Expoziţie de documente, la biblioteca I.N.Roman

Expoziţie de documente realizată de Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Judeţene Constanţa. Expoziţia omagiază creaţia avangardistă a lui Urmuz, la aniversarea a 130 de ani de la naşterea scriitorului. Responsabil de expoziţie: Ionel Alexe, bibliograf.

Pe numele din actul de naştere Dimitrie Dim Ionescu-Buzău, viitorul scriitor s-a născut la Curtea de Argeş. Tatăl său, medic în cadrul spitalului din localitate, era o persoană autoritară care şi-a apăsat cu putere preceptele şi voinţa asupra personalităţii fiului. Tânăr fiind, Dimitrie era „tăcut, dar cu explozii de voioşie când era printre ai săi.[…] În societate părea stăpânit de grele inhibiţii, era supus, nu încerca nicio revoltă, nici măcar verbală”.
Tot tatăl îi conduce primii paşi universitari, prin hotărârea de a urma medicina. Disecţiile se dovedesc visceral insuportabile pentru fiu, astfel că e nevoit să renunţe. Se înscrie la drept, iar după absolvirea facultăţii primeşte un post de judecător într-o comună din Argeş. Peregrinează ulterior prin magistraturi din Dobrogea (la Casimcea) şi Dâmboviţa.

„Împărţirea” dreptăţii nu îl atrage deloc, tânjeşte după viaţa artistică a Bucureştilor, după muzee, librării şi biblioteci, dar în special după concertele de la Ateneu. Când se iveşte ocazia unui post de grefier la Înalta Curte de Casaţie acceptă cu entuzias, deşi completarea dosarelor nu putea fi decât anostă şi istovitoare. Izbucneşte Marele Război, iar grefierul Dimitrescu-Buzău, mobilizat, cunoaşte toate mizeriile şi grozăviile lui. La întoarcerea de pe front se închide şi mai mult în sine şi descoperă acolo nestematul imaginaţiei literare. Începe să scrie, încet dar cu fervoare texte întru totul revoluţionare. Şi nu doar pentru literatura românească.

În 1922, după îndelungi rugăminţi, aşează pe biroul lui Tudor Arghezi, redactor la „Cugetul românesc”, câteva creaţii. „Vreau să-mi rezerv plăcerea de a te fi publicat eu întâi” îi scrisese Arghezi ardent, care îi găseşte şi minunatul nume literar: Urmuz . Lucrările apar în acel an în paginile revistei: „Pâlnia şi Stamate”, „Ismail şi Turnavitu” în numerele 2 şi 3, iar „După furtună” în numărul dublu 6-7. Cantitativ nu era mult, era însă uimitorul debut al avandardei literare româneşti.

Un an şi jumătate mai târziu, scriitorul se sinucide. Ziarul „Dimineaţa” din 25 noiembrie 1923 menţiona că trupul unui necunoscut, „binişor îmbrăcat”  a fost descoperit la şosea. „În mâna dreaptă se afla revolverul cu care şi-a răpus zilele printr-un glonţ, tras în partea stângă a pieptului, perforându-i inima şi ieşind apoi prin spate”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru marți, 30 aprilie 2024. Se întrezăresc călătorii pe distanțe scurte

30 Apr 2024 531

Expoziția „Constanța anilor '60, '70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice” a arhitectului Radu Cornescu poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 499

„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României

23 Apr 2024 461

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 358

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 394

A şasea ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2024 se deschide astăzi, 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 459

Muzeul Național de Istorie a României „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție

14 Apr 2024 622

Vernisajul expoziției „Aquamorfoze” a artistei Mihaela Craiu, la Casa Avramide din Tulcea

13 Apr 2024 473

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 414

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 981

Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150” de la Muzeul Național al Bucovinei, în pregătiri de deschidere

06 Apr 2024 505

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 426

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 666

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 418

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 530