Stiri calde

Ancheta CSM care ameninţă mafia din Justiţie

CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice modul de repartizare a dosarelor la judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, iar prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a cerut extinderea verificărilor la toate instanţele, spun surse judiciare. Iniţiativa fără precedent a CSM vine după arestarea, zilele trecute, a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti (acuzate de luare de mită) şi după ce grefierul Sorin Vasilescu, de la aceeaşi instanţă, învinuit în dosar, a recunoscut în faţa procurorilor anticorupţie că intra în sistemul informatic ECRIS pentru a aranja distribuirea dosarelor penale către completul din care făceau parte Costache şi Dinu. O investigaţie a RL punea în lumină vulnerabilităţile sistemului ECRIS încă din anul 2009.  
Daniel Morar, procuror general interimar, membru de drept al CSM, a cerut astfel de verificări la toate instanţele de judecată, spun surse CSM.

Solicitarea CSM vine după arestarea judecătoarelor Antonele Costache şi Viorica Dinu de la  Tribunalului Bucureşti, acuzate de luare de mită, si după ce grefierul Sorin Vasilescu de la aceeaşi instanţă, învinuit în acelaşi dosar, a recunoscut, în declaraţiile date procurorilor anticorupţie, că intra în sistemul informatic ECRIS pentru a  aranja distribuirea dosarelor penale către completul din care făceau parte cele două judecătoare.

Verificarea va fi făcută de Inspecţia Judiciară, cu ajutorul specialiştilor în informatică.

Potrivit legii, distribuirea dosarelor se face aleatoriu, de calculator (programul ECRIS), însă acest caz de corupţie demonstrează că  sistemul nu este infailibil, şi că distribuirea se poate aranja prin "influeţarea" sistemului.

Sistemul ECRIS, achiziţionat pe bani europeni, cu scandal

Sistemul ECRIS pentru repartizarea aleatorie a dosarelor -calculatorul îi înlocuia pe  şefii de secţii de la judecătorii, tribunale, curti de apel, Inalta Curte, acuzaţi că  distribuiau dosarelor de multe ori în funcţie de interese -  a fost achiziţionat în 2002, cu bani europeni, de Ministerul Justiţiei (ministru Rodica Stănoui, Guvrenul Năstase), ca o condiţie la aderare la UE  a României (primită în 2007) pentru eliminarea corupţiei de la instanţe. Primul sistem achiziţionat era rudimentar.  Acest sistem  electronic de distribuire a dosarelor spre judecare a fost îmbunătăţit periodic (şi trebuie îmbunătăţit periodic ân paralel cu evoluţia tehnicii).

În cadrul programului PHARE 2006 (bani europeni) a fost aprobată spre finanţare dezvoltarea sistemului ECRIS cu alte noi funcţii (ex. îmbunătăţirea soluţiei software, interoperabilitatea cu alte aplicaţii)- denumit sistem ECRIS IV - dar selecţia firmei a fost blocată de scandaluri, litigii. Până la urmă a fost preferat softul oferit de  o firmă grecească, însă scandalul judecătoarelor arestate demonstrează că acest sistem informatic nu este atât de bun pe cât a fost lăudat, putând fi uşor accesat pentru a mistifica distribuirea dosarelor penale.

Reamintim că pentru realizarea softului ECRIS IV a fost selecţionată firma European Dynamics, iar  societatea Total Soft,  pentru mentenanţa programului informatic.

SC Total Soft era administrată de grecul Kiakidis Theodoros, acţionarii minoritari fiind Dan Liviu Drăgan şi Florin Manea, iar principalul acţionar era SC Smart Investment Software Solution, un SRL deţinut de off-shore-ul grecesc Ferabosco Investments LTD.

Cît a costat realizarea programul şi cît costă mentenanţa

În contractul semnat de Ministerul Justiţiei,  valoarea softului făcut de firma grecească European Dynamics a fost de 1.650.000 de euro din Fonduri Phare. Pe lângă suma  plătită de comunitatea europeană pentru soft, de la bugetul de stat al României se mai plătesc lunar peste 40.000 de lei societăţii Total Soft pentru mentenanţa sistemului.

Conform caietului de sarcini pentru achiziţionarea programului Ecris IV, toate dosarele instanţelor de judecată ar fi trebuit incluse într-un circuit electronic, securizat pe baza unei semnături electronice, între toate instanţele şi parchetele. De asemenea, caietul de sarcini prevedea ataşarea la dosar a înregistrărilor audio şi video ( probe din dosare), posibilitatea generării unei semnături electronice, legătura cu aplicaţia Ecris din cadrul Parchetelor pentru transferul de dosare între Parchete şi Instanţe, legături cu alte aplicaţii informatice ale Ministerului Justiţiei sau cu aplicaţia de arhivare a dosarelor, etc.

 In 2011, ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu , a avertizat că sistemul are defecte, dar atunci Guvernul Boc NU a mai avut timp să remediaeze "defecţiunile" pentru că a fost schimbat. Apoi, scandalurile politice şi din Justiţie au acoperit scandalul generat de defectele programului ECRIS.

Acum, după arestarea celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti şi inculparea grefierului-arhivar care măsluia repartizarea "aleatorie",  CSM, prin Inspecţia Judiciară,  trebuie să  stabilească cine este vinovat de faptul că acest sistem poate fi spart atât de usor şi să ia măsuri pentru  ca repartizarea dosarelor să nu mai fie măsluite.

Limitarea fenomenului de corupţie la instanţe, numai prin puterea exemplului

Numărul mare de judecători de la secţiile penale implicaţi în comerţul cu hotărâri judecătoreşti, atât de la Tribunalul Bucureşti, cât  şi de la Curtea de Apel, după cum rezultă din interceptările din dosarul judecătoarelor Costache şi Dinu, reflectă consistenţa corupţiei  la instanţele intermediare.
Sursa: Romania Libera

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mady

21 Mar, 2013 14:34

La Tribunalul de la Brasov sunt la fel de corupte judecatoarele. Dupa ce am castigat un proces la Judecatoria Brasov(avand probe solide), la recurs avocatul recurentului a aranjat... si a obtinut o hotarare definitiva si irevocabila in favoarea lui (neavand nici o proba / inscris la dosar). "Coincidenta" este ca Avocatul recurentului castiga toate procesela in recurs la aselasi complet de judecata...

Articole asemanatoare

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 510

Jucării, susceptibile de a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea (galerie foto)

13 Nov 2018 213

Fermierii constănţeni se plâng că seceta afectează culturile Statul oferă un milion de euro, sumă nerambursabilă, şi apă gratis pentru irigat

08 Nov 2018 306

Ce preferă românii să cumpere de Black Friday? Anul trecut, au cheltuit sute de milioane de lei

07 Nov 2018 280

„100 pentru România” Proiect al Ministerului Apărării Naţionale. Adrian Onţică-comandantul Secţiei Scafandri de luptă (galerie foto)

02 Nov 2018 863

Descoperire a vameșilor în Portul Constanța. Ce a fost găsit în trei containere sosite din China

01 Nov 2018 627

Elevii Liceului ,,Lucian Blaga’’ din Constanța sărbătoresc Ziua Mării Negre

31 Oct 2018 668

Operațiunea prin care grupul Hungerit Kft preia Hungerit Zrt, autorizată de Consiliul Concurenței (document)

29 Oct 2018 222

La Jocurile Invictus de la Sydney, Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, s-a calificat în două finale la nataţie

23 Oct 2018 972

Editorial De ce sunt mai importanţi pensionarii decât copiii, în ochii unui politician

22 Oct 2018 886

Percheziţii la o persoană bănuită de înșelăciuni. A fost întocmit dosar penal

18 Oct 2018 306

Militar rănit în Afganistan Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, participă la Jocurile Invictus de la Sydney

18 Oct 2018 1999

Percheziții domiciliare la persoane bănuite de camătă. Ce au descoperit poliţiştii (galerie foto)

17 Oct 2018 418

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA cumpără vopsea de la o firmă din Vâlcea (document)

12 Oct 2018 346

Oameni de afaceri turci, la Constanţa Protocol de colaborare semnat între CCINA Constanţa şi CCI Iskenderun din Turcia (galerie foto)

12 Oct 2018 936

Constănţeni despăgubiţi după ce ar fi fost infectaţi cu Salmonella

10 Oct 2018 1155

Ziua Educației, sărbătorită la Școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța. La ce evenimente au participat elevii (galerie foto)

06 Oct 2018 1068

Reparații capitale la șalupa „Sorana 1“. Câți bani alocă ARSVOM (document)

05 Oct 2018 209

Captură impresionantă la frontieră. Ce au găsit poliţiştii asupra pasagerilor unui autoturism

03 Oct 2018 368

Este Ziua internaţională a non-violenţei. Cine a stabilit. Ce este Ziua internaţională a non-violenţei

02 Oct 2018 341

Spitalul Judeţean Constanţa a achiziţionat mai mulţi reactivi şi consumabile pentru diverse secţii (document)

02 Oct 2018 398

Membru în Consiliul de Administraţie al Registrului Auto Român, câştiguri fabuloase de la diverse instituţii ale statului (document)

24 Sep 2018 703

Inventarul întreprinderilor mari și mici existente în localitățile județului Tulcea - anul 1930

19 Sep 2018 1102

Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (II) (galerie foto)

19 Sep 2018 2581

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 4353

Dieta cu pomelo contribuie semnificativ la pierderea în greutate

13 Sep 2018 171

Constanţa Poliţiştii au reţinut bărbaţi şi femei care au sustras bunuri din magazine

12 Sep 2018 548

Trei agenţi economici au semnat cu DGASPC Constanţa pentru livrarea de produse alimentare (document)

12 Sep 2018 489

Poliţia Locală ia măsuri pentru combaterea încălcării normelor legale în vigoare

11 Sep 2018 765

O firmă din Brașov va livra mobilier Serviciului Public de Asistență Socială Constanța (document)

08 Sep 2018 495

Constanţa. Poliţiştii au identificat o tânără bănuită de furt dintr-un magazin

04 Sep 2018 340

Contract cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, obținut de o firmă din București (document)

02 Sep 2018 459

Promoţii Turkish Airlines cu plecare din Constanţa. Spre ce destinaţii noi poţi călători

31 Aug 2018 634

Amenzi colosale aplicate de Poliţia Locală Constanţa, pentru diverse infracţiuni

31 Aug 2018 835

Ceapa roşie, bună în tratarea infecţiilor

28 Aug 2018 347

Ce fel de şoferi se află la volanul taximetrelor Lică Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Constanţa, doreşte montarea unei staţii prin care şoferii să ţină legătura permanent cu poliţia

25 Aug 2018 6298

Poliţiştii locali constănţeni au făcut curat în zona Palas! Au împărţit amenzi din pricina mizeriei

21 Aug 2018 828

Comercianții ambulanţi de pe plajele din Constanţa şi Mamaia, amendaţi de poliţiştii locali

17 Aug 2018 365

Călătorii sunt exasperaţi. Trenurile au zeci de minute întârziere

14 Aug 2018 712

O firmă cu zero angajaţi se va ocupa de organizarea Zilelor Oraşului Cernavodă 2018 (document)

13 Aug 2018 686

Accident rutier grav pe DN1 între Brașov și Făgăraș. Şapte persoane au fost rănite

12 Aug 2018 1176

Mihaela Rădulescu nu va mai fi jurat la "Românii au talent"

11 Aug 2018 1928

Câtă avere are inspectorul rutier Titi Stan, de la ISCTR! Are mai multe conturi bancare deschise (document)

11 Aug 2018 1067

UPDATE. Reacţia lui Iohannis. Jandarmii folosesc tunurile de apă Protestul Diasporei în Piaţa Victoriei. Incidente violente. 110.000 de manifestanţi

10 Aug 2018 909

Gunoaie aruncate la intersecția străzilor Panait Cernea și Chiliei din Constanța. Polițiștii locali au aplicat sancțiuni (galerie foto+video)

08 Aug 2018 679

O unitate militară din Constanţa cumpără mai multe materiale sanitare de la diverse societăţi (document)

04 Aug 2018 385

Nu mai ai voie să-ţi blochezi locul de parcare! De când vor începe poliţiştii locali să împartă amenzi

04 Aug 2018 13220

Suspecți de tâlhărie, reținuți la Constanța. Se foloseau de un minor să sustragă diverse bunuri. Cum acționau suspecții

01 Aug 2018 428

lauraadamache.roLipii umplute cu macrou si legume

22 Jul 2018 371

Veşti bune pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni! Cursul de schimb franci elveţieni - lei, îngheţat de judecători într-un dosar

18 Jul 2018 4067