Una dintre antrenoare a fost colegă cu o vicecampioană olimpică Selena SN ţine în viaţă fotbalul feminin la Constanţa (galerie foto)

Peste câteva zile, va începe Liga 1, unde va evolua şi formaţia oraşului de la malul mării. Două antrenoare se zbat să ducă tradiţia mai departe

Selena SN este echipa de fotbal feminin a oraşului Constanţa. Se antrenează şi va juca pe stadionul din spatele Gării CF, având în lot jucătoare cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani. Selecţia este deschisă însă în continuare, formaţia sperând să facă o figură frumoasă în campionat. Fetele şi antrenoarele sunt de admirat, în condiţiile în care fac totul din pasiune, fără nicio bucurie financiară. Bucuria lor e fotbalul.

Antrenoarele Niculina Radu şi Diana Gidu fac o treabă straşnică în fotbalul constănţean. Eforturile lor se văd prin ţinerea în viaţă a echipei Selena SN, care va reprezenta oraşul în Liga 1. Deşi au servicii şi familii, Radu şi Gidu şi-au găsit timp să încropească lotul, să alerge pentru înscrieri, legitimări şi formalităţi, să caute sponsori şi să facă reclamă echipei. Satisfacţia lor e că, în ciuda greutăţilor financiare, echipa va începe campionatul, iar grupul de fete e la fel de pasionat şi de dezinteresat financiar precum ele. Dragostea pentru fotbal a jucătoarelor e atât de mare, încât una dintre ele, fundaşul dreapta Georgiana Florescu, nu a ezitat să sprijine Selena SN şi financiar, atât cât poate. Fostă componentă a lotului naţional, Georgiana (28 de ani) are o fetiţă, dar priveşte fotbalul ca pe un alt copil al ei. Soţul ei este navigator, iar jucătoarea se bucură că poate aduce şi bani la echipă. Ca şi celelalte formaţii, Selena SN este ajutată şi de Federaţia Română de Fotbal, cu fonduri de la UEFA, în rest nimeni cu bani nu se înghesuie deocamdată la fotbalul feminin.

Antrenoarele au găsit în schimb înţelegere la preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa, Vasile Mihu, care caută soluţii pentru sprijinirea echipei. „Toate de la echipă facem muncă voluntară, ne implicăm din suflet, un exemplu elocvent fiind cel al Georgianei Florescu. Dar şi restul fetelor sunt de admirat. Bine cel puţin că SNC ne dă voie să folosim terenul, ceea ce e mare lucru. Toţi cei care află de noi se miră că, şi în aceste condiţii dificile, rămânem lângă echipă”, a declarat Niculina Radu. Impresionat de sacrificiul fetelor şi al antrenoarelor, fostul goal-keeper Laurenţiu Gheorghe s-a oferit să antreneze el portăriţele echipei. „Orice fel de ajutor e binevenit. Din păcate, fotbalul feminin e privit cu reticenţă pe stradă. Am ieşit cu fetele să împărţim fluturaşi cu informaţii despre echipă, iar mulţi ne priveau ciudat. Ar trebui să se schimbe percepţia asupra acestui sport”, a mai spus Niculina Radu. 

Victorie contra unei colege de serie

În acest moment, Selena SN Constanţa are 19 jucătoare legitimate, cea mai mică având 14 ani, iar cea mai mare 35. Lotul este însă într-o continuă formare, astfel că cele care doresc să joace fotbal o pot contacta pe Niculina Radu la numărul de telefon 0726-77.40.06 sau pot căuta pe Facebook „Selena Constanţa”. „Avem şi jucătoare mai mici, însă vârsta minimă pentru campionat este 14 ani. Sperăm ca, odată cu începerea anului şcolar, să vină şi alte fete”, a arătat antrenoarea. Echipa constănţeană va evolua în Seria Sud a Ligii 1, iar campionatul va începe la finele acestei săptămâni. Programul Selenei SNC este următorul: etapa întâi (8 septembrie) - FC Voluntari - Selena SNC; etapa a doua (14 septembrie) - Fair-Play Bucureşti - Selena SNC; etapa a treia (29 septembrie) - Selena SNC - Sporting Craiova; etapa a patra (6 octombrie) - Viitorul 2010 Buzău - Selena SNC; etapa a cincea (13 octombrie) - Selena SNC - CSS Târgovişte; etapa a a şasea (20 octombrie) - Universitatea Alexandria - Selena SNC; etapa a şaptea (3 noiembrie) - Selena SNC - Oţelul Galaţi. Toate meciurile încep la ora 11.00, constănţencele urmând să dispute meciurile de acasă pe terenul SNC (în spatele Gării CF), acolo unde se şi pregătesc.

Până acum, Selena SNC a susţinut mai multe amicale, una contra colegei de serie Oţelul Galaţi, de care a dispus cu 3-0 la Constanţa, dar şi cu formaţia de băieţi pregătită de Ionel Melenco la Farul 2010. La finalul campionatului, prima clasată va promova în Superligă, iar echipa de locul doi va participa la un turneu de play-off în trei. „Ne-am bucura să ne clasăm în primele două formaţii, însă obiectivul nostru de bază e să ne organizăm ca echipă şi să creăm un nucleu omogen. Lotul e încă în  formare. Dacă nu jucăm în campionat, într-un cadru oficial, fetele se pierd, ele nu au răbdare ca băieţii. De aceea e atât de important să participăm în Liga 1. Sperăm ca după ce vom începe campionatul să atragem lângă noi persoane sau firme care să ne ajute”, arată Niculina Radu.

A fost fundaş central, dar a alergat şi 10.000 m

Atât aceasta, cât şi Diana Gidu sunt foste jucătoare de fotbal. Au evoluat şi la CFR Constanţa, şi la SNC. Niculina Radu lucrează la CFR (de mulţi ani, din 1988), iar Diana Gidu este cadru universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la „Ovidius”. Radu a jucat fundaş central, iar Gidu fundaş sau mijlocaş pe ambele părţi ale terenului, întrucât lovea mingea fără probleme cu ambele picioare. Însă, când a fost nevoie, au intrat şi în poartă, atunci când nu puteau ajunge portăriţele la meciuri. Aşa au făcut ele performanţă, jucând orice li se cerea. Înainte de fotbal, Niculina Radu, care nu este născută în Constanţa, ci la Suceava, a practicat atletismul şi din această postură a ajuns la malul mării. Concura în proba de 10.000 m, dar alerga şi la cros, iar la Suceava a fost colegă cu Violeta Beclea-Szekely, vicecampioană olimpică în anul 2000, la Sydney, campioană europeană în acelaşi an, la Gent, şi medaliată de cinci ori cu argint la Campionatele Mondiale. „Am avut acelaşi antrenor şi am fost colege de cameră. Timpul însă ne-a despărţit. Am petrecut momente frumoase în atletism, însă visul meu a fost să fac fotbal, sport care ocupă locul întâi în preferinţele mele. Ca atletă, am concurat pentru CFR, unde i-am avut colegi, printre alţii, pe Sorin Başturea, actualul vicepreşedinte al CS Farul, Alexandru Pop sau Marian Piron, ultimii doi concurând şi acum, la veterani, cu rezultate deosebite”, a mai spus Niculina Radu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 602

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 841

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 859

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 595

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 755

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 642

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 853

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1480

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 701

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 512

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 748

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1285

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 456

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1071

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1091