 850 si, respectiv, 1200 de grade. La ultima treapta de ardere, deseurile sunt distruse in doua secunde, riscul de epidemie fiind astfel eliminat. Incineratorul este unic in oras, in afara de crematoriu. Cosul de fum are o inaltime de noua metri. Locatarii au sustinut ca distanta de 52 de metri la care se afla incineratorul fata de blocuri si gradinita este insuficienta. Ei au mai spus ca, in ciuda faptului ca turnul acestuia este de 60 de metri, in apropierea lui se afla un bloc cu zece etaje, in apartamentele caruia ar putea patrunde fumul. Locatarii au mai precizat ca nu au nici o certitudine ca in incinerator vor fi arse organe umane sau animale. Ei sunt hotarati ca, in cazul in care nu se va hotari desfiintarea acestuia, sa blocheze intrarea in cladire si sa nu permita desfasurarea activitatii.

Directia de Sanatate Publica a semnalat necesitatea construirii incineratorului

Inspectorul sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului Constanta (IPM), Catiusa Tompos, a declarat ca, pana pe 14 iunie, vor fi analizate toate sugestiile si recomandarile, precum si temeiul legal, dupa care se va hotari daca incineratorul va primi autorizatie de mediu. Aceasta a mai afirmat: "IPM are de spus penultimul cuvant, ultimul avandu-l Directia de Sanatate Publica". Directorul Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Dinisov, a declarat ca au semnalat in urma cu mai mult timp faptul ca este necesara constructia unui incinerator in Constanta, in care sa fie distruse instrumentele medicale care au fost folosite. Acest lucru se datoreaza numarului mare de cabinete medicale din judet.In prezent, deseurile sanitare care provin din sectiile Spitalului Clinic Judetean Constanta sunt arse intr-un incinerator care se afla in cadrul institutiei, iar cele de la Spitalul Municipal sunt distruse la Agigea. Potrivit afirmatiilor Mihaelei Dinisov, crematoriul din Constanta nu a fost folosit niciodata pentru arderea deseurilor sanitare si veterinare. Pentru construirea incineratorului, pe langa acordul de mediu si cel sanitar, este nevoie si de studiul de impact, intocmit de institute specializate din Bucuresti. Directorul Directiei de Sanatate Publica din Constanta a mai precizat ca doreste construirea incineratorului atata timp cat vor fi respectate normele igienico-sanitare in vigoare si ca va fi eliberat avizul sanitar in cazul in care va fi acordat si cel de mediu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2716

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3226

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3415

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3460

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3796

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6206

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2672

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5227

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2997

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3025

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3023

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2673

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2782

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2771

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2766