Stiri calde

Grup infracțional internațional, specializat în trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, destructurat de polițiști

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat, în baza unui Ordin European de Anchetă, 3 percheziții domiciliare (2 în București și una în județul Ilfov) și au indisponibilizat 15 conturi bancare deschise în România.

Potrivit Poliției Române, activitățile s-au desfășurat pentru destructurarea unui grup infracțional internațional, specializat în trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. 
 
Liderul grupării, un cetățean finlandez, în vârstă de 61 de ani, a fost depistat de polițiștii români, la data de 26 martie 2019, pe teritoriul țării noastre. În baza mandatului european de arestare emis pe numele său, acesta a fost arestat și ulterior predat autorităților spaniole. 
 
În aceeași zi, polițiștii de combatere a criminalității organizate din cadrul Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane și Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată au mai pus în aplicare un ordin de indisponibilizare.
 
Astfel, a fost instituită măsura sechestrului asupra sumelor de bani (143.341 de euro și 23.240 de lei) existente în 15 de conturi bancare din România, pentru administrarea unor probe necesare în dosarul penal al autorităților judiciare spaniole.
 
În urma perchezițiilor efectuate în România, efectuate tot pe 26 martie, polițiștii au ridicat mai multe înscrisuri și copii ale unor înscrisuri ce ar fi fost folosite pentru facilitarea spălării banilor proveniți din activități de trafic de persoane și proxenetism.
 
Cooperare internațională
 
În anul 2016, autoritățile judiciare spaniole au demarat o investigație cu privire la activitatea infracțională a unor cetățeni finlandezi, bănuiți de trafic de persoane prin exploatare sexuală și spălare de bani.
 
La finalul anului 2016, pentru documentarea întregii activități infracționale a grupului, a fost încheiată o echipă comună de investigații, formată din autoritățile specializate din Spania, Estonia și Finlanda.
 
În plus, au fost efectuate investigații de către agenții de aplicare a legii din 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Finlanda, Estonia, Suedia, Bulgaria, Cipru, Malta, Suedia, Germania și Marea Britanie), precum și din 5 state terțe (China, Columbia, Panama, Federația Rusă și USA).
 
Cum acționa gruparea infracțională
 
Persoanele în cauză, 6 cetățeni de origine finlandeză și estoniană, ar fi exploatat sexual mai multe tinere de origine africană, prin intermediul unei platforme online.
 
Membrii grupării infracționale ar fi spălat banii proveniți din activitatea infracțională prin intermediul mai multor societăți comerciale și a conturilor bancare deschise în țări precum România, Finlanda, Estonia, Suedia, Bulgaria, Cipru, Malta, Suedia, Germania, Marea Britanie, China, Columbia, Panama, Rusia și Statele Unite ale Americii.
 
Rezultatele operațiunii la nivel internațional
 
În cadrul acțiunii desfășurate la nivel internațional, polițiștii au efectuat 17 percheziții domiciliare, fiind arestați 6 membri ai grupării.
 
De asemenea, a fost luată măsura aplicării sechestrului asupra sumelor de bani deținute de membrii grupării infracționale, în valoare de 1,5 milioane de euro, au fost confiscate bunuri (autoturisme, bijuterii), au fost ridicate probe digitale și au fost indisponibilizați 30.000 de euro.
 
Totodată, polițiștii au indisponibilizat un domeniu online și mai multe servere aflate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, platforme folosite pentru exploatarea sexuală a tinerelor.
 
Întreaga activitate de cooperare investigativă internațională s-a făcut prin intermediul EMPACT. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate, în perioada 2018-2021.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT Percheziții pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de minori și proxenetism

15 Oct 2019 274

Mai multe infracţiuni economice cercetate de Poliţia Română. Zeci de percheziții domiciliare

13 Oct 2019 298

DIICOT Percheziţii domiciliare într-un dosar penal de trafic de minori. Patru persoane, reţinute

11 Oct 2019 304

DIICOT Percheziţii domiciliare într-un dosar de trafic de persoane

09 Oct 2019 401

DIICOT Percheziţii într-un dosar de contrabandă. Mai mulţi inculpaţi, reţinuţi

09 Oct 2019 366

Percheziţii într-un dosar de furt calificat. Suspecţii ar fi sustras biciclete din Germania şi le-ar fi vândut în România

09 Oct 2019 318

Percheziţii în Capitală, într-un dosar de proxenetism şi pedofilie

09 Oct 2019 379

Percheziţii la persoane bănuite de infracțiuni economice. Peste 130 de suspecţi, conduşi la audieri

06 Oct 2019 397

Sute de polițiști, angrenați în percheziții pentru destructurarea grupărilor de criminalitate organizată

06 Oct 2019 321

Perchezitii cu sute de poliţişti, în Bucureşti, în aceste momente, pentru capturarea suspectului din atacul armat produs în Piaţa Constituţiei

04 Oct 2019 1029

Percheziţii domiciliare în județele Bistrița-Năsăud și Cluj. Trafic de droguri de risc

03 Oct 2019 460

Percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Călăraşi şi Brăila, într-un dosar de trafic de persoane şi proxenetism

03 Oct 2019 465

Percheziții la persoane bănuite de contrabandă cu tutun. Ce s-a descoperit

01 Oct 2019 483

Percheziții domiciliare, la persoane bănuite de contrabandă cu țigări, în județul Galați (galerie foto)

27 Sep 2019 410

Percheziţii la o firmă specializată în jocuri de noroc, care funcţiona şi pe raza judeţului Constanţa

25 Sep 2019 1443