Au trecut 9 ani de la moartea marelui actor, Nicu Constantin (video)

 Au trecut 9 ani de la moartea marelui actor din cinematografia românească, Nicu Constantin.

Marele actor s a născut 31 iulie 1938  , în Eforie, România și a decedat 15 septembrie 2009 (71 de ani) în București, România  
Ca ocupație era actor de teatru și film.

Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu) și a ajuns în România în anul 1910. Actorul Nicu Constantin își amintea că toate casele ce existau în fostul oraș Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său.

Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina și sosise în Constanța în 1913-1914, pentru a studia la Școala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituție de învățămînt din Balcani cu predare în limba greacă.

Ecaterina și Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 și au avut 7 copii: Petre, Constanța, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, și Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ștefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, "Independența", găsindu-și sfîrșitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor.

De mic practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vînzător de răcoritoare pe plajă, vînzător de lapte, vînzător de creveți la cornet, vînzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel cîștigați devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel.

A studiat:
  • Școala de Construcții din Brașov (1942).
  • Școala Medie Tehnică de Marină din Constanța - profil navigație și motoare.
  • Școala Populară de Arte din București.
Pentru Nicu Constantin primele înclinații spre lumea artei încep să apară la vârsta de 12 ani când avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc.

Tot pe atunci învață de la sora sa, Constanța, lungi poeme de câte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor făcându-se astfel imediat remarcat.


Primul spectacol a fost însă ținut în Școala de Marină din Constanța când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuța", a prezentat momentul satiric "Mâine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea școlii. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Mușat, Korfiadis și viitorul actor Costel Drăgănescu.

Succesul fiind garantat Nicu Constantin a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, "Melodia constănțeană".

A  fost angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Între 1960 și 2000, a activat și a susținut peste 9.000 de reprezentații pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.

În 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică.

În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Roluri în teatrul de revistă:

Pagini alese din revista de altădată
Revista dragostei
La Grădina "Cărăbuș"
Colibri music-hall
Nu aduce ziua ce aduce noaptea
Jos pălăria
Vino să ne vezi diseară
Costică, ne vede lumea!
Uite că nu tac!
Lasă supărarea-n hol
Grand Music-Hall de Bucarest
Nimic despre elefanți
Cafeaua cu lapte de adio
Salutări de la Vasile
Mi se pare că mă-nsor!
Savoy, Savoy!

Filmografie

S-a furat o bombă (1962)
Alo, aterizează străbunica!... (1981)
Secretul lui Bachus (1984)
The Prophecy: Forsaken (2005)
Ministerul comediei (1999)
Harababura (1990)
Borvizomanii (1988)
Mușchetarii în vacanță (1984)
Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
Grăbește-te încet (1981)
Am o idee! (1981)
Ora zero (1979)
Totul pentru fotbal (1978)
Septembrie (1977)
Lupușor și Mieluțu (1975)
Vin cicliștii (1968) ... Nicu
Împușcături pe portativ (1966)

Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Ministrul apărării Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care găzduiește două evenimente importante (FOTO+VIDEO)

11 Jun 2024 679

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 982

UPDATE. Superliga 2023/2024. Farul Constanța - CFR Cluj Hagi - „Întâlnim un adversar foarte puternic, dar unicul nostru obiectiv e victoria“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2064

Cine este Viorica Toader, candidat PNL pentru funcția de primar al comunei Peceneaga, județul Tulcea (FOTO)

15 Mar 2024 2682

UPDATE. Superliga 2023/2024. Rapid - Farul Constanța Hagi - „Sper să avem personalitatea pentru a ne impune jocul“ (VIDEO)

13 Mar 2024 1596

Un vecin al Simonei Halep o felicită pentru succesul la audierile TAS (FOTO+VIDEO)

05 Mar 2024 1519

LIVE VIDEO-TEXT- conferință de presă a AUR Constanța Murad ar putea candida la președinția Consiliului Județean Constanța (FOTO)

15 Feb 2024 1358

În Constanța Comandor Octavian-Constantin Măndiță este condus pe ultimul drum (FOTO+VIDEO)

09 Feb 2024 1451

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 februarie 2024

02 Feb 2024 1095

Exclusiv! Toate cele 5 Secții de Poliție din Constanța au fost desființate și înființate alte 4. Iată competențele teritoriale și noii șefi (FOTO)

26 Jan 2024 3717

Directorul Casei de Cultură Constanța, decedat într-un accident rutier! Mergea la o înmormântare

20 Jan 2024 14158

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - FC Botoșani Hagi - „E momentul să vină victoria pe care ne-o dorim cu toții“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

04 Nov 2023 2263

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 noiembrie 2023

02 Nov 2023 1281

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1166

Farul Constanța, victorie cu Dinamo. „Marinarii“ au dat un gol în inferioritate numerică (GALERIE FOTO)

22 Sep 2023 1844