Meniu gustos de vara

preparate_vara.jpgMic dejun - Omletã cu rondele de rosii si castraveti cruzi (2-15 ani)

1 ou pentru fiecare copil, 2-3 linguri de lapte, 1 linguritã de fãinã, sare, 2 linguri de ulei (mãsuri pentru o omletã), 1 roºie, 1/2 castravete crud, 2 felii de pâine.

- Se sparge oul în farfurie adâncã si se bate cu un praf de sare timp de un minut.

- Fãina se desface în lapte se amestecã peste ou si se omogenizeazã.

- Amestecul se rãstoarnã în ulei fierbinte. Omleta se face la foc potrivit. Se întoarce când s-a închegat si se scoate pe o farfurie.

- Se taie rosia felii subþiri si se orneazã omleta. La fel se procedeazã cu feliile de castravete. Se taie omleta felii în razã care se trec pe farfuriile copiilor.

- Se serveste imediat alãturi de lapte cãldut sau iaurt cu arome de fructe.

Pranz

Felul I

Supã frantuzeascã din verdeturi (1-15 ani)

200 gr. spanac, 3 salate verzi mici, 1 fir de praz, 2 cepe mici, 2 legãturi de lobodã, 2 legãturi de frunzã de sfeclã, frunze de mãcris, petale de flori de gãlbenele, 2 linguri de unt, sare.

- Se aleg verdeþurile frunzã cu frunzã si se spalã în douã ape reci. Se taie fâsii subtiri si se pun în oalã cu untul necesar. Se umblã cu o lingurã de lemn în vas amestecând mereu si dând posibilitatea verdeturilor sã lase sucul sã se amestece cu untul. De la gãlbenele se folosesc numai petalele de flori, restul e amar.

- Se presarã sare peste verdeturi si se toarnã deasupra apã caldã sau 1 litru supã de zarzavat. Supa de carne distruge gustul acestei supe, deci nu se recomandã.

- Când supa a fiert (e nevoie de jumãtate de orã), se trage vasul de pe foc, se rãceste un sfert de orã si se serveste peste crutoane de pâine prãjitã puse în farfurie

Felul II

Ostropel de pui (3-15 ani)

1/2 pui, 2 rosii, 1 ceapã, 4-5 cãtei de usturoi, cimbru, sare, 1 cescutã de ulei sau 2 linguri de unt.

- Se curãtã carnea cu atentie de fulgi si pielite, se spalã si se sãreazã usor. Se taie bucãti potrivit de mari. Se auresc bucã­þile de carne în unt sau în ulei. Se adaugã putinã apã, se acoperã vasul si se fierbe înãbusit un sfert de orã împreunã cu ceapa tocatã.

- Se curãtã usturoiul, se toacã mãrunt si se pune peste carne.

- Rosiile, curãtate de pieliþã, se taie felii subtiri si se pun peste carne odatã cu usturoiul. Tot acum se pun condimentele: cimbru, mentã pisatã, anason sau busuioc.

- Se fierbe mâncarea înãbusit alt sfert de orã, timp necesar ca sã fiarbã carnea si rosiile.

- Ostropelul de pui se serveste cu garniturã de legume fierte, stropite cu unt, de preferintã cartofi sau morcovi, si cu pâine proaspãtã.

Desert

Alivenci (1-15 ani)

200g brânzã de vaci, 2 ouã, sare, 2 linguri cu fãinã de grâu, 1 lingurã cu zahãr, 2 linguri de mãlai cernut, 1 lingurã cu unt, 2 linguri cu smântânã.

Se desface fãina în apã rece amestecând energic cu o lingurã de lemn în farfurie. Când aratã ca o pastã omogenã se subþiazã cu apã cât încape într-o ceascã micã. La fel se procedeazã cu mãlaiul: se înmoaie în farfurie cu apã cãlduþã, se subþiazã amestecul cu apã în aceeaºi cantitate folositã la fãinã, se amestecã si se bate amestecul cu o furculiþã inox. Se adaugã untul si se lasã deoparte pentru o orã. Se pune în amestec zahãr atunci când aluatul este gata.

Se pune brânza în castron adânc, se amestecã omogen cu ouãle puse pe rând, se sãreazã ca orice prãjiturã. Se pun cele douã amestecuri într-un vas mai mare, se omogenizeazã ºi se mai lasã sã stea pe plita cãlduþã un sfert de orã, dupã care se pune smântâna si se amestecã bine.

Se rãstoarnã aluatul în tava de chec unsã cu unt, se pãstreazã la cald jumãtate de orã, apoi se þine în cuptorul încins la foc potrivit pânã când se rumeneste usor. Prãjitura se rãceºte în tavã, se taie romburi si se serveste cu smântâna pusã deasupra.

Gustarea dintre mese

Budincã de orez cu mere (10 luni-4 ani) Gustarea de la ora 16.

4 mere mari, 4 linguri de orez, 1 linguritã de unt, 2 linguri de zahãr, 1 lingurã de pesmet, un praf de sare, sirop de fructe.

- Se curãtã merele de coajã si se taie felii subþiri.

- Cojile si cotoarele de mãr se pun la fiert acoperite cu apã caldã si se lasã sã fiarbã la foc viu un sfert de orã.

- Se strecoarã zeama de mere si în ea se pune orezul ales si spãlat în mai multe ape. Se fierbe douãzeci de minute, se strecoarã si se paseazã orezul cât este cald.

- Feliile de mãr stau acoperite cu zahãr cât fierbe orezul.

- Se unge o cratiþã micã, fãrã smalt lovit sau crãpat, cu o linguritã de unt.

- Se tapeteazã cratiþa cu pesmet si se pun feliile de mãr, se acoperã cu orezul pasat.

- Forma astfel pregãtitã se pune sã fiarbã într-o cratiþã mare la bain-marie, se lasã sã fiarbã la foc viu.

- Dupã jumãtate de orã budinca se scoate, se lasã sã se rãceascã, apoi se taie felii. Se serveste copiilor între mese, acoperitã cu sirop de fructe.

Cina

Ouã moi cu crochete de cartofi si salatã de sezon (2-15 ani)

1 ou de persoanã, 6-8 crochete de cartofi, pãtrunjel tocat.

Pentru crochete: 3-4 cartofi fierti în coajã, 1 ou crud, fãinã, 1 ceascã mare de ulei, sare.

- Se curãtã cartofii si se trec prin masina de tocat. Se sãreazã.

- Se pune oul crud peste cartofi si se frãmântã cu mâna sau se ame­stecã energic cu furculita pânã la omogenizare.

- Se iau din amestec rotunduri mici care se trec prin fãinã si se prãjesc în ulei încins.

- Când sunt rumenite, crochetele se scot în strecurãtoare, apoi se pun pe un platou.

- Se fierb ouãle, se curãtã de coajã si se pun în mijlocul platoului.

- Se presarã cu mãrar tocat fin si se serveste totul cald.

- Pentru copii pânã la 5 ani salata de sezon poate fi: ardei gras tãiat fin, rosii felii subþiri si un sfert de ceapã, amestecate usor si stropite cu ulei.

- un morcov, 1/2 telinã si 1/2 mãr acrisor - trecute pe rãzãtoare, ames­tecate bine, sãrate usor si stropite cu zeamã de lãmâie sau otet de mere si amestecate bine;

Reteta preluata de pe http://retetebatranesti.ro/?p=243


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Justiției despre dosarul 2 Mai „Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar“

25 Apr 2024 346

Horoscop pentru joi, 25 aprilie 2024. Tendința zilei este de refugiu in problemele celorlalți pentru unii nativi

25 Apr 2024 592

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 673

Horoscop pentru miercuri, 24 aprilie 2024. Iată ce le este rezervat astăzi zodiilor

24 Apr 2024 556

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 666

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 732

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 660

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 498

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 488

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1091

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 575

Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 3. 11 aprilie 2024, astăzi este despre observarea, cu ochii larg deschiși, a vieții

11 Apr 2024 450

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 2. 10 aprilie 2024. Zi de miercuri, mijloc de săptămână și mijloc de tranzit de Mercur retrograd

10 Apr 2024 440

Vlad Matei Pascu, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai – „În momentul de față aș da orice să dau timpul înapoi, să fac lucrurile diferit!“

09 Apr 2024 722

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 1 9 aprilie 2024 A trecut eclipsa de soare

09 Apr 2024 449