WIKILEAKS Geoana se prezenta in 2007 ambasadorului SUA drept ”viitorul prim-ministru” si anunta ca va face o intelegere cu Basescu pe sase ani. O luna mai tarziu ”I need a silver bullet”

"La solicitarea presedintelui PSD Mircea Geoana, Ambasadorul s-a intalnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care si-a prezentat punctul de vedere referitor la o intalnire avuta cu o zi inainte cu presedintele Traian Basescu. Geoana a sustinut ca s-a inteles cu el ca PSD sa conduca urmatorul guvern. Geoana a spus ca partidul sau va avea o pozitie oficiala vinerea aceasta, dar ca este "a done deal" (batut in cuie) ca PSD va rasturna actualul Guvern PNL", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "Acelasi pat, vise diferite. Intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si cu presedintele PSD Geoana."

Potrivit telegramei, "Geoana a adaugat ca el crede ca va fi viitorul prim-ministru si si-a manifestat speranta ca ca va incheia un acord public cu presedintele Basescu in ce priveste intocmirea unui program national comun "pentru sase ani, nu doi". Geoana si-a exprimat de asemenea ingrijorarile ca Basescu va trada, ca ar putea incuraja PSD sa rastoarne guvernul Tariceanu, dar ca nu va respecta acordul de a sprijini un guvern condus de PSD. Geoana a adaugat ca spera sa existe "un feedback si o incurajare" pentru Basescu dinspre Washington prin care presedintele sa fie incurajat."

Potrivit telegramei, ambasadorul SUA s-a intalnit, la Cotroceni, tot pe data de 5 iunie, cu presedintele, fiind prima intalnire cu Traian Basescu dupa revenirea la putere in urma referendumului din 19 mai. "Basescu a spus ca va insista ca Geoana sa faca pasi reali in curatirea PSD. Nu va exista nici o cooperare, a subliniat el, daca Geoana continua sa se bazeze, de exempu, pe strategul politic al PSD, deputatul Viorel Hrebenciuc, considerat de multi ca fiind creierul din spatele operatiunii de suspendare a lui Basescu", se mai arata in telegrama. Potrivit reprezentantilor ambasadei SUA la Bucuresti, "Basescu a subliniat ca nu-l va accepta pe Geoana ca nou prim-ministru de acum si pana la alegerile de la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009. Din pacate, a comentat el, Geoana ramane "controlat la greu" de magnatul media si al energiei Sorin Ovidiu Vantu. Presedintele a adaugat ca detine dovezi nespecificate legate de o relatie continua intre cei doi".

Peste o luna, mai exact pe 9 iulie 2007, Geoana are o noua intalnire cu Ambasadorul SUA, la cererea liderului PSD. Subiectul telegramei: "I need a silver bullet". Potrivit oficialilor americani, "Geoana a declarat ca ar fi multumit daca PSD va obtine 25% la alegerile pentru Parlamentul European (...) Geoana a sugerat evaziv ca planuieste sa provoace "un soc politic maricel" fie in interiorul partidului sau, fie pe scena politica in ansamblu. El a remarcat de asemenea: I need a silver bullet (n.red: Am nevoie de un glont de argint)."

http://www.hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 684

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 572

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 735

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 995

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1310

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1585

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 992

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 779

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 618

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 822

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 693

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 588

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1020

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 620

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 748