Stiri calde

CLM aprobă rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului RADET pentru subvenționarea energiei termice (galerie foto)

 În aceste momente se desfăşoară şedinţă de îndată a Consiliului local al municipiului Constanţa. Aceasta are loc în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa.  Pe ordinea de zi se regăsesc următoarele puncte:
 
Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2018; iniţiator: primar Decebal Făgădău
 
Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în perioada 01 octombrie 2018 - 30 aprilie 2019 în municipiul Constanța; iniţiator: primar Decebal Făgădău.
 
Conform raportului aferent primului punct de pe ordinea de zi, sunt rectificaţi 30 de milioane de lei din bugetul din acest an. Mai exact, vor fi luate sume de la Investiţii, Învăţământ – 1.502.000 lei, Autorităţi Publice şi Acţiuni Externe – 3.133.000 lei, Ordine publică şi siguranţă naţională – 43.000 lei, Asigurări şi asistenţă Socială – 956.000 lei, Cultură, Recreere şi Religie – 1.389.000 lei şi 120.000 lei, de la Protecţia Mediului – 7.800.000 lei şi 74.000 lei şi de la Transporturi – 135.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru a plăti o parte din datoria către Electrocentrale Constanţa.
 
Referitor la al doilea punct de pe ordinea de zi, se aprobă preţul de 193,47 lei /mwh, respectiv 225 cu TVA, iar subvenția este de 174,07/meu, respectiv  202,47 lei pe gcal. Prețurilor sunt valabile pentru perioada 01.10. 2018- 30.04. 2019.
 
 UPDATE
La şedinţa de marţi, prezenţi sunt 25 de consilieri prezenţi, 2 consilieri  de la PNL fiind absenţi.
În debutul şedinţei, primarul Decebal Făgădău a ţinut să facă câteva precizări cu privire la situaţia apei caldă din municipiu.

"Constanţa trece printr-un moment greu. Mă întreb şi eu de ce s-a întâmplat aşa. Ţinta sunt constănţenii, iar campania electorală a început mai devreme. Vreau să clarific nişte chestiuni: CET aparţine Ministerului Energiei, ei au în proprietate şi reţelele şi centralele de termoficare. RADET asigură doar distribuţia. Vreau să vă amintesc că începând cu 2010 au fost tăiate subvenţiile de către Guvern. Constanţa şi Bucureşti au probleme cu termia, mai sunt şi alte oraşe şi asta pentru că s-au promis subvcenţii care însă nu au mai venit. Statul s-a extras total tot timpul şi a lăsat în mâna autorităţiilor locale acest cartof fierbinte. Între timp, oamenii au început să se reorienteze şi au investit în centrale de apartament, iar ceilalţi au rămas camptivi în sistemul centralizat care seamănă asta cu cămătăria. În 2014, s-a născut o societatea care părea moartă încă de la înfiinţare - Electrocentrale Constanţa. RADET şi primăria a atacat în instanţă actul de divitare al ELCEN întrucât nu cunoaştem datoriile istorice ale vechii societăţi. De atunci plătim factura curentă şi ceva plus pentru a scădea şi parte din datorii, dar Electrocentrale în loc să procedeze la soldul iniţial astfel încât ei ajung în fiecare lună să factireze atât consumul de energie termică cât şi penalităţi. Practic ce plătim noi ei încasează penalităţi", a punctat edilul Constanţei.

"Factura rămâne şi ne execută cu ea. De aceea avem zeci de litigii cu ei. RADET a început să recupereze datoriile de la asociaţii şi aici există litigii. Sunt mulţi preşedinţi de asociaţii care au delapidat bugetele asociaţiilor. Vreau să le spun constănţenilor că nu există o obligativitate de acordare a subvenţiilor, numai că noi astăzi suntem obligaţi să plătim această subvenţie ca situaţia să revină la normal. CLM şi primăria sunt sub presiune, iar singura speranţă este bugetul local. 21 de milioane de lei au asociaţiile datorii la RADET", a mai spus primarul.

"Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta într-o cheie politică. După revizie nu au mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client - RADET", a adăugat Decebal Făgădău.

"Până în acest moment nu s-au găsit soluţii de către cei de la CET, căci din iunie facem adrese. Ministrul Energiei mi-a spus ieri că şi-a făcut datoria faţă de noi că a organizat patru întâlniri. Vă propun să rectificăm bugetul local! Facem un sacrificiu pentru a trăi măcar o lună, o lună şi jumătate", a subliniat primarul.

"Ajungem să subvenţionăm 48% din gigacalorie. Este o soluţie de moment pentru a reporni de îndată sistemul pentru populaţie, iar toată lumea înjură primarul, Consiliul Local şi RADET, mai puţin principalul vinovat, adică Ministerul Energiei. Cei de la Electrocentrale fac politică în ultimele zile. Nu au bani să asigure apa caldă constănţenilor. Am discutat cu ministrul finanţelor (n.r. Eugen Teodorovici) şi vreau să îi mulţumesc public. Mâine ne întâlnim din nou să găsim o soluţie pe termen mediu şi lung. Varianta este să preluăm CET-ul să îl unificăm cu RADET şi să facem o companie nouă. Altă soluţie nu văd. Propunerea de rectificare de astăzi nu rămâne fără urmări. Trebuie să îi acoperim. Sper să nu majorăm taxele şi impozitele locale pentru a acoperi acest deficit", a spus Făgădău.


De asemenea, Decebal Făgădău a ţinut să transmită şi câteva cuvinte celor care au "intrat în campanie mai devreme".

"Pentru cei care au intrat în campanie mai devreme, am un mesaj: nu scăpaţi de mine! Voi lupta pentru constănţeni. Termica şi apa caldă nu are culoare politică. Invit specialiştii în energie să se alăture efortului nostru şi reprezentanţilor partidelor din CLM", a spus edilul.


Grupul PNL a dorit să comenteze despre situaţia. Ei susţin că situaţia este cunoscută de doi ani de zile şi că atât CET, cât şi RADET, ar fi trebui să discute astfel încât să nu se ajungă aici. "Noi nu căutăm vinovat, ci soluţii", au spus ei. PNL va depune un proiect prin care îl vor mandata pe primar să schimbe conducerea RADET.

Romeo Rezeanu, consilier local, propune transformarea punctelor termice în centrale pe gaze. Făgădău a spus că acceptă orice propunere şi că este deschis la orice soluţie pentru RADET. "Nu privesc cu răzbunare, dar trebuie rezolvată situaţia", a spus edilul Constanţei. El a mai adăugat faptul că programul investional s-a oprit din lipsă de fonduri. "Avem 60.000 de consumatori în sistemul centralizat, iar la Constanţa durează să îşi iei un racord la gaz un an şi jumătate. În plus, oamenii se reclamă între ei. Trebuie să facem acest grup de lucru, trebuie să vedem ce este de făcut şi cu situaţiile în care pe o scară de bloc mai sunt doar doi abonaţi la RADET. Trebuie să ne gândim cu ce soluţie mergem la Minsiterul Finanţelor", a spus Decebal Făgădău.

În cursul zilei de miercuri, de la ora 17:00, va fi organizată întâlnirea grupului de lucru interministerial.

"Trebuie să găsim soluţii până la sfârşitul anului, dacă nu, voi propune măsuri drastice", a exclamat primarul Constanţei.


Ambele proiecte de pe ordinea de zi au fost votate.
Mai mult, PNL a depus proiectul pentru mandatarea primarului Constanţei pentru schimbarea conducerii RADET.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorul este nemulţumit de cum arată bugetul oraşului Vergil Chiţac - Cine conduce Constanţa? Întâmplarea!

27 Apr 2019 714

Prim-vicepreşedintele PNL, despre „bugetul de înmormântare a Constanţei“

27 Apr 2019 912

S-a aprobat. Taxe mai mari pentru constănţeni. Cu cât vor creşte, de ce şi de când (galerie foto)

26 Apr 2019 1828

Consilierii locali municipali PNL nu vor vota bugetul Constanţei. Nici majorările de taxe şi impozite

25 Apr 2019 760

Primarii, somaţi să înapoieze banii primiţi de la Guvern Municipiul Constanţa pierde trei milioane de euro din buget

24 Apr 2019 1999

Deviza primarului din Eforie. "Șerban la ban trage!"

21 Apr 2019 1736

Huţucă (PNL) - „Făgădău a îngheţat toate angajările în administraţia publică locală, dar, şi mai grav, a tăiat bani de investiţii, şi aşa puţine şi nesemnificative!“

20 Apr 2019 784

Consilierii au aprobat bugetul judeţului şi pe cele ale instituţiilor subordonate Horia Ţuţuianu a anunţat că 2019 va fi un an al investiţiilor în sănătate

20 Apr 2019 834

Revista presei locale

19 Apr 2019 496

Primăria Comunei Cuza Vodă, județul Constanța, angajează inspector

17 Apr 2019 447

Criză fără precedent în bugetul municipiului Constanţa pentru 2019! Cheltuielile cu salariile au crescut cu 40%. S-au tăiat banii regiilor. Primăria îşi propune să vândă cât mai multe terenuri

17 Apr 2019 2212

Editorial Făgădău, ignorat de „superprimăriţa“ Marcela! Când vor fi schimbaţi directorii lui Mazăre?

13 Apr 2019 2268

Cum este fundamentat bugetul judeţului Constanţa pentru 2019 şi cum s-au împărţit banii (document)

13 Apr 2019 1420

Cu o lună înainte de sărbătoarea oraşului Primăria Constanţa habar nu are de ce buget este nevoie pentru organizarea evenimentului

12 Apr 2019 732

Săli de sport inexistente, improvizate sau subdimensionate Peste 17.000 de elevi din 26 de şcoli şi licee din municipiul Constanţa, condamnaţi de autorităţi (galerie foto + document)

12 Apr 2019 1666