Cine îi ţinea companie lui Lucy acum 3 milioane de ani?

descopera_1.jpgPână în prezent nu exista nicio dovadă fosilă a unui primat înrudit cu omul, care să fi fost contemporan cu celebra Lucy, femela din specia Australopithecus afarensis, ale cărei resturi fosile au fost descoperite în anul 1974. Recent, o echipă de cercetători amaricani şi etiopieni a descoperit fosilele unei alte primate care trăia în aceeaşi perioadă cu Lucy.

Se pare că hominidul înrudit cu Lucy se putea deplasa biped, dar avea membre inferioare prehensile (capabile să apuce obiecte) de care se ajuta atunci când se căţăra în copaci. Mai multe specii de hominide au coexistat de-a lungul istoriei evoluţiei umane, dar aceasta este prima descoperire a unui hominid care trăia în aceeaşi perioadă cu Lucy.

Paleontologii încă nu ştiu cum arăta acest hominid, deoarece nu s-a descoperit încă vreun craniu sau dinţi, doar oasele unui picior , care era foarte diferit de cel al unui Australopithecus afarensis.
Descoperirea de oase tarsiene, metatarsiene şi falange de hominide este un eveniment deosebit de rar în lumea paleontologiei, deoarece aceste tipuri de oase sunt fragile şi nu se conservă bine în decursul timpului.

Cu atât mai mare a fost bucuria cercetătorilor etiopieni şi a colegilor lor americani din cadrul Cleveland Museum of Natural History, atunci când au deshumat nu număr de 8 oase din scheletul piciorului unui hominid care trăia în regiunea Afar, la aproape 50 kilometri nord de locul unde au fost descoperite oasele lui Lucy.

După analiza prealabilă a fosilelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că fragmentele osoase provin din piciorul drept al primatei care trăia în urmă cu 3,4 milioane ani.
Se pare că aceasta era mai primitivă decât reprezentanţii speciei Australopithecus afarensis.

Abilitatea de a se deplasa permanent în poziţie verticală prin intermediul membrelor inferioare este un detaliu evolutiv foarte important, care face diferenţa între oameni şi maimuţele antropoide.
În decursul ultimelor milioane de ani, piciorul şi talpa umană s-au modificat şi adaptat perfect la deplasarea bipedă.

Piciorul uman de astăzi are un deget mare solid si puternic, care sporeşte stabilitatea întregii structuri; călcâiul este de asemenea foarte stabil, iar talpa distribuie armonios greutatea corporală atunci când mergem, sărim sau alergăm.

Piciorul noii primate descoperite seamănă cu cel al lui Ardipithecus ramidus, o specie care a trăit cu un milion de ani înaintea lui Australopithecus afarensis, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu sigur dacă acesta este un descendent sau o rudă a lui Ardipithecus ramidus.

La fel ca în cazul lui "Ardi", degetul său mare de la picior este opozabil şi separat de celelalte, fapt care-i conferă capacitatea de a prinde crengile copacilor precum o mână. Piciorul său nu avea bolta plantară precum cel al lui Lucy, în consecinţă contemporanul acesteia nu se putea deplasa uşor în câmp deschis.

Sursa: Descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2734

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3235

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3424

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3466

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3808

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6213

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2681

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5245

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 3005

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3037

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3031

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2689

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2792

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2776

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2776