Stiri calde

Guvernul a hotărât. Românii vor putea opta pentru cartea de identitate electronică


 
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor români prin care se asigură premisele necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare electronic.

Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creşterea calității şi accesibilității serviciilor publice.

CEI va respecta cerințele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului, al migrației ilegale, al traficului de droguri și de persoane, cărțile de identitate actuale fiind realizate cu tehnologie din anii '90.

Noul document de identificare va oferi cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Potrivit comunicatului, cetățeanul poate opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare, sau a unei cărți de identitate simple, fără CIP. În cazul minorilor, la solicitarea părinților sau a reprezentaților legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului.

CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent.

Totodată sunt stabilite termene, diferențiate, de valabilitate a actelor de identitate, în funcție de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectele de acte normative adoptate în ședința de astăzi a Guvernului României

09 Jul 2020 321

Ludovic Orban „Prioritatea zero în România trebuie să fie controlul respectării normelor sanitare“

09 Jul 2020 364

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României

09 Jul 2020 361

Peste 180 de polițiști din țară vor acționa, alături de colegii lor din Constanța, în zonele de interes de pe litoral

03 Jul 2020 759

Proiecte majore ale Guvernului pentru Constanța Peste 1,3 miliarde de euro destinate exclusiv porturilor din județ. Drumuri expres și modernizarea aeroporturilor, pe lista investițiilor de milioane de euro (document)

03 Jul 2020 2418

Ședință la Guvernul României. Un proiect are legătură cu județul Constanța

01 Jul 2020 378

Klaus Iohannis participă la prezentarea Planul Național de Investiții și Relansare Economică

01 Jul 2020 445

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României de pe 1 iulie. Unul privește și Constanța

30 Jun 2020 429

Klaus Iohannis, întâlnire la Palatul Cotroceni cu Ludovic Orban și cu alți membri ai Guvernului

23 Jun 2020 468

Sesizare de neconstituționalitate, trimisă la CCR, de președintele Iohannis. Despre ce lege este vorba

19 Jun 2020 507

Situația unor puncte de frontieră din județul Constanța, discutate în ședința de Guvern

16 Jun 2020 530

Starea de alertă, posibil subiect de discuție al ședinței de Guvern de azi

16 Jun 2020 394

Solicitare adresată de Guvern, Avocatului Poporului. Despre ce este vorba

11 Jun 2020 836

„Port Mască” Guvernul promovează o ramă pentru profilul de Facebook. Care este scopul ei

09 Jun 2020 503

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței de Guvern de astăzi

04 Jun 2020 537