Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

  • Potrivit Opoziţiei, prin Ordonanţă, „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”
  • Președintele USR Constanța, Stelian Ion a transmis la rândul său că scopul acestei OUG este ca PSD și PNL, să se agațe de putere și să își împartă țara
  • Împreună cu PMP Constanța și Forța Dreptei Constanța, USR Constanța a înaintat tot astăzi către Prefectul Județului Constanța un document prin care cele trei formațiuni politice au solicitat Guvernului corectarea textelor din OUG nr. 21/2024 astfel încât toate partidele care au reprezentanți în Parlamentul European să poată avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile din iunie 2024
 
 
Liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, au sesizat luni Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, cerându-i să atace la CCR acest act normativ.
 
Potrivit Opoziţiei, prin Ordonanţă, „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”.
 
Președintele USR Constanța, Stelian Ion a transmis la rândul său că: „Ordonanța lui Ciolacu nu este dată pentru a face economii la buget sau pentru a le fi mai ușor oamenilor să voteze. Singurul scop al acestei OUG este ca PSD și PNL, devenite partid unic, să se agațe de putere și să își împartă țara.
 
Îi amintim doamnei Renate Weber inclusiv deciziile CCR anterioare, prin care a declarat neconstituționale modificări aduse legilor electorale în anul alegerilor”.
 
De asemenea, împreună cu PMP Constanța și Forța Dreptei Constanța, USR Constanța a înaintat tot astăzi către Prefectul Județului Constanța un document prin care cele trei formațiuni politice au solicitat Guvernului corectarea textelor din OUG nr. 21/2024 astfel încât toate partidele care au reprezentanți în Parlamentul European să poată avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile din iunie 2024.
 
 
Reprezentanții Alianţei Dreapta Unită precizează că OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatele aleşilor locali, cu doar trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce contravine flagrant standardelor constituţionale, dar şi internaţionale.
 
Mai mult, perioada electorală (în care se încadrează strângerea de semnături de susţinere) începe pe 12 martie, ceea ce înseamnă că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.

 
În opinie ADU, OUG-ul privind comasarea alegerilor încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, dar şi mai multe decizii precedente ale Curţii Constituţionale.
 

Potrivit Opoziţiei, „elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru comasarea alegerilor şi modificarea unor aspecte esenţiale, precum mandatul aleşilor locali, nu este justificată, în conformitate cu art. 115 din Constituţia României”.
 
„Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situaţii neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenţilor, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu şi s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfăşurarea în condiţii bune a alegerilor. De altfel, Curtea Constituţională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”, subliniază partidele într-un comunicat oficial. 
 
Totodată, schimbarea regulilor privind compoziţia birourilor electorale, inclusiv a birourilor secţiilor de vot, poate influenţa în mod semnificativ echitatea şi corectitudinea procesului electoral. Or, OUG-ul privind comasarea a eliminat, pe ultima sută de metri şi în mod arbitrar, partide din componenţa birourilor secţiilor de votare.
 
„Nu în ultimul rând, prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeaşi dată cu cele europarlamentare, sunt privaţi de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale şi data iniţială (în luna septembrie). Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători şi persoane care se bazau pe legislaţia existentă”, precizează Alianţa Dreapta Unită. 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Dreapta Unită a depus la Prefectură un Memoriu prin care solicită sesizarea Guvernului cu privire la adoptarea OUG privind organizarea și desfășurarea alegerilor (DOCUMENT)
 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA Electorală Mohammad Murad, candidatul AUR pentru Consiliul Județean Constanța, despre o altfel de viziune la cârma unui județ (VIDEO)

23 May 2024 744

ZIUA Electorală Este Consiliul Județean Constanța un loc care poate inspira un medic?

22 May 2024 649

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia

22 May 2024 321

Alegeri electorale 2024 Mohammad Murad, candidatul AUR pentru Consiliul Județean Constanța dorește revitalizarea turismului de pe litoral

22 May 2024 600

UE a adoptat legea. Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

22 May 2024 360

Alegeri electorale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Gihan Eserghep, candidatul PUSL la Primăria Constanța, despre proiectele pe care le are în vizor în programul de administrație (VIDEO)

20 May 2024 772

Alegeri electorale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Gihan Eserghep, candidatul PUSL la Primăria Constanța vorbește despre proiectele pe care vrea să le implementeze în municipiu

19 May 2024 618

Mircea Geoană, despre sistemul de vot din România-„Este cel mai primitiv din toată Europa“

18 May 2024 448

Alegeri Locale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Candidatul AUR la CJ Constanța, Mohammad Murad, despre proiectele din programul de administrație (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 653

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot

15 May 2024 307

ZIUA ELECTORALĂ Candidatul AUR la CJ Constanța, Mohammad Murad, despre proiectele incluse în programul de administrație locală

15 May 2024 684

ZIUA Electorală De la antreprenoriat la politică. Ioan Picu, despre proiectul său de suflet - Palatul Copiilor din Constanța!

14 May 2024 1044

Noi decizii ale BNR în ce privește politica monetară

13 May 2024 395

Imaginație fără limite Cele mai trăsnite denumiri de partid sau formațiune politică la alegerile europarlamentare

10 May 2024 667

Editorial Ce faci pe 9 iunie? Votul este cea mai importantă formă de participare politică!

10 May 2024 661