CCR Legea care modifică ordonanța privind salarizarea, constituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, astăzi, că este constituțională legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor, după ce a respins sesizările formulate de PNL și de Guvern.

Cele două sesizări au fost conexate în același dosar iar în urma dezbaterilor au fost respinse excepțiile ridicate.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Guvernul și 65 de deputați liberali au formulat câte o obiecție de neconstituționalitate referitoare la Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 7 noiembrie, OUG 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.

Premierul Dacian Cioloș preciza, după adoptarea actului normativ, că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituționalitate. „Această solicitare de control de constituționalitate vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență și nu ordonanța de urgență ca atare", explica Cioloș pe 8 noiembrie.

Pe 9 noiembrie, și grupul PNL din Camera Deputaților a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea acestei legi.

„PNL nu poate ignora faptul că votul exprimat în plenul Camerei Deputaților nu a fost dat în conformitate cu prevederile regulamentare și că încalcă jurisprudența constituțională", afirma, la acea dată, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu.

Potrivit liberalilor, prin adoptarea acestei legi se încalcă principiul bicameralismului consacrat prin jurisprudența constituțională, în sensul că amendamentele de la Camera Deputaților vin să modifice conținutul reglementării și generează o configurație "semnificativ deosebită" a actului normativ față de forma aprobată în Senat.

PNL a invocat încălcarea art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei, conform căruia un raport adoptat de o comisie permanentă a acestui for trebuie distribuit la caseta electronică a parlamentarilor cu cel puțin cinci zile înainte de dezbaterea în plen.


Grupul parlamentar al deputaților PNL a contestat adoptarea OUG 20/2016 și a celorlalte proiecte aprobate în ședința de plen din 7 noiembrie, pe motiv că votul a fost fraudat, însă Biroul permanent a respins contestația.

Ulterior, liberalii au anunțat că fac plângere în justiție pe numele celor care au condus ședința de plen de atunci și au sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii privind aprobarea OUG nr. 20/2016.

"Potrivit actualei structuri a Camerei Deputaților, cvorumul legal de ședință este de 177 de deputați, condiție care nu a fost întrunită nici la deschiderea ședinței de dezbateri (cităm din declarația președintelui Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache: 'din totalul celor 353 de deputați, și-au înregistrat prezența 152 de deputați'), nici la începutul ședinței de vot final, conform înregistrărilor video captate de sistemul audio-video propriu al Camerei Deputaților", precizau liberalii.

Sursa foto: ccr.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private

22 Feb 2023 947

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor

15 Feb 2023 1041

Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind administrarea porturilor

30 Dec 2022 878

Guvernul a adoptat legea de modificare a cadrului legal privind pensiile de serviciu

28 Dec 2022 1040

USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

28 Dec 2022 1247

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

30 Nov 2022 1084

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

26 Nov 2022 1173

#Dobrogea144 Cristian Deliorga, judecător la Curtea Constituțională a României, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2022 1148

Efectele Deciziei CCR nr. 364/2022. În ce condiții poate fi anulat sau retras titlul de doctor?

11 Nov 2022 894

Prejudiciile sunt imense Comunicat important al DNA referitoare la prescripția răspunderii penale!

28 Oct 2022 909

USR sesizează CCR pe legea prin care PSD și PNL au dat undă verde penalilor în avocatură

13 Oct 2022 1124

Procesul penal, încetat! Afacerist din oraș, beneficiar al deciziei CCR privind prescripția! (DOCUMENT)

02 Sep 2022 1787

CCR Sesizarea preşedintelui Iohannis la legea privind condiţiile suplimentare la ocuparea posturilor didactice, analizată la sfârșitul lunii septembrie

21 Jul 2022 841

Klaus Iohannis Sesizare de neconstituţionalitate pentru legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii

11 Jul 2022 800

CCR Termen nou pentru dezbatarea sesizării USR privind Legea pentru protecţia avertizorilor

07 Jul 2022 701