Fotoreportaj în Munţii Carpaţi Alături de urşi – episodul 1

ursi1-inside.jpgV-aţi întrebat vreodată cum decurge o expediţie de fotografiere a animalelor sălbatice? Silviu Matei, fotograf colaborator al revistei National Geographic România, vă prezintă aventura sa prin munţii României, în căutarea urşilor carpatini. De când m-am apucat de fotografia wildlife mi-am dorit să fotografiez animalele sălbatice care sunt mai greu de văzut dar şi de fotografiat, însă anumite lucruri m-au determinat să mai aman o bucată de vreme această expediţie.

La vremea respectivă, lipsa unui echipament mai bun a fost un element hotărâtor, dar, cu timpul, echipamentul de care aveam nevoie s-a concretizat într-un teleobiectiv foarte bun şi o cameră de fotografiat excelentă. Întotdeauna mi-am dorit să fotografiez urşi în adâncul pădurilor din România, aşa că anul acesta, după ceva documentări am plecat eu şi cu un prieten foarte bun (deocamdată învăţăcel în ale fotografiei wildlife) la pozat de urşi prin pădurile patriei, mai exact în zona Vatra Dornei apoi în Munţii Tărcau, zonă cătunului Ardeluţa.

Şi iată-ne pe noi împreună cu două biciclete în seara zilei de 26 aprilie pe peronul Gării de Nord în aşteptarea trenului care ne ducea tocmai până la Vatra Dornei. Bicicletele le-am luat cu noi pentru a ne uşura puţin deplasarea pe drumurile forestiere dar această decizie s-a dovedit până la urmă o una cam proastă, deoarece având rucsacurile foarte grele, în special datorită echipamentului foto, bicicleta s-a dovedit a fi cam incomodă şi ne-a cam încurcat planurile. Până la urmă ne-am descurcat, dar data viitoare nu le vom mai lua. Asta este, omul din greşeli învaţă.

Nici bine nu ne-am urcat în tren şi hop domnul controlor îşi face apariţia întrebându-ne pe un ton cam ciudat: "Ale cui sunt bicicletele astea? Ştiţi că nu aveţi voie cu bicicletele în tren!". "Păi unde să le punem, că vagon de marfă nu aveţi şi nici loc special pentru biciclete nu am văzut?", îl întrebăm noi. În fine, după ceva lămuriri ne-a lăsat în pace, trenul a plecat din Gara de Nord spre Vatra Dornei.

Noaptea a fost cam obositoare deoarece nu am putut dormi aşa de bine şi am cam făcut de pază pe la bicicletele noastre, care deşi erau legate, totuşi atrăgeau unele priviri insistente ale unor persoane foarte "curioase". În jurul orei 3 dimineaţa am reuşit şi eu să adorm, dormind cam până pe la 6. Şi ce bine a fost că am reuşit să mă odihnesc oleacă. Şi iată-ne ajunşi în Vatra Dornei dis de dimineaţă în jurul orei 7. Ne echipăm cu ceva haine mai groase din rucsac şi îi dăm drumul spre destinaţia noastră, oraşul Broşteni. Până acolo o parte din drum este foarte prost, fiind nevoiţi să facem slalom printre gropile din carosabil (şi tot mai luai o groapă, două într-o sută de metri). Nu aveai practic cum să le ocoleşti pe toate. Încet, încet am ajuns şi în Broşteni, unde ne-am întâlnit cu cei din zonă şi am stabilit planul de bătaie pentru următoarele 3-5 zile. Până la urmă ne-am hotărât să lăsăm bicicletele în deplină siguranţă la cineva din oraş. Când ai bagaj foarte greu (25 kg) îţi este cam incomod să mergi pe bicicletă, mai ales când şi drumul este prost. Am constatat asta pe pielea noastră şi a fost o mică lecţie, aşa că data viitoare vom veni fără biciclete. Mai bine pe jos sau cu ceva transport local. După stabilirea unor lucruri am plecat încet, încet spre locurile unde timp de câteva zile urma să stăm noi la pândă.

Reportajul complet pe www.descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1248

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 634

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 892

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 903

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 620

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 780

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 656

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 886

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1507

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 746

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 529

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 766

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1300

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 463

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1093