WIKILEAKS Teorie ucraineana Romania+Moldova=Romanova

image-2011-03-27-8445545-0-republica-moldova.jpg"Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina. In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, "Romanova"", se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Ucraina/Moldova: Transnistria si cauze de iritare bilaterala".

In telegrama se noteaza ca Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de Externe din Ucraina, "si-a exprimat ingrijorarile fata de relatiile Moldovei cu Romania, o preocupare care, a notat el, era impartasita de adjunctul sefului Secretariatului Prezidential, Oleksandr Ceali (pe atunci, un candidate important pentru functia de ministru de Externe), care fusese Ambasadorul Ucrainei in Romania". Telegrama continua cu suspiciunile ucrainene privind formarea structurii "Romanova".

Intr-o alta telegrama a Ambasadei de la Kiev, clasificata confidential si intitulata "Relatiile Romania-Ucraina: summituri anulate si expulzari de atasati", datand din 2009, se arata ca Bogdan Iaremenko, adjunctul sefului sectiei de politica externa a Secretariatului Prezidential, "ne-a spus ca Guvernul ucrainei este preocupat ca actualul guvern din Romania incearca sa promoveze o politica a "Romaniei Mari" care ar include parti din Ucraina, Ungaria si Moldova. El a concluzionat ca relatiile incordate cu Romania reprezentau o problema serioasa si a spus ca Guvernul Ucrainei "analiza optiunile" avute pentru a aborda inrautatirea relatiilor".

O alta telegrama clasificata confidential, datand din 2010 si intitulata "<<Cealalta>> amenintare de securitate a Ucrainei - Romania", trece in revista plangerile ucrainene referitoare la Romania. "Cea mai insidioasa problema este suspiciunea Ucrainei in privinta unui sentiment iredentist romanesc, poate chiar o strategie, cu privire la regiunea Cernauti si partea sudica a regiunii Odesa, zone luate de Uniunea Sovietica de la Romania in 1940 si, din nou, in 1944. Unii observatori ucraineni atenti ne-au spus ca, in campania sa electorala din 2009, presedintele Romaniei Basescu a exploatat in mod regretabil nationalismul romanesc, inclusiv in privinta Ucrainei. Unii observatori mai putin atenti de aici sunt inclinati sa ia extrapoleze sloganurile iredentiste ale unor grupari marginale romanesti si sa le transforme in declaratii de intentie ale Romaniei sau chiar in linii politice", se arata in telegrama.

Aceeasi telegrama arata ca o a treia problema este "nevralgia ucraineana fata de intentiile Romaniei in privinta Moldovei. Orice miscare spre absorbtia Moldovei sau reunificarea acesteia cu Romania ar fi primita rau la Kiev, unde ar fi vazuta, intre altele, drept o deschidere a apetitului Romaniei pentru pretentii teritoriale conexe impotriva Ucrainei. Candidatul prezidential ucrainean Tihipko a declarat in timpul campaniei sale ca "mentinerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat mai mult decat noi de acest lucru" (Nota: Nu e intamplator faptul ca Tihipko insusi s-a nascut si a crescut in Moldova.) Nu este, probabil, o exagerare prea mare sugestia ca ucrainenii percep o analogie intre atitudinea Romaniei fata de Moldova si atitudinea Rusiei fata de Ucraina."

Pe de alta parte, in aceeasi telegrama se arata ca "nu trebuie exagerat gradul de preocupare al Ucrainei in privinta Romaniei. Fostul adjunct al ministrului Apararii, Leonid Poliakov, ne-a spus ca ucrainenii nu au incredere in Romania, dar nici nu exista temeri".

http://www.hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 672

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 562

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 725

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 985

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1304

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1573

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 980

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 768

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 612

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 819

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 690

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 588

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1015

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 618

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 744