Radu Mazare, inculpat

Procurorii spun ca primarul Constantei, impreuna cu alti angajati, ar fi cauzat un prejudiciu de 114 milioane de euro

Edilul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu, si renumitul actionar al FC Dinamo, Cristi Borcea, alaturi de mai multi angajati ai administratiei publice locale constantene, au fost trimisi in judecata, ieri, de procurorii anticoruptie. Cazul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti, incepand cu 25 noiembrie. In dosar este vorba despre 37 de persoane acuzate de DNA de restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza. Terenurile despre care anchetatorii au stabilit ca au provenit din savarsirea infractiunilor au fost puse sub sechestru inca din 15 februarie. Conform procurorilor, prejudiciul a fost estimat la 114 milioane de euro. Din aceasta suma, 77,77 milioane reprezinta prejudiciul in dauna statului, iar 36,16 milioane de euro, prejudiciu in dauna Constantei. Pana la pronuntarea unei sentinte definitive in dosar, cei 37 de acuzati se bucura de prezumtia de nevinovatie.

Primii, Mazare si Nicusor

Cei care au fost vizati in primul rand sunt membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, din cadrul Primariei Constanta. Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, "Constantin Racu - fost director al Directiei Administratie Publica, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Directiei Patrimoniu, Ion Marica, directorul Directiei Tehnic Investitii, Dan Miron, fost consilier municipal, si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si (fost) Bogdan Ghitulescu" au fost doar cei care au cazut primii. Acuzatiile care li se aduc sunt de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Dupa ei, au urmat patru functionari ai primariei: Andrei Sozanski, Gratiela Ruse, Gabriela Radu si Claudia Cealera, acuzati de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie. Din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta au fost trimisi in judecata Luminita Calatoru si Silvia Stanciu, acuzate, de asemenea, de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie. Nu au scapat nici mandatarii Georgica Giurgiucanu, Emil Dragos Savulescu, Mircea Rasvan Tudorache si Nicula Nejloveanu, carora li se imputa instigarea la comiterea faptelor incriminate de procurori. Si sotia vicepresedintelui Consiliului Judetean Constanta a fost trimisa in judecata, in sarcina Ruxandrei-Luminita Darie retinandu-se faptul ca, in calitate de notar public, ar fi comis infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiunile de coruptie. Alti doi notari care figureaza in dosar sunt Cristina Budei si Aurel-Jean Andrei. Pe de alta parte, Elena Stefanescu si Laura Mariana Lese, mostenitoarele persoanelor indreptatite, au fost acuzate de complicitate la infractiunile asimilate celor de coruptie. Au cazut, totodata, si cesionarii cumparatori de drepturi succesorale: "Viorel Pana, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa Habitat si Ambient SA, Cristian Borcea si Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC Holland Development Group SA, si Daniel Ene, Marius Puscasi, Carmen Puscasi si Mihai Sergiu Ceacirceanu, ca persoana fizica si prin firma sa New Home Construct SA. Basarab Popa il va urma in instanta pe varul sau, primarul Mazare, fiind acuzat de complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu cele de coruptie. Acestuia i se imputa ca, prin firmele Pomacost SA si Aqualand SA, ar fi fost unul dintre interpusii cumparatori de terenuri, alaturi de Paraschiva Barbu si de Alexandru Octavian Serban. Nu in ultimul rand, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie si evaluatorul Alin Horatiu Dima, "agreat de Primaria Constanta".

Un milion de metri patrati retrocedati

Conform anchetatorilor, activitatea infractionala s-ar fi desfasurat in perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, cand "membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul". Suprafata revendicata este de aproximativ 309.549 mp. Cei indreptatiti au primit putin mai mult de jumatate din suprafata revendicata, insa "restituirile si atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o intindere de trei ori mai mare decat cea revendicata - aproape un milion de metri patrati". Procurorii spun ca terenurile restituite reprezinta portiuni de plaja si de faleza care nu ar fi putut ajunge in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, facand exclusiv obiectul proprietatii publice.

Fortati sa vanda pe nimic

Potrivit anchetatorilor, persoanele indreptatite la restituire au fost obligate sa-si vanda drepturile succesorale ori terenurile "pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea terenurilor". Mai mult decat atat, terenurile au fost subevaluate, unele ajungand chiar la preturi de 10 ori mai mici decat cele reale. Din informatiile anchetatorilor, printre acestea se numara terenul de 27.000 mp pe care s-a construit Aqua Magic, cel de 8.307,78 mp, din zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare, terenul de 52.471 mp, din Parcul Tabacariei, care a fost restituit catre Holland Development Group, care a platit pentru drepturile succesorale un pret de 100 de ori mai mic decat cel real, potrivit procurorilor. Anchetatorii spun ca persoanele acuzate au incalcat in mod repetat dispozitiile Legii 10/2001, sub multiple aspecte. Avantajele patrimoniale se regasesc, conform DNA, in proprietatea persoanelor invinuite sau a firmelor controlate de acestea. In acest sens, Mazare ar fi beneficiat de acestea prin firma Nisipuri SA, iar mama si fratele sau, prin APV Media Turism. Printre beneficiari se numara Georgica Giurgiuveanu, Emil Dragos Savulescu, Cristi Borcea, George Valentin Ionescu, prin Habitat si Ambient SA, Mihai Camboianu, Basarab Popa, prin Pomacost si Aqualand, dar si Bogdan Gabriel Sandu, prin firma Holland Development Group SA. Nu in ultimul rand, s-au mai bucurat de aceste avantaje si Mihai Sergiu Ceacirceanu, ca persoana fizica, dar si prin New Home Construct SA, Alexandru Octavian Serban, Paraschiva Barbu, Marius Puscasi si, respectiv, Carmen Puscasi. Cele 37 de persoane acuzate vor fi judecate de Curtea de Apel Bucuresti. Nicusor Constantinescu a precizat ca intregul dosar este doar o actiune de politie politica si a adaugat ca nu apare intamplator in apropierea campaniei electorale. Presedintele Consiliului Judetean Constanta a subliniat ca nu au fost depuse plangeri, iar Consiliul Local Constanta nu s-a constituit parte civila in dosar. "Este politia politica a lui Traian Basescu", a spus Constantinescu, "doar la alegeri se dau astfel de documente, iar acum urmeaza cele parlamentare". "Este politia securistilor de la DNA", a incheiat presedintele CJC.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 485

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 466

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 690

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 586

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 545

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 786

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 562

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 669

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 716

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 583

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 557

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3408

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14219