Stiri calde

DIICOT. Percheziţii în Constanţa, Tulcea şi alte judeţe, la persoane bănuite de şantaj şi înşelăciune prin metoda "Accidentul" (document)

La data de de 23.10.2018, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional constituit în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune, prin metoda „Acoperişul” şi au fost audiate un număr de 25 de persoane implicate în activitatea infracţională.  

În baza activităţilor desfăşurate până în prezent a rezultat că, în cursul lunii iulie 2017, conform metodei „ Acoperişul”, uzitată de către membrii comunităţii rromilor de origine maghiară din judeţele Cluj şi Mureş, s-a constituit o grupare infracțională organizată din care făceau parte inculpaţii Balazs Gabor, Arghirea Bot George Raimond şi Caluschi Radu, specializată în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și înșelăciune, care a acționat pe raza județelor Galați, București, Constanța, Ilfov, Călărași și Tulcea ce racola viitoarele victime de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor.

Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor.

   Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului. După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț.

   Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit iniţial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare.

   Astfel, membrii grupării au avut rolul de a identifica și contacta persoane în vederea executării unor lucrări de amenajări interioare de mică amploare, precum și de reparații la nivelul acoperișului. După ce inițial au refuzat să comunice un preț exact al lucrării sau au comunicat un preț avantajos (de o valoare semnificativ mai mică decât cel al pieței) și au reușit să atragă victimele la colaborare, liderii grupării au trimis echipe de muncitori (ceilalți membri ai grupării) la imobilele victimelor.

   Respectivele echipe de muncitori au procedat la deteriorarea imobilelor în cauză, iar ulterior, coordonatorii grupării au reluat legătura cu persoanele vătămate și le-au solicitat acestora sume mari de bani invocând diverse motive nereale.

   Gruparea infracțională în cauză a profitat de nevoia urgentă a victimelor de a finaliza lucrările și de asemenea i-au constrâns psihic pe aceștia să accepte prețul propus. În situația în care victimele au refuzat în continuare plătirea prețului cerut de grupare, membrii acesteia au recurs la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele de bani cerute.

   În sarcina inculpaţilor s-au reţinut următoarele:

   - începând cu luna iulie 2017, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, grup constituit în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune.

   - în perioada iulie 2017 - octombrie 2018, prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase, inculpaţii  au indus în eroare un număr de peste 8 persoane vătămate  cu ocazia contractării şi efectuării unor lucrări de construcţii la imobilele acestora – prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, respectiv faptul efectuării unor lucrări de reparaţii la acoperişurile imobilelor persoanelor vătămate, prin convenirea unui preţ, ce ulterior era modificat unilateral de inculpaţi, în sensul majorării acestuia, în mod injust, sub pretextul nerealizării corespunzătoare a lucrărilor şi necesităţii refacerii acestora - cauzând astfel un prejudiciu total în valoare de peste 119.460 lei şi 21.650 euro.

   - în perioada iulie 2017 – octombrie, membrii grupului infracţional au constrâns, prin crearea unei stări de temere, datorită unor ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul, un număr de peste 8 persoane vătămate, obţinând astfel, în mod injust, un folos patrimonial.

   Membrii grupului infracţional organizat sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de:

   - constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal;

   - înşelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal,

   - şantaj în formă continuată, prev. de art. 207 al. 1 şi 3 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal;

   toate cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal.

   În cauză s-a luat măsura reţinerii faţă de trei inculpaţi, alţi doi membri ai grupului infracţional s-au sustras urmăririi penale.

   În cursul zilei de 24.10.2018 cei trei inculpaţi vor prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive.

   Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

   Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale a Poliţiei mun. Bucureşti – Secţia 5 Poliţie,  Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale,  BCCO Braşov, SCCO Teleorman, BCCO Cluj şi IJJ Galaţi.

"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", menţionează procurorii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT CInci percheziții domiciliare pe raza judeţului Constanța și una pe raza municipiului Cluj

17 May 2019 350

Percheziții ale procurorilor DIICOT la persoane suspectate de contrabandă. Mai mulți suspecți au ajuns după gratii

16 May 2019 283

Numiri în funcția de procuror şef adjunct la DIICOT. Cine sunt cei care vor ocupa funcțiile în următorii trei ani

15 May 2019 392

Suspecți de trafic de droguri de risc și etnobotanice, reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor (galerie foto)

14 May 2019 348

DIICOT. Percheziţii la un grup infracțional specializat în proxenetism și spălare a banilor

14 May 2019 321

Percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți

13 May 2019 311

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor

10 May 2019 371

Intervenție de urgență a pompierilor ISU Dobrogea. Au fost chemați să intervină pe strada Pescarilor din Constanța

09 May 2019 382

Fost ministru în Guvernul României otrăvit cu mercur? Procurorii DIICOT au demarat o anchetă

09 May 2019 423

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor

09 May 2019 381

Captură impresionantă! DIICOT a descoperit sute de plante de cannabis în urma unor percheziţii

07 May 2019 329

DIICOT Bărbați, reținuți într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat și contrabandă calificată

06 May 2019 644

Județul Constanța Vamaioții, verificați de polițiștii antidrog. Ce au descoperit agenții

03 May 2019 1089

Suspecți de comiterea mai multor infracțiuni, trimiși în judecată de procurorii DIICOT. Ce au stabilit anchetatorii

25 Apr 2019 282

DIICOT Bărbat, reținut pentru trafic de droguri de mare risc. Ce au găsit anchetatorii în locuința acestuia

19 Apr 2019 480