Stiri calde

Județul Constanța Simpozion „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească", la Mănăstirea Dervent (document)


Sâmbătă, 7 iulie 2018, începând cu ora 11.30, la Mănăstirea Dervent (Galița, județul Constanța, DN3), se va desfășura Simpozionul Internațional „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească".
 

Simpozionul este dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri și reprezintă, până în prezent, cea mai mare manifestare științifică internațională dedicată Centenarului Marii Uniri, care are loc în județul Constanța, în Anul Centenar.
  
Organizatorii anunță prezența la eveniment a unor personalități cu expertiză în domeniu, participarea în calitate de invitați a unor personalități din Basarabia și nordul Bucovinei, precum și a unor istorici și jurnaliști de prestigiu din București, conferă acestui eveniment o semnificație specială.
Tema a fost propusă pentru a evidenția și mai mult dramele și crucile, colective și/sau individuale, ale românilor, ale căror destine tragice au țesut trecutul și măreția acestei Țări, precizează organizatorii.
 
Simpozionul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional, Sfânta Mănăstire Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Constanța și cu Asociația Casa Mării Negre/Black Sea House, în cadrul Programului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, derulat în comun de către instituțiile menționate.

Obiectivul prioritar al evenimentului îl reprezintă evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice din aria de etnogeneză românească: lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, tragediile refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc.

Simpozionul își propune atât dezbateri la zi privind cauzele, dimensiunile și consecințele acestor forme al tragicului și suferinței românești în ultimul veac, cât și evocarea unor martiri și mărturisitori ai poporului român, din toate provinciile sale istorice, prioritar Basarabia și Bucovina, ale căror destine frânte au ținut vie forța credinței acestui popor în Dumnezeu și în Țară.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Suită de evenimente la Ovidiu Inaugurarea ansamblului statuar „Poet Ovidiu“, în aplauzele locuitorilor orașului (galerie foto)

29 Nov 2018 891

LIVE TEXT. Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu (galerie foto)

28 Nov 2018 651

Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri la Muzeul de Istorie Națională și Arhelogie Constanța

28 Nov 2018 596

Comunicat de presă Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu

20 Nov 2018 1024

Simpozionul național „Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța

16 Nov 2018 486

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 1280

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” la ceas aniversar. S-au împlinit 122 de ani de la înființare

01 Nov 2018 525

Dedicat Centenarului Reîntregirii și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România Simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919“, un maraton de comunicări (galerie foto)

22 Oct 2018 1513

Profesorul universitar constănţean Stoica Lascu a vorbit în Statele Unite ale Americii de Marea Unire şi Dobrogea

04 Oct 2018 936

Adrian Rădulescu la un simpozion din 1998

30 Sep 2018 102

Generalul de flotilă aeriană Vasile Toader, prezent la Simpozionul Forţelor pentru Operaţii Speciale

27 Sep 2018 603

Adrian Rădulescu, simpozion internațional din 1998

25 Sep 2018 101

Simpozionul "Femeia turcă din Balcani" are loc la Constanţa

31 Aug 2018 811

Întrunirea Cercului Pastoral al Clerului Militar din MAI, la Constanţa

30 Aug 2018 379

Simpozion internaţional de excepţie, la MINAC Specialişti din 11 ţări, despre studierea istoriei Mării Negre

22 Aug 2018 730