Stiri calde

Guvernul a aprobat Memorandumul Ce măsuri se vor lua pentru reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei

 
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, Memorandumul cu tema: Măsuri pentru îmbunătățirea activității în punctele de trecere a frontierei, în scopul reducerii timpilor de așteptare.

România gestionează o parte importantă a frontierelor externe ale U.E., fapt ce implică asigurarea unui echilibru între efectuarea controalelor amănunțite și supravegherea frontierei, pe de o parte, și asigurarea fluenței traficului de pasageri și a mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei, pe de altă parte, explică Ministerul Afacerilor Interne.

În acest context, se impune luarea unor măsuri pentru asigurarea nivelului de securitate al frontierei, precum și a resurselor umane și materiale, a logisticii și a capacității de control din punctele de trecere a frontierei, cu respectarea cerințelor definite la nivel european, raportate la necesitățile operaționale, fluxul de pasageri și rezultatele analizelor de risc, precizează Ministerul.

Memorandumul a fost elaborat la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne și stabilește o serie de activități pe termen scurt și lung pentru mai multe instituții (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe), pornind de la analiza principalilor factori care generează creșterea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei.
 

Principalii factori identificați sunt:
-        infrastructură rutieră neadecvată pentru valorile de trafic anuale, atât pentru marfă, cât și pentru călători;
-        subdimensionarea capacității de control din punctele de trecere a frontierei, în comparație cu nivelul traficului de pasageri și de mijloace de transport;
-        numărul limitat de polițiști alocat de către Poliția Ungară, respectiv Poliția de Frontieră Bulgară;
-        introducerea de măsuri unilaterale de către statele vecine privind verificarea suplimentară a mijloacelor de transport marfă.
-        introducerea verificărilor sistematice în punctele de trecere a frontierei în baza cerințelor UE.

La toate acestea se adaugă numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră (aeroportuare și rutiere), atât la intrare, cât și la ieșire, în perioada sărbătorilor religioase și a sezonului estival/de iarnă.

Memorandumul stabilește responsabilități pentru fiecare instituție și un calendar cu termene clare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficientizare a activității și capacității de control.

Una dintre măsurile stabilite prin memorandum este preluarea, în administrare, de către Ministerul Transporturilor și în concesionarea C.N.A.I.R., a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajări rutiere, parcări, bretele de acces) aferentă tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investițiile necesare modernizării punctelor. Primele puncte preluate vor fi Petea, Borș, Giurgiu, Vama Veche.
Pe termen lung, se intenționează și o creștere a numărului de benzi, acolo  unde este necesar, pe sensul de intrare/ieșire astfel încât să fie redus timpul de așteptare pentru efectuarea controlului, menţionează MAI.
 
De asemenea, vor fi desfășurate activități pentru:
• alocarea de fonduri, dacă este cazul, în vederea realizării de investiții pentru amenajarea/modernizarea/dezvoltarea capacității de control în punctele de trecere a frontierei (naval, feroviar, rutier, aeroportuar);
• alocarea de fonduri financiare necesare suplimentării numărului de angajați ai Poliției de Frontieră. și ai A.N.A.F., în punctele de trecere ale frontierei;
• inițierea demersurilor bilaterale pe lângă statele vecine, pentru identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului pe sensul de ieșire din România.
 
Memorandumul prevede, de asemenea, necesitatea întreprinderii unor demersuri diplomatice de către Ministerul Afacerilor Externe, în coordonare cu instituțiile cu atribuții în materia controlului la frontieră, pentru corelarea măsurilor propuse la nivel național, cu măsuri similare adoptate de către statele vecine.

Sursă foto: Garda de Coastă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a aprobat schema de minimis privind "Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea stațiunilor balneare”

15 Feb 2019 383

Guvernul va susține construirea grădinițelor cu profil sportiv

30 Jan 2019 508

Sute de posturi scoase la concurs în MAI. Acestea au fost aprobate prin Memorandum în ședința de guvern

23 Nov 2018 966

A fost semnat un important Memorandum de Înțelegere între MAE și Republica Moldova

22 Nov 2018 281

Senatorul Vergil Chițac, despre Spitalul Regional Constanța-"Cel mai bun doctor e drumul spre București"

14 Nov 2018 610

Primele măsuri de intensificare a colaborării româno-vietnameze. Ce memorandumuri au fost semnate

23 Oct 2018 236

Acces și parcare feribot la Ostrov. Cine urmează să facă investiția

18 Oct 2018 504

Un nou bloc de patru etaje va „răsări“ în zona Mamaia Nord. Iată cine sunt investitorii! (document)

27 Sep 2018 611

Dacor Plast vrea elaborarea unui PUZ pentru construirea unui imobil pe bulevardul I.C. Brătianu (document)

27 Sep 2018 1100

Bogdan Trif a semnat memorandumul privind dezvoltarea cooperării dintre România şi India în domeniul turismului

19 Sep 2018 391

Călin Popescu-Tăriceanu, întrevedere cu vicepreședintele Republicii India

18 Sep 2018 483

S-a stabilit ziua cea mare! Când şi de la cine ar putea câştiga Municipiul Constanţa 50 de milioane de euro în instanţă

06 Aug 2018 1828

Societatea Alo Comexal schimbă destinația unei clădiri din comuna Lumina. Iată ce vrea să facă! (document)

01 Aug 2018 693

Municipiul Constanţa ar putea câştiga 50 de milioane de euro. Cum, când şi de la cine

17 Jul 2018 916

O nouă clădire în Mamaia Nord! Un tânăr investitor sirian, de doar 21 de ani, proprietar (document)

11 Jul 2018 3686