Liderii copiilor strazii, la tratative cu conducerea DPC

Reglare de conturi

Cea mai grea problema o reprezinta personalitatea rebela a copiilor * Liderii adulti nu puteau fi primiti in Adapost intrucat acesta este dedicat copiilor * Daca li se interzicea sa intre in centru, amenintau ca pleaca si iau si copiii cu ei * Se ivea necesitatea aplicarii unei strategii pentru ca astfel de situatii sa fie, pe viitor, evitate * In momentul de fata, Adapostul este ocupat la capacitate maxima

Adapostul de zi si de noapte destinat copiilor strazii a devenit o realitate a vietii orasului nostru. In interiorul sau se desfasoara zilnic o veritabila munca de convingere in incercarea de a reabilita micii infractori ai strazii. Personalul care lucreaza aici se confrunta cu situatii care ar putea parea multora dintre noi greu de suportat. Pentru cei care au ales aceasta cale, nu exista bucurie mai mare decat de a munci cu acesti copii in incercarea de a-i reabilita. De multe ori acest lucru poate parea o adevarata lupta cu morile de vant.Cea mai grea problema cu care se confrunta cei care isi desfasoara activitatea aici o reprezinta, in primul rand, personalitatea rebela a copiilor. In al doilea rand, organizarea acestora in grupuri conduse de "lideri" ridica probleme care, la inceput, pareau a fi insurmontabile. "In primele zile, imediat dupa deschiderea centrului, am avut oarecare probleme din cauza ca mai incercau sa intre in centru cu aurolac la ei sau veneau in grupuri insotite de lideri adulti pe care nu ii puteam primi", a afirmat George Enache, seful centrului. In acest moment, intervenea o situatie mai mult decat delicata: centrul fiind destinat minorilor, liderii adulti nu puteau fi primiti, iar daca li se interzicea sa intre in centru, amenintau ca pleaca si iau si copiii cu ei. Daca reactia personalului era prea autoritara in refuzul de a-i lasa pe acestia sa intre, "liderii" plecau, obligandu-si toata trupa sa ii urmeze. In plus, faceau galagie, amenintau ca nu vor ingadui nici unui copil din grupul lui sa mai vina la centru si chiar exista riscul sa se tina de cuvant.

Tratative cu liderii de grup

In acest moment, se ivea necesitatea aplicarii unei strategii pentru ca astfel de situatii sa fie evitate. Mai intai s-au purtat discutii care, intr-o prima etapa, nu au dus la nici un rezultat. Conform declaratiilor Elenei Tudor, director general adjunct in cadrul DPC Constanta, liderii au venit chiar in "audienta" la sefii centrului, pentru a li se da explicatii asupra situatiei. Mai apoi s-a decis ca liderii sa fie primiti in centru pentru a putea vedea cum sunt tratati copiii, dupa care lucrurile au intrat pe un fagas normal. "A trebuit sa ajungem la un compromis si, in final, am reusit sa ii convingem sa insoteasca grupul pana la poarta, fara sa mai intre. Tot asa am reusit sa ii dezobisnuim sa mai vina cu aurolac sau cu obiecte contondente la ei", a adaugat si seful centrului. In general, aproximativ 80% dintre cei care vin la centru sunt copii care au trecut prin centre de plasament. Adapostul se doreste a fi un ajutor pentru acestia, care sa nu semene cu un centru de plasament. In general, actiunea se considera a fi un succes. "In afara de aceste probleme pe care le consideram a fi inerente, nu ne-am confruntat cu situatii care sa nu poata fi depasite", a afirmat Elena Tudor. Poate un lucru dificil il reprezinta faptul ca Adapostul are o capacitate care nu poate fi depasita, iar numarul cererilor de rezidentiat este in continua crestere. In momentul de fata, toate cele patru dormitoare a cate patru locuri fiecare, impartite in dormitoare de baieti si de fete, sunt ocupate. Iar numarul copiilor care vin sa participe la programul de zi este tot mai mare. "Rolul Adapostului este sa le sigure copiilor strazii un loc unde sa poata primi o mancare calda, sa li se poata acorda asistenta medicala sau consultanta psihologica", ne-a declarat Eugenia Munteanu, directorul general al DPC. Si, pana in momentul de fata, acest obiectiv este adus la indeplinire.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2727

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3229

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3419

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3460

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3800

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6207

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2674

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5233

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2999

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3030

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3026

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2676

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2787

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2771

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2769