Stiri calde

Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen - "Probabil nu astăzi, dar peste puțin timp, vom fi și în Schengen"

Președintele Klaus Iohannis a subliniat din nou, în Piața Mare din Sibiu, că „din centrul României se va decide viitorul Uniunii Europene”. Aceasta, în condițiile în care la Sibiu are loc un summit la care participă 27 de șefi de state și guverne din Uniunea Europeană. Șeful statului a promis că „probabil nu astăzi, dar peste puțin timp”, România va fi primită în Schengen, iar Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat.

„Este o zi frumoasă, un eveniment frumos. Azi, de ziua Europei, Europa vine în România. Din Centrul României se va decide viitorul UE”, a spus Klaus Iohannis, care a ajuns la Primăria din Sibiu, unde îi va întâmpina pe participanții la summit.

„Avem pregătită o declaraţie pentru cetăţenii Uniunii Europene, declaraţia de la Sibiu, care va arăta că suntem hotărâţi, suntem uniţi, ştim ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al Uniunii Europene. O zi foarte important pentru România, o zi foarte importantă pentru români. România contează, românii contează”, a mai spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că va vorbi cu liderii europeni și despre Spațiul Schengen, în care România nu a fost încă primită, în condițiile în care mai multe state membre au exprimat îngrijorări în privința statului de drept din România.

„Am muncit enorm de mult și această chestiune am pus-o în discuție de nenumărate ori, o voi discuta și azi. Însă avem politicieni care, din păcate au arătat Europei că nu avem doar o față frumoasă, care atacă justiția, care atacă instituțiile europene și, din această cauză, în loc să fim acceptați cu totul, au apărut discuțiile despre statul de drept. Românii își doresc să rămână europeni și promit că, probabil nu astăzi, dar peste puțin timp, vom fi și în Schengen și vom scăpa de MCV”, a mai spus președintele.


Șeful statului a fost acuzat ieri de ministrul de Interne, Carmen Dan, că „s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen”.

Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, prezent la summit-ul european de la Sibiu, a declarat că România va intra în spaţiul Schengen, atunci când va respecta principiile statului de drept şi democraţiei. Întrebat când crede că va fi România pregătită, Rutte a răspuns: „Când vă veţi conforma tuturor regulilor: statul de drept, democraţia. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment.”

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a anunțat, joi seara, la Digi24, după încheierea Summitului UE de la Sibiu că România va intra în iunie în Spațiul Schengen, dar numai cu aeroporturile.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandat european de arestare Bărbat cu dublă cetăţenie, care locuia la Costineşti, suspect într-un caz de escrocherie în Ungaria

06 Jul 2019 1064

Comisarul european Dimitris Avramopoulos, despre aderarea României la Schengen - "Suntem foarte aproape"

19 Jun 2019 1116

Liviu-Tit Brăiloiu (PSD) - „Europarlamentarii PSD vor milita pentru ridicarea MCV, admiterea României în Schengen şi negocierea tuturor aspectelor şi condiţionărilor legate de bugetul european“

21 May 2019 926

Klaus Iohannis, atac dur la adresa PSD „Am fost atât de aproape să intrăm în Schengen dar aleşii PSD-işti au început să facă praf justiţia”

11 May 2019 731

Premierul îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să ceară aderarea României la Schengen

08 May 2019 360

Mii de persoane, maşini şi acte, căutate internaţional, găsite în România prin cooperare Schengen

05 May 2019 446

Sistemul Informatic Schengen - peste 3.000 de persoane identificate, în luna martie

07 Apr 2019 488

Senatorul Ştefan Mihu a vorbit în Parlament despre problema Spaţiului Schengen

04 Apr 2019 589

„Viitorul Spațiului Schengen trebuie să includă situația României și a Bulgariei” Carmen Dan, prezentă la reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne

07 Feb 2019 399

Ministrul Carmen Dan „Schengen este o temă importantă pe agenda reuniunii informale a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne“

07 Feb 2019 396

Bucureşti. Miniştrii justiţiei şi cei ai afacerilor interne din statele membre UE participă la discuţii despre Schengen

06 Feb 2019 417

Ministrul Carmen Dan susține că tema aderării României la Schengen va fi pusă în discuție în marja reuniunii informale a Consiliului JAI

05 Feb 2019 418

Sute de persoane căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare schengen

02 Feb 2019 511

Sute de persoane, căutate la nivel internațional, găsite prin cooperare Schengen

27 Jan 2019 374

Polițiștii au puis în aplicare săptămâna aceasta mai multe mandate europene de arestare

13 Jan 2019 391