Stiri calde

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 14 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, transmite Administrația Prezidențială. 

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"În urmă cu 140 de ani, în baza prevederilor Tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit sub autoritatea şi administraţia românească. Este un moment important al istoriei noastre moderne, pe care îl celebrăm astăzi cu respectul cuvenit pentru curajul şi sacrificiul românilor în Războiul de Independenţă, care au făcut posibilă unirea Dobrogei cu România. În acelaşi timp, onorăm viziunea şi dăruirea cu care politicienii români ai sfârşitului secolului XIX au gândit şi pus în aplicare un proiect care a condus, în doar trei decenii, la integrarea deplină, politică, economică şi socială a regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Mesajul adresat dobrogenilor de către Principele Carol, pe 14 noiembrie 1878, este o chintesenţă a viziunii asupra rolului politicii şi administraţiei publice în transformarea şi dezvoltarea Dobrogei. "Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de Naţiune hotărăşte şi cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii (...) şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă." Acestea sunt cuvintele Principelui Carol din Proclamaţia citită dobrogenilor pe care merită să ni le reamintim şi astăzi.

Proclamarea unirii Dobrogei cu România de acum 140 de ani ne arată că procesul de unificare a provinciilor istorice româneşti a însemnat şi edificarea unei naţiuni, care crede cu tărie în valorile democraţiei şi în respectarea drepturilor omului. Proiectele de infrastructură demarate cu prioritate au contribuit decisiv la dezvoltarea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în deceniile care au urmat câştigării Independenţei de Stat a României. Totodată, au fost puse în practică iniţiative legislative care au urmărit protejarea minorităţilor, asigurarea drepturilor fundamentale şi a armoniei sociale, garantarea proprietăţii, dezvoltarea învăţământului şi obţinerea sustenabilităţii economice a colectivităţilor. 

Lecţia pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor, asigurată de sisteme publice şi infrastructură funcţionale, şi în solidaritatea cetăţenilor, uniţi în jurul unor valori şi proiecte comune, apăraţi de legi drepte şi egale pentru toţi."

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce au declarat ministrul Apărării Naționale și președintele României de Ziua Marinei

15 Aug 2019 629

Militar din garda de onoare a SUA a leșinat de Ziua Marinei, pe Faleza Cazino (video)

15 Aug 2019 822

LIVE TEXT Ziua Marinei 2019. Peste 10.000 de oameni din toată țara, prezenți pe faleza din Constanța. Ce a transmis președintele Klaus Iohannis (galerie foto+video)

15 Aug 2019 1284

Ordinul „Virtutea Maritimă în grad de Comandor” pentru Pavilionul Navei Şcoală Mircea. Decretul a fost semnat şi publicat

15 Aug 2019 834

Programul complet de Ziua Marinei, la Constanţa. Spectacol pe mare, în aer şi la sol

15 Aug 2019 1763

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la festivităţile Zilei Marinei de la Constanţa

14 Aug 2019 384

Întânire bilaterală Klaus Iohannis-Donald Trump. Se va discuta despre securitatea Mării Negre

13 Aug 2019 407

Din 10 august, PNL începe campania de strângere de semnături pentru prezidenţiale

09 Aug 2019 463

Klaus Iohannis a semnat trei decrete

07 Aug 2019 519

Klaus Iohannis îl va vizita pe Donald Trump la Casa Albă

06 Aug 2019 668

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Doi procurori ies la pensie

06 Aug 2019 376

PNL va strange semnături pentru candidatura lui Iohannis la prezidenţiale

06 Aug 2019 327

Decret semnat de preşedinte Valer-Daniel Breaz îi ia locul Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei

05 Aug 2019 367

Decrete de decorare semnate astăzi de Klaus Iohannis

01 Aug 2019 481

Judecători pensionaţi prin decret semnat de Preşedintele Klaus Iohannis

31 Jul 2019 542