Stiri calde

CLM aprobă rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului RADET pentru subvenționarea energiei termice (galerie foto)

 În aceste momente se desfăşoară şedinţă de îndată a Consiliului local al municipiului Constanţa. Aceasta are loc în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa.  Pe ordinea de zi se regăsesc următoarele puncte:
 
Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2018; iniţiator: primar Decebal Făgădău
 
Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în perioada 01 octombrie 2018 - 30 aprilie 2019 în municipiul Constanța; iniţiator: primar Decebal Făgădău.
 
Conform raportului aferent primului punct de pe ordinea de zi, sunt rectificaţi 30 de milioane de lei din bugetul din acest an. Mai exact, vor fi luate sume de la Investiţii, Învăţământ – 1.502.000 lei, Autorităţi Publice şi Acţiuni Externe – 3.133.000 lei, Ordine publică şi siguranţă naţională – 43.000 lei, Asigurări şi asistenţă Socială – 956.000 lei, Cultură, Recreere şi Religie – 1.389.000 lei şi 120.000 lei, de la Protecţia Mediului – 7.800.000 lei şi 74.000 lei şi de la Transporturi – 135.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru a plăti o parte din datoria către Electrocentrale Constanţa.
 
Referitor la al doilea punct de pe ordinea de zi, se aprobă preţul de 193,47 lei /mwh, respectiv 225 cu TVA, iar subvenția este de 174,07/meu, respectiv  202,47 lei pe gcal. Prețurilor sunt valabile pentru perioada 01.10. 2018- 30.04. 2019.
 
 UPDATE
La şedinţa de marţi, prezenţi sunt 25 de consilieri prezenţi, 2 consilieri  de la PNL fiind absenţi.
În debutul şedinţei, primarul Decebal Făgădău a ţinut să facă câteva precizări cu privire la situaţia apei caldă din municipiu.

"Constanţa trece printr-un moment greu. Mă întreb şi eu de ce s-a întâmplat aşa. Ţinta sunt constănţenii, iar campania electorală a început mai devreme. Vreau să clarific nişte chestiuni: CET aparţine Ministerului Energiei, ei au în proprietate şi reţelele şi centralele de termoficare. RADET asigură doar distribuţia. Vreau să vă amintesc că începând cu 2010 au fost tăiate subvenţiile de către Guvern. Constanţa şi Bucureşti au probleme cu termia, mai sunt şi alte oraşe şi asta pentru că s-au promis subvcenţii care însă nu au mai venit. Statul s-a extras total tot timpul şi a lăsat în mâna autorităţiilor locale acest cartof fierbinte. Între timp, oamenii au început să se reorienteze şi au investit în centrale de apartament, iar ceilalţi au rămas camptivi în sistemul centralizat care seamănă asta cu cămătăria. În 2014, s-a născut o societatea care părea moartă încă de la înfiinţare - Electrocentrale Constanţa. RADET şi primăria a atacat în instanţă actul de divitare al ELCEN întrucât nu cunoaştem datoriile istorice ale vechii societăţi. De atunci plătim factura curentă şi ceva plus pentru a scădea şi parte din datorii, dar Electrocentrale în loc să procedeze la soldul iniţial astfel încât ei ajung în fiecare lună să factireze atât consumul de energie termică cât şi penalităţi. Practic ce plătim noi ei încasează penalităţi", a punctat edilul Constanţei.

"Factura rămâne şi ne execută cu ea. De aceea avem zeci de litigii cu ei. RADET a început să recupereze datoriile de la asociaţii şi aici există litigii. Sunt mulţi preşedinţi de asociaţii care au delapidat bugetele asociaţiilor. Vreau să le spun constănţenilor că nu există o obligativitate de acordare a subvenţiilor, numai că noi astăzi suntem obligaţi să plătim această subvenţie ca situaţia să revină la normal. CLM şi primăria sunt sub presiune, iar singura speranţă este bugetul local. 21 de milioane de lei au asociaţiile datorii la RADET", a mai spus primarul.

"Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta într-o cheie politică. După revizie nu au mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client - RADET", a adăugat Decebal Făgădău.

"Până în acest moment nu s-au găsit soluţii de către cei de la CET, căci din iunie facem adrese. Ministrul Energiei mi-a spus ieri că şi-a făcut datoria faţă de noi că a organizat patru întâlniri. Vă propun să rectificăm bugetul local! Facem un sacrificiu pentru a trăi măcar o lună, o lună şi jumătate", a subliniat primarul.

"Ajungem să subvenţionăm 48% din gigacalorie. Este o soluţie de moment pentru a reporni de îndată sistemul pentru populaţie, iar toată lumea înjură primarul, Consiliul Local şi RADET, mai puţin principalul vinovat, adică Ministerul Energiei. Cei de la Electrocentrale fac politică în ultimele zile. Nu au bani să asigure apa caldă constănţenilor. Am discutat cu ministrul finanţelor (n.r. Eugen Teodorovici) şi vreau să îi mulţumesc public. Mâine ne întâlnim din nou să găsim o soluţie pe termen mediu şi lung. Varianta este să preluăm CET-ul să îl unificăm cu RADET şi să facem o companie nouă. Altă soluţie nu văd. Propunerea de rectificare de astăzi nu rămâne fără urmări. Trebuie să îi acoperim. Sper să nu majorăm taxele şi impozitele locale pentru a acoperi acest deficit", a spus Făgădău.


De asemenea, Decebal Făgădău a ţinut să transmită şi câteva cuvinte celor care au "intrat în campanie mai devreme".

"Pentru cei care au intrat în campanie mai devreme, am un mesaj: nu scăpaţi de mine! Voi lupta pentru constănţeni. Termica şi apa caldă nu are culoare politică. Invit specialiştii în energie să se alăture efortului nostru şi reprezentanţilor partidelor din CLM", a spus edilul.


Grupul PNL a dorit să comenteze despre situaţia. Ei susţin că situaţia este cunoscută de doi ani de zile şi că atât CET, cât şi RADET, ar fi trebui să discute astfel încât să nu se ajungă aici. "Noi nu căutăm vinovat, ci soluţii", au spus ei. PNL va depune un proiect prin care îl vor mandata pe primar să schimbe conducerea RADET.

Romeo Rezeanu, consilier local, propune transformarea punctelor termice în centrale pe gaze. Făgădău a spus că acceptă orice propunere şi că este deschis la orice soluţie pentru RADET. "Nu privesc cu răzbunare, dar trebuie rezolvată situaţia", a spus edilul Constanţei. El a mai adăugat faptul că programul investional s-a oprit din lipsă de fonduri. "Avem 60.000 de consumatori în sistemul centralizat, iar la Constanţa durează să îşi iei un racord la gaz un an şi jumătate. În plus, oamenii se reclamă între ei. Trebuie să facem acest grup de lucru, trebuie să vedem ce este de făcut şi cu situaţiile în care pe o scară de bloc mai sunt doar doi abonaţi la RADET. Trebuie să ne gândim cu ce soluţie mergem la Minsiterul Finanţelor", a spus Decebal Făgădău.

În cursul zilei de miercuri, de la ora 17:00, va fi organizată întâlnirea grupului de lucru interministerial.

"Trebuie să găsim soluţii până la sfârşitul anului, dacă nu, voi propune măsuri drastice", a exclamat primarul Constanţei.


Ambele proiecte de pe ordinea de zi au fost votate.
Mai mult, PNL a depus proiectul pentru mandatarea primarului Constanţei pentru schimbarea conducerii RADET.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Finanțelor Publice susține că în 2019 va fi un buget de stat record, iar anul viitor va fi unul al investiţiilor

11 Dec 2018 191

Plenul Senatului a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit valoarea bugetului instituţiei pe anul 2019

10 Dec 2018 189

Prim-ministrul Dăncilă „În CExN al PSD s-a discutat şi despre înfiinţarea unui fond de investiţii locale care să fie prins în proiectul de buget pentru 2019“

10 Dec 2018 297

Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

10 Dec 2018 179

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte luni

10 Dec 2018 191

Bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale suplimentat din Fondul de rezervă al Guvernului pentru anul 2018

08 Dec 2018 280

Primăria Constanţa, peste trei milioane de lei puse la bătaie pentru câinii fără stăpân. Se caută medici veterinari şi hingheri

08 Dec 2018 513

Primăria Municipiului Constanţa angajează casier

07 Dec 2018 736

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici „Proiectul de buget urmează să fie transmis în Parlament spre dezbatere în prima parte a lunii decembrie“

27 Nov 2018 230

A fost convocată AGA Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa

26 Nov 2018 605

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Care sunt ministerele care pierd cei mai mulţi bani

23 Nov 2018 272

Tu decizi pentru Constanţa! Un proiect al USR şi PNL de promovare la nivelul oraşului a conceptului de buget participativ

23 Nov 2018 697

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an. Ce ministere vor primi bani în plus

21 Nov 2018 269

CEx al PSD. Decizii de ultimă oră! Ce miniştrii noi sunt propuşi

19 Nov 2018 538

Primăria Comunei Gârliciu, judeţul Constanţa organizează concurs de recrutare

11 Nov 2018 274

Viorica Dăncilă, întrevedere cu comisarul european pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger

30 Oct 2018 215

Primăria Comunei Cuza Vodă organizează concurs de recrutare

11 Oct 2018 346

Ministerul Dezvoltării Regionale suplimentează bugetul pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (document)

05 Oct 2018 395

Legea offshore pe ordinea de zi în comisiile de specialitate

02 Oct 2018 470

Statul şi primăriile vor da mai mulţi bani pentru unităţile de asistenţă medico-socială. Iată proiectul Ministerului Sănătăţii! (document)

27 Sep 2018 774

Klaus Iohannis faţă în faţă cu premierul Slovaciei, Peter Pellegrini. Află cine mai participă

11 Sep 2018 381

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat, publicată în Monitorul Oficial

07 Sep 2018 370

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 1184

Guvernul a aprobat demararea proiectului „'E-cultura Biblioteca digitală a României'

05 Sep 2018 341

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici „Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei“

04 Sep 2018 721

Siegfried Mureşan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul UE pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

01 Sep 2018 731

Eugen Teodorovici - "Spitalul Regional de la Constanţa va fi gata până în anul 2023"

29 Aug 2018 510

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc lansează programul "Litoralul pentru toţi". Cât îi costă pe turişti o săptămână la mare

28 Aug 2018 539

Proiecte pentru „Festivalul etniilor dobrogene - Ziua Dobrogei“. Până când se pot depune

27 Aug 2018 842

Astăzi se votează rectificarea de buget a judeţului Constanţa. De unde a decis Ţuţuianu să taie? (document)

22 Aug 2018 960

Primăria Comunei Limanu, Judeţul Constanţa scoate la concurs mai multe posuri vacante. Ce condiții trebuie îndeplinite

08 Aug 2018 802

Klaus Iohannis salută angajamentul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea și apărarea europeană

03 Aug 2018 491

Primăria Săcele angajează! Iată condiţiile de aplicare la post

03 Aug 2018 391

Rectificarea bugetară. Guvernul a redus bugetul mai multor instituții. Printre acestea și Administrația Prezidențială

02 Aug 2018 450

Întrevederea dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă și comisarul european pentru Buget și Resurse Umane

10 Jul 2018 350

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, vizită de lucru la Bruxelles

09 Jul 2018 499

Guvernul a adoptat o schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice

13 Jun 2018 489

Europarlamentarul Mircea Diaconu lansează la Constanţa, pe faleza cazinoului, proiectul „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc"

09 Jun 2018 998

Ultimă oră! Guvernul PSD-ALDE anunță suspendarea contribuțiilor la Pilonul II

20 May 2018 5507

Start-Up Nation din acest an va avea un buget de 2 miliarde de lei. 10.000 de proiecte ar putea fi finanţate

20 May 2018 492

Guvernul pregăteşte introducerea unei cereri pentru păstrarea calităţii de contributor PNL demarează o campanie de informare şi strângere de semnături pentru susţinerea Pilonului II de pensii

18 May 2018 982

Declarațiile lui Liviu Dragnea după discursul președintelui - ”Mi se pare grav că președintele transmite informații neadevărate pentru a induce o stare de teamă”

07 May 2018 617

Fondurile europene, condiţionate de respectarea statului de drept Huţucă (PNL) - „România va pierde miliarde de euro, deoarece PSD şi ALDE sunt disperate să controleze Justiţia!“

03 May 2018 1188

Constanţa. Cât va scoate din buget municipalitatea pentru uniformele Poliţiei Locale

30 Apr 2018 1142

Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, modificată. Ce spune deputatul Bogdan Huțucă

25 Apr 2018 1780

Revista presei locale

25 Apr 2018 899

Festivalul Berii, desfăşurat în perioada 28 aprilie - 1 mai la Pavilionul Expoziţional, bugetat cu peste 100.000 de euro!

22 Apr 2018 1872

Bogdan Huţucă susține că schimbările propuse de PSD la pilonul II de pensii reprezintă o creştere mascată de taxe.

19 Apr 2018 607

Alţi bani, altă distracţie la Constanţa! Două milioane de lei pentru Festivalul Verii 2018 şi Festivalul Internaţional de Teatru Independent!

17 Apr 2018 1359

Oficial de la Ministerul Educației. Câte locuri finanțate de la bugetul de stat sunt alocate pentru universitățile din Constanța (document)

11 Apr 2018 1258