Stiri calde

Conferinţă Junker-Iohannis "Suntem bine pregătiţi pentru o perioadă dificilă, dar interesantă"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că preşedinţia Consiliului UE reprezintă un moment de importanţă deosebită care va rămâne în istoria României, arătând că ţara noastră este bine pregătită pentru acest mandat.

"Asistăm la un moment de importanţă deosebită care va rămâne în istoria ţării noastre - lansarea primei preşedinţii la Consiliul UE. (...) Am discutat, în cadrul dezbaterilor strategice la Consiliul European, problemele europene de foarte multe ori şi cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesantă şi, credem, cu rezultate pe care o începem acum", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a menţionat că discuţiile s-au concentrat pe dosare importante din agenda europeană, dar şi pe abordări generale extrem de importante pentru perioada următoare.

"Am discutat astăzi despre Brexit, bugetul multianual, migraţie, securitate europeană şi cum vom face să construim o agendă optimistă realistă şi credibilă pentru perioada următoare", a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, CE este un partener vital, important şi cu care România are un dialog foarte bun.

"Împărtăşim obiectivul unei Europe mai puternice, mai unite, mai eficiente şi aici vorbim atât în plan intern, în interiorul Uniunii, cât şi în plan extern. Acesta va fi şi obiectivul către care vor fi orientate eforturile noastre pe durata următoarelor şase luni", a afirmat Iohannis.

În ceea ce priveşte Brexit, el a arătat că se doreşte o retragere ordonată a Marii Britanii din UE.

"Sperăm că aşa se va întâmpla", a adăugat Iohannis.

El a menţionat că eforturile vor fi concentrate şi pe facilitarea adoptării măsurilor propuse de Comisia Europeană, pentru a exista asigurări că UE este pregătită în mod corespunzător pentru retragerea Marii Britanii în orice scenariu.

Şeful statului a precizat că în ceea ce priveşte bugetul UE se va urmări obţinerea unor rezultate consensuale, echilibrate şi adaptate realităţilor.

"În cadrul negocierilor pe care le vom avea în următoarele şase luni, vom urmări obţinerea unor rezultate consensuale, echilibrate şi adaptate realităţilor pe care cetăţenii din întreaga Europă le percep zilnic. Preşedinţia română a Consiliului UE va fi pe deplin angajată în acest proces în conformitate cu obiectivul pe care l-a stabilit ultimul Consiliu European, respectiv atingerea unui acord politic până la sfârşitul anului 2019", a explicat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, gestionarea migraţiei rămâne un domeniu care necesită întreaga atenţie.

"Noi am înţeles că se aşteaptă de la noi să fim implicaţi în discuţii, să căutăm împreună cu partenerii cele mai bune soluţii", a completat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că summitul de la Sibiu din 9 mai va constitui un reper pentru preşedinţia României la Consiliul UE, dar şi pentru Uniunea Europeană în ansamblu, ţinând cont de rolul său în pregătirea viitoarelor priorităţi şi abordărilor strategice pentru perioada de după alegerile europarlamentare.

"Am discutat aceste chestiuni, am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu această ocazie cu privire la viitorul proiectului european trebuie să aibă o bază consensuală şi să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni", a declarat Iohannis.

El a arătat că este foarte angajat în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului UE.

"Ştiu că toată lumea de la noi este foarte angajată şi hotărâtă să ne prezentăm bine, foarte bine, să obţinem ceea ce ne propunem, finalizarea multor dosare care sunt în lucru, elaborarea unei strategii viabile, credibile pentru viitorul UE", a evidenţiat Klaus Iohannis.

Sursă: Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se întâmplă din nou. Cum a fost surprins președintele Klaus Iohannis

19 Jan 2019 556

S-a stabilit data începerii procesului MApN – Iohannis legat de prelungirea mandatului șefului Armatei

18 Jan 2019 260

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu şi cel al lui Mircea Drăghici

17 Jan 2019 263

Președintele Klaus Iohannis Propunerile de numire în funcțiile de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate

17 Jan 2019 245

Legea privind trecerea orașului Băneasa, județul Constanța, la rangul de comună, promulgată de președintele României

17 Jan 2019 596

Decrete de decorare semnate de președintele Iohannis. Un militar a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace, pentru militari

16 Jan 2019 1310

Reacția lui Klaus Iohannis cu privire la decizia CNA de suspendare a emisiei postului Realitatea TV

16 Jan 2019 428

Precizările lui Tudorel Toader, cu privire la recursul compensatoriu

16 Jan 2019 383

Ce decrete a semnat astăzi Preşedintele României, Klaus Iohannis

16 Jan 2019 235

Preşedintele Klaus Iohannis susține că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul privind Brexit-ul

16 Jan 2019 224

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului găsirea de soluții la legea recursului compensatoriu

16 Jan 2019 192

Klaus Iohannis "Să dăm culturii în acest an o acţiune concertată, coerentă, în favoarea lecturii şi a cărţii"

15 Jan 2019 197

Preşedintele Sloveniei, primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni

15 Jan 2019 213

Lia Olguţa Vasilescu susține că social-democraţii se aşteptau ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze din nou să o numească ministru

14 Jan 2019 229

Ce spune președintele Iohannis despre contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării

14 Jan 2019 293