#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială


 
  • Pe 14 iunie 2022, dr. Marius Stan va împărtăși experiența sa ca om de știință, profesor, scriitor și actor, luând în dezbatere simbioza dintre inteligența umană și cea artificială
Academia Română va găzdui miercuri, 14 iunie, 2022, conferința cu titlul „Programe inteligente în știință, artă și societate“, susținută de dr. Marius Stan, care va împărtăși experiența sa, ca om de știință, profesor, scriitor și actor, cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra lumii în care trăim.

Dr. Marius Stan, cercetător român cu o excepțională carieră științifică realizată în Statele Unite ale Americii, va lua în discuție conceptul de „program inteligent”, preluat deja de echipele de cercetare și care, în scurtă vreme, ar putea deveni coautor al lucrărilor științifice, ceea ce invită la reflecție privind noi paradigme în epistemologie.
„Programul inteligent include elemente de inteligență artificială cum ar fi învățarea automată, prelucrarea computerizată a imaginilor și prelucrarea limbajului natural, cuplate cu statistica Bayes-iană pentru evaluarea incertitudinii. Această metodologie care combină inteligența umană cu cea artificială este aplicată în știință pentru studiul unor fenomene fizice și chimice complexe, în literatură pentru prelucrarea textelor și în cinematografie pentru identificarea și clasificarea imaginilor“, susține autorul.

Conferința include o evaluare critică a avantajelor și dezavantajelor inteligenței artificiale și o predicție a impactului asupra societății.
 
Dr. Marius Stan este absolvent al Facultății de fizică din Universitatea București și doctor în chimie la Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române.

A fost cercetător principal și lider în studiul sistemelor complexe la Institutul de Cercetare Argonne din Chicago și Profesor la Universitatea din Chicago și la Universitatea Northwestern. Dr. Marius Stan și grupul său de cercetare folosesc inteligența artificială, în special învățarea automată (machine learning), pentru a înțelege și a modela fizica sistemelor complexe. Rezultatele cercetărilor sunt publicate pe larg în literatura științifică de specialitate.

În 2021 dr. Marius Stan s-a pensionat de la Institutul de Cercetare Argonne pentru a se dedica scrisului. A publicat cărți de povestiri și de poezie în limba română, iar în prezent lucrează la o carte despre inteligența artificială și la un roman, ambele în limba engleză.

Publicul îl poate recunoaște pe profesorul Marius Stan și din serialul TV „Breaking Bad“, unde l-a interpretat pe Bogdan Wolynetz.
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 

 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

  Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro
Citește și:
#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2605

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2331

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1756

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1313

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1225

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1169

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2786

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1072

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1341

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2547

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 2000

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 3003

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3305

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1366

#DobrogeaAcademică Premii pentru cele mai bune teze de masterat din domeniul lingvisticii

14 Feb 2022 2711