Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)







Astăzi, 12 octombrie 2023, de la ora 11:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă.
 
Manifestarea, care se desfășoară în perioada 12-14 octombrie a.c., reunește o serie de specialiști în domeniu din țară și străinătate și reprezintă un demers cultural și științific menit a marca împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român. Lucrările înscrise în cadrul simpozionului abordează o paletă largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române, Războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878; Integrarea Dobrogei în granițele statului român; Moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, Relațiile româno-turce în perioada secolelor XIX-XX ș.a.
 
În cadrul manifestării este lansat și volumul Dobrogea otomană în documente (1420-1878) și, de asemenea, sunt prezentate publicului larg două expoziții tematice, respectiv Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă, organizată de MINA Constanța, Arhivele Naționale ale României și ICEM Tulcea, precum și expoziția Adakale trăiește!, organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității București.
 
Simpozionul cuprinde două zile de comunicări, urmând ca în ultima zi de desfășurare, toți invitații să participe la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, unde vor putea fi vizionate mai multe lăcașe de cult și monumente istorice musulmane, precum și Muzeul de Artă Orientală găzduit de Casa Panaghia.
 
 
Întreaga manifestare este organizată de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Procesul de organizare a fost sprijinit constant de Consulatul general al Republicii Turcia la Constanța, iar compania turcă Turkish Airlines s-a implicat printr-un generos act de sponsorizare.

 
Momentele științifice și culturale ce au loc în cadrul manifestării, ca și întregul demers cultural fac parte din Proiectul Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea, desfășurat de MINA Constanța cu co-finanțare nerambursabilă a Administrației Fondului Cultural Național (Aria tematică: Patrimoniu Cultural Material).

La eveniment este prezent Constantin Cheramidoglu și Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius.
Claudiu Turcitu a luat cuvântul::

„Evenimentul este încadrat într un proiect legat de interferentele culturale româno-turce. Succes lucrărilor noastre care sper să îmbogățească din punct de vedere istoric cunoștințele despre relațiile dintre turci și români. Încerc de fiecare dată să aduc un plus de valoare și acest proiect reprezintă un pas înainte”


Aurel Mototolea spune că în anul 2013 a mai fost realizat un simpozion similar

Emanuel Plopeanu declară:

„Vreau să salut prezența colegilor din Republica Turcia. Sunt absolut convins că această manifestare va fi un succes.Putem spune că moștenirea otomană și turcă în Balcani este analizată în întreaga ei dimensiune”

Claudiu Turcitu, unul dintre autorii volumului "Dobrogea Otomană în documente" face prezentarea volumului

Majoritatea documentelor provin de la Arhivele Naționale de la București, menționează el

„Trebuie să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea volumului. Am fost sprijinit inclusiv de studenți
Volumul beneficiază și de o traducere în limba engleză”, punctează acesta.


Ovidiu Cristea, fostul director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din București va prezenta alte două volume.

Are loc momentul comemorativ în onoarea lui Virgil Coman.

Citește și
Simpozion internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, organizat la MINA Constanța


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 509

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 486

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 580

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 623

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 518

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 553

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 543

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 628

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 744

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 659

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 684

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 487

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 882

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1754

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 981