Contribuția la asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri - opțională

 
Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a anunțat, astăzi, în cadrul conferinței TaxEU, că MFP va modifica prevederile din Codul Fiscal care obligă persoanele fără venituri să plătească o contribuție la sistemul public de sănătate, iar această contribuție va deveni opțională.
 
"Lucrăm în acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o soluție de asigurare opțională, pentru că să nu uităm că nu vorbim de impozitare, ci de o plată pentru contribuția la asigurări de sănătate, ceea ce implică asigurarea în sistemul public de sănătate. Nu este un impozit, ci este o asigurare", a afirmat Biriș.
 
Întrebat dacă se va menține salariul minim ca bază de calcul, el a precizat că este necesar să existe o bază minimă. În prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuției la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimele șase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale.
 
Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial în 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuția la asigurările sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.
 
La începutul lunii ianuarie a acestui an, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, arăta că măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.
 
Aceasta a precizat, în 6 ianuarie, că a fost inițiată o discuție în Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CAS Constanța a finalizat sesiunea de contractare. Contracte cu peste 1000 de furnizori

30 Jun 2023 1929

Ministerul Sănătății, despre ajutoarele în tratarea COVID-19 Există promisiuni de sprijin din partea altor state

15 Oct 2021 1139

Ministerului Sănătății Fonduri suplimentare pentru vaccinarea copiilor de 14 ani și a gravidelor

14 Oct 2021 2170

Județul Constanța Direcția de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa derulează o campanie de vaccinare cu echipe mobile

28 Apr 2021 1539

Este Ziua Naţională a Ambulanţei din România. SAJ Constanța „Acestă zi este sărbătorită prin muncă, este o perioadă grea, dar încercăm să ne descurcăm“

28 Jul 2020 1692

Câţi bani trebuie să scoată din buzunar zilierii pentru asigurarea de sănătate

03 May 2019 1764

Contracte încheiate de CAS Constanța în anul 2018 cu furnizorii de servicii medicale. Detalii

20 Dec 2018 2086

Directorul general al CAS Constanţa, George Cristescu, la bilanţ „Prioritatea lui 2018 a constituit-o contractarea serviciilor medicale“

20 Dec 2018 2727

Poliţiştii răniţi în afara programului vor fi despăgubiţi! 10.000 euro pentru invaliditate de gradul I, 8.000 euro pentru invaliditate de gradul II şi 6.000 euro pentru invaliditate de gradul III

14 Sep 2018 4317

Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene asigurarea unor standarde mai bune de îngrijire si tratament pentru bolnavii de cancer

11 Nov 2015 1781

Rețeaua de sănătate Regina Maria își consolidează prezența în Constanta. Anunță deschiderea unui Centru pentru Sănătatea Femeii și a Copilului

27 Nov 2014 3218