Ce se întâmplă în 2014 cu poliţa RCA

Marile companii de reasigurare sunt speriate de situaţia pieţei RCA din România. Nume grele au renunţat deja să mai coteze în ţara noastră, motiv pentru care costul riscului creşte

Costul reasigurărilor creşte constant în ultima vreme în România, iar acest lucru se va vedea şi în preţurile plătite de cetăţeni pentru asigurări. Efectul va fi probabil mai puternic resimţit pe piaţa RCA, acolo unde societăţile au operat deja scumpiri, uneori substanţiale, faţă de anul precedent. Concret, după primele nouă luni din 2013, asigurătorii plătiseră pentru reasigurări cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, raportat la primele brute subcrise. Segmentul RCA ocupă cea mai importantă pondere în total, cu o valoare a primelor cedate de peste 536 de milioane de lei sau 30% din totalul subscrierilor.


Pe această zonă, costul reasigurării a crescut chiar cu mai mult decât media de 30%. „ Când se uită la piaţa RCA din România, compania de reasigurare vede o piaţă cu daune în creştere, cu sume uriaşe  acordate de instanţe pentru vătămări corporale şi daune morale, cu unele societăţi care parctică preţuri de dumping şi care au probleme cu achitarea daunelor. Şi atunci ce face reasigurătorul? Se gândeşte de două ori înainte de a cota în România şi, dacă o mai face, pretinde costuri mai mari. După cum au mers lucrurile cu reasigurătorii, în mod sigur în 2014 vom vedea creşteri şi pe primele aferente RCA“, spune un director dintr-o importantă societate de asigurări din România.

Potrivit acestuia, principala caracteristică a pieţei asigurărilor din ţara noastră este imprevizibilitatea. „Este foarte greu şi pentru reasigurători să evalueze exact situaţia din România, o piaţă  încă imatură şi instabilă. Tocmai de aceea este important să construieşti o relaţie pe termen lung cu reasigurătorul. Până la urmă, totul se stabileşte la un pahar de vorbă, faţă în faţă cu reprezentantul firmei reasigurătoare“, explică directorul.

Nume mari au plecat deja din România,  printre ele Munich Re şi Scor Re, doi giganţi din reasigurare. „Un astfel de mesaj este unul dur dat pieţei, din două motive: creşte preţul reasigurării, fapt care înseamnă, implicit, mai devreme sau mai târziu, creşterea preţului poliţei. Dacă va continua acest ritm, în câţiva ani vom putea asista la nişte creşteri fantastice la primele RCA“, spunea Mădălin Roşu, directorul diviziei daune de la Generali, cu ocazia retragerii Scor Re de pe piaţa locală.

Între timp, compania Generali a făcut un foarte mare pas înapoi în privinţa subscrierii RCA, având ca motiv tocmai creşterea substanţială a daunelor plătite în comparaţie cu preţurile scăzute, pe care piaţa te obligă să le menţii.
 
Sursa: Capital.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

FOTO+VIDEO Accident groaznic pe podul de la Ovidiu! Pastilă amară pentru compania de asigurări! Decizie definitivă

15 Oct 2023 9591

Două autoturisme ale ANPC de la Constanța au poliță de asigurare la City Insurance

12 May 2022 1661

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Euroins Insurance Group AD preia Ergo Asigurari de Viata SA și Ergo Asigurări

27 Jun 2019 1957

Consiliul Concurenţei a luat la inspectat piaţa serviciilor de întreţinere a autoturismelor

16 Apr 2019 1982

Trei companii, selectate de CN APM Constanța pentru prestarea serviciilor de transport aerian de persoane (document)

11 Dec 2018 3738

Consiliul Concurenţei a sancţionat UNSAR şi 9 societăţi de asigurare. Amenzi de 53 de milioane de euro

04 Dec 2018 1822

Milionarul Ilie Carabulea, la DNA

23 Feb 2016 1813

Comunicat de presa - Coface lanseaza CofaNet Policy Master

27 Oct 2015 1407

Lansare TradeLiner Coface isi modernizeaza oferta de asigurari de credit pentru companiile de dimensiuni medii de pe piata

15 Jun 2015 1172

Controversatele poliţe RCA Cât va plăti un şofer de până în 25 de ani pentru asigurarea maşinii

02 Jan 2015 2426

Topul societăţilor de asigurare după banii încasaţi

28 Sep 2014 1818

Serbia devine piata cu numarul 98 pentru oferta de Asigurare de Credit Coface

29 Jul 2014 1227