Stiri calde

Ancheta CSM care ameninţă mafia din Justiţie

CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice modul de repartizare a dosarelor la judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, iar prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a cerut extinderea verificărilor la toate instanţele, spun surse judiciare. Iniţiativa fără precedent a CSM vine după arestarea, zilele trecute, a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti (acuzate de luare de mită) şi după ce grefierul Sorin Vasilescu, de la aceeaşi instanţă, învinuit în dosar, a recunoscut în faţa procurorilor anticorupţie că intra în sistemul informatic ECRIS pentru a aranja distribuirea dosarelor penale către completul din care făceau parte Costache şi Dinu. O investigaţie a RL punea în lumină vulnerabilităţile sistemului ECRIS încă din anul 2009.  
Daniel Morar, procuror general interimar, membru de drept al CSM, a cerut astfel de verificări la toate instanţele de judecată, spun surse CSM.

Solicitarea CSM vine după arestarea judecătoarelor Antonele Costache şi Viorica Dinu de la  Tribunalului Bucureşti, acuzate de luare de mită, si după ce grefierul Sorin Vasilescu de la aceeaşi instanţă, învinuit în acelaşi dosar, a recunoscut, în declaraţiile date procurorilor anticorupţie, că intra în sistemul informatic ECRIS pentru a  aranja distribuirea dosarelor penale către completul din care făceau parte cele două judecătoare.

Verificarea va fi făcută de Inspecţia Judiciară, cu ajutorul specialiştilor în informatică.

Potrivit legii, distribuirea dosarelor se face aleatoriu, de calculator (programul ECRIS), însă acest caz de corupţie demonstrează că  sistemul nu este infailibil, şi că distribuirea se poate aranja prin "influeţarea" sistemului.

Sistemul ECRIS, achiziţionat pe bani europeni, cu scandal

Sistemul ECRIS pentru repartizarea aleatorie a dosarelor -calculatorul îi înlocuia pe  şefii de secţii de la judecătorii, tribunale, curti de apel, Inalta Curte, acuzaţi că  distribuiau dosarelor de multe ori în funcţie de interese -  a fost achiziţionat în 2002, cu bani europeni, de Ministerul Justiţiei (ministru Rodica Stănoui, Guvrenul Năstase), ca o condiţie la aderare la UE  a României (primită în 2007) pentru eliminarea corupţiei de la instanţe. Primul sistem achiziţionat era rudimentar.  Acest sistem  electronic de distribuire a dosarelor spre judecare a fost îmbunătăţit periodic (şi trebuie îmbunătăţit periodic ân paralel cu evoluţia tehnicii).

În cadrul programului PHARE 2006 (bani europeni) a fost aprobată spre finanţare dezvoltarea sistemului ECRIS cu alte noi funcţii (ex. îmbunătăţirea soluţiei software, interoperabilitatea cu alte aplicaţii)- denumit sistem ECRIS IV - dar selecţia firmei a fost blocată de scandaluri, litigii. Până la urmă a fost preferat softul oferit de  o firmă grecească, însă scandalul judecătoarelor arestate demonstrează că acest sistem informatic nu este atât de bun pe cât a fost lăudat, putând fi uşor accesat pentru a mistifica distribuirea dosarelor penale.

Reamintim că pentru realizarea softului ECRIS IV a fost selecţionată firma European Dynamics, iar  societatea Total Soft,  pentru mentenanţa programului informatic.

SC Total Soft era administrată de grecul Kiakidis Theodoros, acţionarii minoritari fiind Dan Liviu Drăgan şi Florin Manea, iar principalul acţionar era SC Smart Investment Software Solution, un SRL deţinut de off-shore-ul grecesc Ferabosco Investments LTD.

Cît a costat realizarea programul şi cît costă mentenanţa

În contractul semnat de Ministerul Justiţiei,  valoarea softului făcut de firma grecească European Dynamics a fost de 1.650.000 de euro din Fonduri Phare. Pe lângă suma  plătită de comunitatea europeană pentru soft, de la bugetul de stat al României se mai plătesc lunar peste 40.000 de lei societăţii Total Soft pentru mentenanţa sistemului.

Conform caietului de sarcini pentru achiziţionarea programului Ecris IV, toate dosarele instanţelor de judecată ar fi trebuit incluse într-un circuit electronic, securizat pe baza unei semnături electronice, între toate instanţele şi parchetele. De asemenea, caietul de sarcini prevedea ataşarea la dosar a înregistrărilor audio şi video ( probe din dosare), posibilitatea generării unei semnături electronice, legătura cu aplicaţia Ecris din cadrul Parchetelor pentru transferul de dosare între Parchete şi Instanţe, legături cu alte aplicaţii informatice ale Ministerului Justiţiei sau cu aplicaţia de arhivare a dosarelor, etc.

 In 2011, ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu , a avertizat că sistemul are defecte, dar atunci Guvernul Boc NU a mai avut timp să remediaeze "defecţiunile" pentru că a fost schimbat. Apoi, scandalurile politice şi din Justiţie au acoperit scandalul generat de defectele programului ECRIS.

Acum, după arestarea celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti şi inculparea grefierului-arhivar care măsluia repartizarea "aleatorie",  CSM, prin Inspecţia Judiciară,  trebuie să  stabilească cine este vinovat de faptul că acest sistem poate fi spart atât de usor şi să ia măsuri pentru  ca repartizarea dosarelor să nu mai fie măsluite.

Limitarea fenomenului de corupţie la instanţe, numai prin puterea exemplului

Numărul mare de judecători de la secţiile penale implicaţi în comerţul cu hotărâri judecătoreşti, atât de la Tribunalul Bucureşti, cât  şi de la Curtea de Apel, după cum rezultă din interceptările din dosarul judecătoarelor Costache şi Dinu, reflectă consistenţa corupţiei  la instanţele intermediare.
Sursa: Romania Libera

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mady

21 Mar, 2013 14:34

La Tribunalul de la Brasov sunt la fel de corupte judecatoarele. Dupa ce am castigat un proces la Judecatoria Brasov(avand probe solide), la recurs avocatul recurentului a aranjat... si a obtinut o hotarare definitiva si irevocabila in favoarea lui (neavand nici o proba / inscris la dosar). "Coincidenta" este ca Avocatul recurentului castiga toate procesela in recurs la aselasi complet de judecata...

Articole asemanatoare

Membru în Consiliul de Administraţie al Registrului Auto Român, câştiguri fabuloase de la diverse instituţii ale statului (document)

24 Sep 2018 468

Inventarul întreprinderilor mari și mici existente în localitățile județului Tulcea - anul 1930

19 Sep 2018 907

Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (II) (galerie foto)

19 Sep 2018 2345

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 3892

Dieta cu pomelo contribuie semnificativ la pierderea în greutate

13 Sep 2018 121

Constanţa Poliţiştii au reţinut bărbaţi şi femei care au sustras bunuri din magazine

12 Sep 2018 469

Trei agenţi economici au semnat cu DGASPC Constanţa pentru livrarea de produse alimentare (document)

12 Sep 2018 409

Poliţia Locală ia măsuri pentru combaterea încălcării normelor legale în vigoare

11 Sep 2018 674

O firmă din Brașov va livra mobilier Serviciului Public de Asistență Socială Constanța (document)

08 Sep 2018 400

Constanţa. Poliţiştii au identificat o tânără bănuită de furt dintr-un magazin

04 Sep 2018 279

Contract cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, obținut de o firmă din București (document)

02 Sep 2018 390

Promoţii Turkish Airlines cu plecare din Constanţa. Spre ce destinaţii noi poţi călători

31 Aug 2018 509

Amenzi colosale aplicate de Poliţia Locală Constanţa, pentru diverse infracţiuni

31 Aug 2018 744

Ceapa roşie, bună în tratarea infecţiilor

28 Aug 2018 280

Ce fel de şoferi se află la volanul taximetrelor Lică Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Constanţa, doreşte montarea unei staţii prin care şoferii să ţină legătura permanent cu poliţia

25 Aug 2018 5942

Poliţiştii locali constănţeni au făcut curat în zona Palas! Au împărţit amenzi din pricina mizeriei

21 Aug 2018 774

Comercianții ambulanţi de pe plajele din Constanţa şi Mamaia, amendaţi de poliţiştii locali

17 Aug 2018 323

Călătorii sunt exasperaţi. Trenurile au zeci de minute întârziere

14 Aug 2018 666

O firmă cu zero angajaţi se va ocupa de organizarea Zilelor Oraşului Cernavodă 2018 (document)

13 Aug 2018 557

Accident rutier grav pe DN1 între Brașov și Făgăraș. Şapte persoane au fost rănite

12 Aug 2018 918

Mihaela Rădulescu nu va mai fi jurat la "Românii au talent"

11 Aug 2018 1847

Câtă avere are inspectorul rutier Titi Stan, de la ISCTR! Are mai multe conturi bancare deschise (document)

11 Aug 2018 855

UPDATE. Reacţia lui Iohannis. Jandarmii folosesc tunurile de apă Protestul Diasporei în Piaţa Victoriei. Incidente violente. 110.000 de manifestanţi

10 Aug 2018 826

Gunoaie aruncate la intersecția străzilor Panait Cernea și Chiliei din Constanța. Polițiștii locali au aplicat sancțiuni (galerie foto+video)

08 Aug 2018 634

O unitate militară din Constanţa cumpără mai multe materiale sanitare de la diverse societăţi (document)

04 Aug 2018 330

Nu mai ai voie să-ţi blochezi locul de parcare! De când vor începe poliţiştii locali să împartă amenzi

04 Aug 2018 12227

Suspecți de tâlhărie, reținuți la Constanța. Se foloseau de un minor să sustragă diverse bunuri. Cum acționau suspecții

01 Aug 2018 309

lauraadamache.roLipii umplute cu macrou si legume

22 Jul 2018 303

Veşti bune pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni! Cursul de schimb franci elveţieni - lei, îngheţat de judecători într-un dosar

18 Jul 2018 3846

„Moartea din Carpați”, într-o ipostază neobișnuită. Ce a fost nevoit să facă într-o emisiune TV Cătălin Moroșanu (galerie foto)

17 Jul 2018 863

SSC Farul Constanţa. Discuţii cu un investitor? Adunarea Generală Extraordinară a membrilor cotizanţi, aşteptată cu maxim interes

14 Jul 2018 3370

Editorial Cum se intervine în zonele inundate. Cetăţenii preferă să stea cu mâinile în buzunare şi să dea indicaţii pompierilor şi militarilor

12 Jul 2018 647

Comercianți ambulanți, sancționați de polițiștii locali în stațiunea Mamaia

09 Jul 2018 542

Adunare Generală Extraordinară la SSC Farul Constanța!

07 Jul 2018 2610

Județul Constanța. Tânăr prins în flagrant în timp ce încerca să jefuiască o locuință din Pietreni. Suspectul a fost arestat

06 Jul 2018 560

Doi jandarmi au fost răniţi în timpul protestului din Piața Victoriei. Un grup de protestatari a aruncat cu diverse obiecte către jandarmi

04 Jul 2018 394

Dobrogea şi războaiele ruso-turce (II). Sfârşitul conflictului şi Pacea de la Cainargeaua Mică (Kuciuk-Kainargi) (1768-1774) - galerie foto

03 Jul 2018 1256

Astăzi este Ziua Internaţională a Dunării. A fost sărbătorită pentru prima dată în 2004

29 Jun 2018 591

Astăzi este Ziua Mondială a Refugiaţilor

20 Jun 2018 521

Decizie istorică în Justiţia din Constanţa! Hipermarket obligat să despăgubească trei clienţi. Ar fi fost infectaţi cu Salmonella

19 Jun 2018 1615

Știați că...Giovanni Boccaccio, Nae Ionescu, Murad al IV-lea și Tupac Shakur au ceva în comun?

16 Jun 2018 487

Cine sunt procurorii care au formulat cereri de transfer şi unde vor să plece

09 Jun 2018 622

Atenţie la aplicaţiile folosite pe telefonul mobil! Sfaturi utile de la Poliţia Română

28 May 2018 588

„Combaterea criminalităţii în achiziţiile publice“ Cum se câştigă peste un milion de lei de la Primăria Constanţa? (document)

26 May 2018 649

#citeşteDobrogea In Memoriam Jean Constantin, la opt ani de la dispariţie

26 May 2018 1303

Echipamente de ultimă generație și operaţii în premieră la Spitalul Municipal Mangalia

23 May 2018 1611

Mai mulţi judecători din Constanţa, cu cereri de transfer. CSM decide totul azi

15 May 2018 1160

RAJA Constanţa, la Forumul Regional EXPOAPA 2018 Directorul Felix Stroe - „Modernizarea sectorului de apă înseamnă condiţii mai bune de viaţă şi de mediu“ (galerie foto)

15 May 2018 1508

Colegiul Comercial Carol I din Constanța a împlinit 98 de ani

13 May 2018 1328

Un tânăr a ajuns la spital cu arsuri grave din cauza unei țigări electronice. Cum a fost posibil

09 May 2018 516