Cresterea economica si ascensiunea Chinei

grafic_teoria_rostow.jpgLa 30 de ani după iniţierea reformelor care au deschis China către lume, suntem martorii unei continue şi rapide creşteri economice.

Reformele şi deschiderea către lume au dus la stabilirea unui sistem economic eficient şi a asigurat dezvoltare economică şi prosperitate naţională. Un „Raport pe tema studiului dezvoltării şi reformei", compilat de Institutul de Cercetare a dezvoltării şi a reformei, poate induce în eroare dacă nu se ia în considerare dezvoltarea productivităţii. Acest „raport general" vorbeşte în principal despre cum să înţelegi „Creşterea rapidă" şi despre „Evoluţia economiei Chinei".

2img016b.jpgEvaluarea dezvoltării economice a Chinei, conform „Teoriei decolării"

„Teoria decolării" a fost inventată de Walt Whitman Rostow, un binecunoscut economist american. În 1960, Rostow argumentează teoria „Etapelor de creştere economică" în cartea „Etapele creşterii economice: Un manifest non-comunist". În cadrul acestei teorii, este posibilă identificarea tuturor societăţilor şi împărţirea acestora în următoarele categorii: ştiinţă şi tehnologie, dezvoltare industrială, structură industrială şi dimensiune economică. Caracteristicile de dezvoltare a sectoarelor dominante se pot împărţi în şase categorii: societatea tradiţională, precondiţii pentru „decolare", „decolarea", calea spre maturitate, etapa consumului în masă şi căutarea calităţii vieţii.

1img047b.jpgÎn societatea tradiţională nu există ştiinţă şi tehnologie moderne, iar viaţa este dominată de agricultură.

Precondiţiile decolării reprezintă o perioadă de tranziţie între societatea tradiţională şi etapa „decolării" în care creşterea producţiei agricole este de o importanţă semnificativă, iar industria este dominată de producţia de alimente, băuturi, tutun şi ciment.

În etapa de „decolare", creşterea poate fi întâlnită în diverse sectoare. Forţa de muncă, angajată predominat în agricultură până atunci, abandonează acest domeniu în favoarea căutării unor slujbe la oraş, care să le ofere posibilitatea de a obţine venituri mai mari. Sectorul consumabilelor de scurtă durată (cu ar fi textilele) devine dominat.

În perioada de maturitate, după decolare, economia va cunoaşte o continuă dezvoltare. În timpul acestei perioade, ţara va avea o evoluţie tehnologică suficientă pentru a-i permite să fabrice ceea ce doreşte, cum ar fi chimicale grele, oţel, mecanisme şi îngrăşăminte.

În categoria consumului în masă, industria este extrem de dezvoltată, iar industria consumabilelor durabile (cum ar fi industria auto) devine un sector dominant.

În etapa îmbunătăţirii calităţii vieţii, sectoarele reprezentate de servicii dedicate îmbunătăţirii calităţii vieţii sunt dominante.

Dintre cele şase etape, cea a decolării este cheia. Etapa decolării este perioada în care o economie tradiţională se transformă într-una modernă, de mare viteză. Este momentul hotărâtor de trecere de la economia nedezvoltată.

Teoria lui Rostow are o importantă semnificaţie pentru că permite ţărilor mai puţin dezvoltate să-şi accelereze dezvoltarea. În perioada 1960 - 1970, patru ţări din Asia s-au dezvoltat cu succes pe o perioadă de 20 de ani. Succesul acestora confirmă teoria „Stadiilor de creştere economică". De la iniţierea reformelor şi de la deschiderea către lume, China s-a dezvoltat în conformitate cu această teorie. În lumina acestor considerente nu putem decât să ne întrebăm în ce etapă se află acum China? Cât mai este până ce China va „decola"? Pentru a înţelege această chestiune, trebuie ca mai întâi să scanăm situaţia actuală a dezvoltării economice din China.

6img062b.jpgDe-a lungul ultimelor trei decenii, China a cunoscut o creştere economică continuă şi constantă, cu o rată medie a creşterii anuale ce a atins aproximativ zece procente. În 2007, China a cunoscut o creştere economică de 11,4 procente, cea mai mare din secolul XXI, comparată cu o medie anuală de 9,8%, care a predominat în ultimii 30 de ani. Conform calculelor ratei de schimb între RMB şi dolarul american, valoarea produsului intern brut (PIB) al Chinei s-a menţinut la 3.400 miliarde de dolari (24.661,6 miliarde Yuani) şi aproape că a depăşit Germania, prin urmare devenind ţara cu cea mai mare economie din lume. Venitul Chinei a fost de 5.100 miliarde de dolari; rezervele în monedă străină au atins 1.528,25 miliarde de dolari, având o creştere netă de şase procente, ceea ce a făcut din China numărul unu mondial, trei ani consecutiv. Importurile şi exporturile s-au ridicat la 2.173,83 miliarde de dolari (din care exporturi de 1.218,01 miliarde de dolari, cu o creştere de 25,7% şi importuri de 955,82 miliarde de dolari, cu o creştere până la 23,5%, cu un surplus de 262,2 miliarde), plasând China pe locul 3 în lume.

Conform informaţiilor de la FMI, China a depăşit Statele Unite în ceea ce priveşte creşterea economică globală.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2735

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3238

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3427

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3466

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3812

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6214

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2682

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5247

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 3006

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3038

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3033

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2691

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2792

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2777

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2778