Razboi intru Cuvant

Suferinţă şi comuniune, rugăciune şi minuni, jertfă şi iertare în închisorile politice pentru femei

Prigoana comunista impotriva iubitorilor de Dumnezeu nu a scutit nici firea cea slaba de temnita. Astfel, mii de femei au pus mai presus de suferinte, batjocuri si chinuri, idealurile inalte pe care le aveau adanc sadite in suflet si, cu mila lui Dumnezeu, L-au marturisit pe Hristos. Printre aceste femei, eroine ale neamului nostru, se numara si Doamna Aspazia Otel Petrescu, ce a patimit 14 ani in detentia comunista. Orice intalnire cu domnia sa este pentru mine un prilej de a afla noi date de istorie a neamului, dar si de a fi langa un om care iti transmite bucuria trairii in Hristos.

- Doamna Aspazia, in perioada detentiei ati cu­noscut persoane sfinte, care v-au intarit in credinta?

- Da, sigur ca da. As putea sa va vorbesc, de pilda, despre Sofia Cristescu - sau Nana, cum ii spuneam noi. Era o persoana parca anume creata pentru a-si jertfi tineretea si viata in in­cercari dramatice. A facut inchisoare si sub Carol, si sub Antonescu - nu mai vorbesc de comunisti, sub care a executat 16 ani.

Nana era o fiinta cu totul generoasa, parca nascuta spre a trai viata altora, nu viata ei. Nu pot sa va spun cat era de saritoare la orice ne­caz, la orice durere, cat era in stare sa renunte la ea ca sa faca bucurie sau sa ajute pe altcineva. Existenta ei printre noi a fost providentiala.

In inchisoare, ceea ce ne-a salvat pe noi a fost o traire crestina, ce izvora din acceptarea suferintei care ni s-a impus. Ea ne-a ajutat foarte mult in acest sens, in primul rand prin cunostintele ei. Cat a fost libera, in prima ei tinerete (ca tineretea propriu-zisa si-a petrecut-o doar prin inchisori), a can­tat la biserica, a fost intr-un cor care dadea raspunsurile la Sfanta Liturghie si stia pe di­nafara aproape toate Evangheliile care se ci­tesc in Duminicile randuite la Liturghii -nu mai spun ca stia Liturghia pe dinafara si o multime de rugaciuni.

De la ea am invatat noi foarte multe lucruri in ale credintei. Avea o voce foarte deosebita, o voce frumoasa, limpede, clara, un firicel de voce ca un clopotel de argint. Şi, cand ne canta ea o rugaciune, pentru noi era intr-adevar un moment de inaltare sufleteasca; avea ceva atat de frumos in vocea ei, caldura sufletului ei, puterea ei de daruire, forta iubirii ei pentru celalalt, interesul permanent pe care il avea pentru cel de langa ea si dezinteresul total fata de sine. Era extraordinara Nana noastra!

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/08/30/aspazia-otel-petrescu-familia-ortodoxa-temnita-comunista-suferinta-soidaritate-hristos/


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța, despre mizeria din Parcul Tăbăcărie - „Mă doare sufletul! Zi de zi aceeași situație. Nu caut vinovați, ci remediere”!

17 Jul 2019 863

Scandal mare în Arhiepiscopia Tomisului Percheziții la o biserică din județul Constanța într-un dosar de pornografie infantilă

16 Jul 2019 2063

Constănţenii din Topraisar sunt aşteptaţi să doneze sânge

09 Jul 2019 1182

Trei înalţi ierarhi vor participa, astăzi, la cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

07 Jul 2019 1332

„Îi iubesc, bă, pe nebunii ăştia!” Doliu în lumea motocicliştilor din Constanţa

03 Jul 2019 1770

Astăzi, la Monumentul Memorial Poarta Albă, slujbă de pomenire pentru cei ce au murit la Canal

30 Jun 2019 907

Delegație de militari din Forțele Navale, la jubileul Mănăstirii Dintr-un Lemn din județul Vâlcea

27 Jun 2019 717

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel Procesiune religioasă și două lansări de carte, vineri, la Arhiepiscopia Tomisului

27 Jun 2019 878

ÎPS Teodosie slujeşte astăzi, alături de mitropolitul Teofan, şi alţi ierarhi din BOR. Unde şi cu ce prilej

24 Jun 2019 1314

Într-una sfântă, sobornicească, și apostolească Biserică

22 Jun 2019 1292

Concert caritabil în aer liber la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Constanţa

09 Jun 2019 640

De Ziua Eroilor va avea loc sfințirea și dezvelirea monumentului eroilor din comuna Dobromir, județul Constanța

04 Jun 2019 538

Constanţa. Botezul fiicei lui Claudiu Moraru. Sportivi, oficiali şi antrenori cunoscuţi, prezenţi „Să fie sănătoasă şi cu mult noroc în viaţă!“ (galerie foto)

04 Jun 2019 4201

Şantier în parcarea de lângă Biserica Adventistă din Constanţa. Ce magazin nou va fi amenajat aici (galerie foto)

03 Jun 2019 1336

Învățământul constănțean în doliu A decedat un fost profesor de limba şi literatura română

23 May 2019 1752