La Constanta, chinezii fac treaba

O data cu migrarea masiva a romanilor spre plaiuri mai promitatoare, Constanta, prin deschiderea la Marea Neagra, s-a transformat, usor-usor, intr-un oras al tuturor oportunitatilor. Pe de o parte, s-a simtit nevoia fortei de munca de import, iar pe de alta, investitorii straini au considerat ca, din acest impas, vor putea trage mari foloase. Asa ca si-au deschis firme pe taram dobrogean si pentru dezvoltarea afacerii si-au adus muncitori din aceeasi tara de provenienta.

Discreti, mici de statura, cu pasul marunt si privirea mai mereu plecata, obisnuiti cu strictetea comunismului, dar, cel mai important, mereu serviabili. Acesta este prototipul chinezului preferat de majoritatea angajatorilor care au importat forta de munca. Potrivit biroului de Evidenta a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), pana la sfarsitul anului august au fost inregistrati 246 de angajati de alta nationalitate, care au optat sa se angajeze, cu forme legale, in oras. Mai bine de jumatate dintre acestia sunt chinezi care nu numai ca presteaza servicii in domeniul naval sau in constructii, dar incep sa-si deschida propriile afaceri cu articole "made in China".

Turcii fac galeti si ligheane

Astfel, potrivit ITM, fruntasi in clasamentul muncitorilor straini, cu ajutorul carora s-a rezolvat in mare parte deficitul de forta de munca romaneasca, sunt cei 130 de chinezi, majoritatea angajati in cadrul Santierului Naval. Pe locul al II-lea se claseaza turcii, in numar de 80, iar ultimul loc pe podium este ocupat de moldovenii de peste Prut. In evidenta ITM mai exista sporadic cate un german, filipinez sau francez, veniti fie sa munceasca la vreo reprezentanta, fie prin casatorie. In timp ce asiaticii au ales munca in domeniul naval, musulmanii au optat, in mare parte, pentru masele plastice si pentru invatamant. Cei mai multi dintre ei sunt angajati la SC Bayer SRL din Ovidiu, societate care produce galeti, ligheane, bidoane etc.

Babilonul se muta-n Dobrogea

Din datele biroului de Evidenta a Muncii reiese ca valul de constanteni care au preferat sa-si incerce norocul peste granita, iar in primul trimestru al anului au fost 336, a fost secondat de o migratie masiva a strainilor care au ales Constanta drept rampa de lansare pentru mici business-uri. Astfel, potrivit sefului biroului Evidenta a Muncii din cadrul ITM, Maria Petrica, daca in 2004, doar 94 de straini activau in judet, la o distanta de patru ani, numarul aproape s-a triplat. Si, probabil, va fi cu atat mai mare, cu cat tot mai multi investitori straini aleg Constanta pentru a-si deschide afacerile. De asemenea, in sezonul estival, a existat o cerere tot mai mare de forta de munca straina care sa lucreze in cadrul agentiilor de turism, dar, din cauza faptului ca obtinerea autorizatiei de angajare poate dura si doua luni, angajatorii s-au lasat pagubasi.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii se întorc în bănci de miercuri, 8 mai. Când va fi următoarea vacanță?

06 May 2024 950

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 438

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 578

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 536

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 477

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 402

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 549

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 489

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 501

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 630

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 618

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 525

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 747

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 570

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 517