Stiri calde

Întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe

În marja reuniunii ministeriale Uniunea Europeană (UE) – Liga Statelor Arabe (LSA), care a avut loc la Bruxelles, în data de 4 februarie 2019, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Republica Arabă Egipt, Republica Irak, Republica Libaneză și Republica Yemen.

Potrivit MAE, în convorbirea avută cu omologul egiptean, Sameh Shoukry, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a abordat aspecte legate de agenda bilaterală viitoare, cu accent pe intensificarea cooperării pe linie politico-economică și sectorială. Ambii demnitari au conchis asupra faptului că viitoarea reuniune a Comitetului mixt de cooperare economică, științifică și tehnică, care se va desfășura la finalul lunii februarie la Cairo, va constitui un bun prilej pentru intensificarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun.

Cei doi miniștri au abordat și dimensiunea cooperării la nivel multilateral și, de asemenea, au avut un schimb de opinii pe teme legate de problematica regională, precum și cu privire la viitorul Summit UE-LSA care va avea loc în Egipt, în perioada 24-25 februarie 2019.
În cursul întrevederii cu șeful diplomației irakiene, Mohamed Ali Alhakim, părțile au salutat relația specială de prietenie existentă între România și Irak și au reconfirmat interesul comun pentru aprofundarea raporturilor de cooperare bilaterală, în ansamblul acestora. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat angajamentul României de menținere a sprijinului pentru Republica Irak, în cadrul Coaliției globale anti ISIL/Daesh.

În cadrul întrevederii bilaterale cu omologul yemenit, Khaled Hussein Alyemany, șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor din Yemen, prilej cu care ministrul român a exprimat îngrijorarea față de escaladarea violențelor din regiune și convingerea României cu privire la importanța crucială a dialogului politic în vederea soluționării conflictului. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu a transmis interlocutorului yemenit că, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, România se va implica activ în toate demersurile UE de soluţionare pe cale politică a conflictului din Yemen.
Cu ocazia întrevederii ministrului Teodor Meleșcanu cu ministrul afacerilor externe și emigranților al Republicii Libaneze, Gebran Bassil, șeful diplomației române a reiterat sprijinul României pentru unitatea, integritatea și suveranitatea Republicii Libaneze, precum și pentru inițiativele europene și internaționale destinate consolidării stabilității statului libanez” - au transmis reprezentanții MAE.


În egală măsură, cei doi oficiali au discutat despre agenda viitoare a relației bilaterale, buna colaborare în cadrul organizațiilor internaționale și au abordat teme regionale și internaționale de interes.

De asemenea, în marja reuniunii, Teodor Meleșcanu a avut scurte convorbiri cu omologul palestinian și libian cu privire la aspecte de colaborare bilaterală. De asemenea, în discuțiile cu ministrul de externe kuweitian a avut loc un schimb de opinii privind agenda regională, iar cu ministrul de stat saudit au fost abordate subiecte de interes din perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului UE.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 2 Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, în urma alegerilor din turul II. Declarații

10 Sep 2019 628

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 434

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 402

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 475

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 811

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 504

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 405

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 374

Ministrul Teodor Meleșcanu a declarat că autoritățile din Madagascar au fost informate de anul trecut despre situația lui Radu Mazăre

10 May 2019 530

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior

08 May 2019 441

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 573

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 421

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, întâlniri la sediul ONU din New York

28 Mar 2019 376

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 496

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

03 Mar 2019 569