Credeţi că avem preţuri mari la carburanţi? Să vedeţi când ajunge benzina la 9 lei/litru

Preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 200 de dolari, de la 110 cât este în prezent, dacă izbucneşte războiul în Iran, a declarat Constantin Tampiza, consilier al preşedintelui Lukoil în România.

"Dacă izbucneşte războiul în Iran, petrolul poate ajunge şi la 200 de dolari pe baril. Consecinţele ar fi grave: recesiune mondială trei-patru ani, iar benzina în România ar ajunge la 9 lei/litru", a afirmat acesta. În plus, Tampiza vede, într-un scenariu pesimist, o scădere de 2-3% a PIB-ului României în acest an, în cazul agravării crizei din Europa şi a unor rezultate extrem de slabe ale agriculturii româneşti. 
 
Situaţia din Iran, decisivă

Dacă situaţia din Iran se agravează atât de rău încât dispare o producţie zilnică de 10 milioane de barili, şocul iniţial ar fi atât de mare încât preţul barilului ar putea sări şi de 400 dolari/barili, caz în care benzina ar putea sări de 10 lei/litru, spune Ionel Blănculescu, fostul preşedinte AVAB, care citează un studiu Forbes. "În cazul unor declaraţii din partea Iranului şi a oficialilor Uniunii Europene care ar spori tensiunile deja existente, barilul ar putea ajunge la 125 dolari/baril", a declarat acesta. Acesta ar fi doar o primă fază a creşterii preţului, a avertizat acesta. În cazul în care Uniunea Europeană stabileşte, la sfârşitul acestei luni, să impună embargo asupra Iranului, preţul va depăşi, cel mai probabil, pragul de 140 dolari/baril. Apoi, în faza a treia, dacă izbucneşte războiul şi dispar brusc cele 10 milioane de barili din producţia zilnică a Orientului Mijlociu, şocul va duce, pentru o perioadă scurtă de timp, la un preţ de 413 dolari/baril.
 
OPEC avertizează în legătură cu Iranul

Preţul la petrol ar creşte la aproape 200 de dolari/baril dacă strâmtoarea Ormuz ar fi blocată sau ar putea scădea la 50 de dolari/baril dacă situaţia economică mondială s-ar înrăutăţi semnificativ, a avertizat fostul preşedinte al OPEC-ului, Chakib Khelil, citat de Bloomberg. În această situaţie, ţările membre OPEC, printre care se numără şi Arabia Saudită, ar putea suplini o parte din petrol către ţările europene. Preţul petrolului a avut recent cel mai mare declin din ultima lună, după ce au apărut zvonuri potrivit cărora Uniunea Europeană ar putea amâna cu şase luni un eventual embargo asupra Iranului. Această amânare ar oferi timp ţărilor europene să găsească alternative la importurile din Iran. Contractele futures la petrol au scăzut cu 2,3% în această săptămână.  
Sursa: Capital 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 516

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 526

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 695

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 946

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1268

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1540

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 947

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 755

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 592

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 809

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 675

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 584

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 989

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 610

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 730