#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada comunistă (galerie foto)


 
  • Perioada comunistă a reprezentat schimbarea a tot ceea ce era până atunci. O dată instalat sistemul comunist, oamenii au pierdut toate averile și pozițiile sociale și „au câștigat“ locuri de muncă în fabrici și uzine. 

Publicat cu ocazia Centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, lucrarea „Medgidia-100 de ani de istorie“ este un album-document ce ilustrează ultimul veac de existență al orașului din inima Dobrogei.
 


Cartea profesorului dr. Adrian Ilie face parte dintr-o serie mai largă de lucrări dedicate orașului natal și este scoasă în format bilingv, în limba română și engleză, având, în plus, argumente introductive traduse în franceză, germană și turcă.
 
Subintitulat „Oameni, locuri, fapte. Trecut și prezent“ volumul adună, în cele 200 de pagini, mărturii despre devenirea  Medgidiei, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, trecând prin perioada interbelică, perioada comunistă și cea postdecembristă.
 
Materialul ilustrativ bogat se poate constitui într-un instrument ştiinţific, dar şi într-o lucrare de popularizare a imaginilor, fotografiilor şi documentelor ce aparţin istoriei dobrogene şi istoriei Medgidiei.
 

Medgidia în perioada comunistă 

 
„Odată cu instaurarea regimului comunist în România în 1948, se va trece la o altă orânduire social. Proprietatea privată se va desfiinţa, iar proprietarii vor fi obligaţi să renunţe la acumulările de capital şi investiţiile pe care le aveau.

în acel an locuiau în Medgidia 6916 locuitori, iar la finalul lucrărilor Canalului Dunăre - Marea Neagră în 1953, se înregistrau 8681 locuitori. Densitatea populaţiei era de 90,32 loc/kmp.

În anul 1956 se înregistrau 17943 locuitori, acest spor migratoriu datorându-se lucrărilor la acest obiectiv îndrăzneţ, precum şi noilor investiţii după model sovietic.

Creşterea populaţiei va duce la înregistrarea a 40.281 de locuitori, în anul 1977, Medgidia înscriindu-se în categoria oraşelor mijlocii ca număr de locuitori, poziţie care se va menţine şi în anii următori, potrivit prognozelor demografice. După anul 1894 şi până în anul 1948, populaţia oraşului a crescut de 2,8 ori. Creşterea neînsemnată a populaţiei Medgidiei de la an la an se datorează slabei dezvoltări a funcţiei sale industriale din perioada la care ne referim.


După 1948 până în 1988 se înregistrează o creştere a populaţiei de şapte ori, dovedind practic o populare masivă în circa patru decenii. După preluarea puterii politice de către comunişti, situaţia foştilor industriaşi şi proprietari agricoli s-a înrăutăţit, având de suportat presiunile venite din partea noilor autorităţi.

Se hotăra mutarea oborului de vite la marginea oraşului, transportul produselor din carne, cu căruța zincată de la abator la hală, în condiţii de igienă, deschiderea a două restaurante, la gară şi în centul oraşului, în piaţă, unificarea celor două fabrici de sifoane, ce se aflau în proprietatea industriaşilor din perioada interbelică, Hillerin şi Petricu şi naţionalizarea unei mori.

Mica industrie lua avânt şi prin înfiinţarea cooperativei „Muncitorul“, ce producea încălţăminte, având 33 de membri, ce subscriau la înfiinţarea din martie 1949, cu 1000 lei capital fiecare. Lucrau 12 ucenici, coordonaţi de tehnicianul Vasile Sârbu. Cooperativa a evoluat de la o singură încăpere în care-şi desfăşura activitatea, la cinci încăperi. Un muncitor ajungea să primească un salariu de 20.000 lei/lună, ca urmare a vânzării produselor obţinute. O parte însemnată a acestei producţii era destinată lucrătorilor de la Canal.“
 
Descarcă gratuit volumul
„Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie
din Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța!

 
Sursa foto: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie

Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada interbelică (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia la începutul secolului al XX-lea (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1059

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3218

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3292

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2991

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3106

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3025

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3216

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3424

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2309

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 2035

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1918

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2201

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2143

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3591

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3417