Stiri calde

UPDATE AEC solicită Ministrului Educației demiterea de urgență a Gabrielei Bucovală. Ce spune şefa ISJ

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) îi solicită lui Adrian Curaj, Ministrul Educației, demiterea de urgență a Gabrielei Bucovală, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, „ca urmare a atitudinii profund nedemocratice, aflată în contradicție cu principiile care stau la baza sistemului de educație, avute de aceasta în data de 25 mai 2016”, se arată într-un comunicat al AEC.
 
Conform sursei citate, „în cursul zilei de ieri, pe forumul Inspectoratului Școlar Județean a fost postat un mesaj semnat de doamna Zoia-Gabriela Bucovală, prin care le-a fost solicitat directorilor unităților de învățământ să se asigure că elevii nu vor fi implicați în formele de protest organizate pentru finanțarea corespunzătoare a educației.
 
Asociația Elevilor din Constanța s-a solidarizat cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ, în vederea organizării unor acțiuni comune de protest pentru finanțarea corespunzătoare a educației, și anume: decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu; creșterea finanțării de bază pentru cheltuieli materiale, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiți să cotizeze la așa-zisul «fond al școlii»; salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice etc.
 
Atitudinea Inspectoratului Școlar Județean Constanța este de neacceptat, fiind profund nedemocratică și contrară cu libertățile fundamentale ale omului. Libertatea întrunirilor este consacrată de articolul 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și de articolul 39 din Constituția României, republicată. Prin aceste acțiuni, Inspectoratul Școlar Județean Constanța constrânge un drept fundamental al omului, lezându-i pe elevi în interesul legitim al acestora de a milita pentru un învățământ de calitate, finanțat corespunzător de către stat”, transmite AEC.
 
„Este de neconceput ca într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene, în anul 2016, reprezentantul Ministerului Educației în teritoriu să le constrângă elevilor exercitarea dreptului fundamental la protest. Aceste atitudini provin dintr-o cu totul altă societate, nicidecum din cea din care facem parte, unde drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt garantate și ar trebui apărate de către stat. În această dimineață, îi vom solicita în scris domnului ministru Curaj demiterea doamnei inspector general Bucovală, astfel de atitudini trebuind sancționate drastic și ferm. De asemenea, AEC va sesiza autoritățile statului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uzurparea funcției. Totodată, AEC va condamna ferm și va aduce la cunoștința Ministerului Educației și autorităților competente orice tentativă a conducătorilor unităților școlare de a constrânge dreptul la protest al elevilor” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele AEC.

UPDATE 1, ora 14.10
 
Contactată de cotidianul ZIUA de Constanţa, Gabriela Bucovală, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a făcut o serie de precizări referitor la solicitarea AEC.
 
„Solicitarea lor nu am de ce să o comentez. Tot ce pot să răspund este că am recomandat managerilor unităţilor şcolare ca niciun elev să nu fie atras împotriva voinţei lui într-un protest de orice fel. Vorbim despre elevi minori, de şcoală primară, nu şi de cei care au discernământ şi pot alege să facă parte din asociaţii. Mă gândesc la toţi elevii din judeţul Constanţa. Nu îi putem obliga, au fost şi părinţi care au spus că elevii au fost obligaţi să participe la proteste.
 
Nu am solicitat interzicerea dreptul de a participa, ci să se asigure că nu vor fi obligaţi să facă acest lucru. Aşa cum respectăm dreptul elevilor care fac parte din asociaţii, trebuie să respectăm şi drepturile celorlalţi”, a conchis Gabriela Bucovală.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța va continua demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

20 Feb 2019 446

Magistrații s-au pronunțat în dosarul în care Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a îndreptat împotriva CJC. Sunt vizate facilitățile pentru transport

20 Feb 2019 485

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 454

LIVE. Elevii constănţeni protestează la Consiliul Judeţean Constanţa. Iată motivele (galerie foto)

30 Jan 2019 2487

AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

26 Jan 2019 576

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, discuții cu reprezentanții CJC pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul județean

09 Jan 2019 619

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 861

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

29 Sep 2018 1433

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

15 Aug 2018 767

Aleşii PNL solicită executivului CJC susţinerea proiectului privind subvenţionarea transportului judeţean pentru elevi şi studenţi! (documente)

27 Jul 2018 1176

Federația Tinerilor din Constanța trage un semnal Ziua Constanței sărbătorită în stil nord-coreean

19 May 2018 1255

Camere de luat vederi sau paznici în şcoli? Cum vede primarul Făgădău rezolvată problema siguranţei elevilor?

16 Feb 2018 2545

„Nu profesorii trebuie să asigure paza unităţilor de învăţământ!“

13 Feb 2018 5127

Asociația Elevilor din Constanța cere Primăriei Constanța majorarea burselor pentru elevi și asigurarea pazei în școli

12 Feb 2018 799

Doar 37 de primării constănţene acordă burse şcolare elevilor

15 May 2017 1324